HomeHL-EconomyΠοιοι θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα

Ποιοι θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα

Τα σενάρια που εξετάζονται μετά τη συμφωνία με τους δανειστές για το πλεόνασμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή ο πρώτος κύκλος συζητήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών και πλέον υπάρχει συμφωνία για τα πλεονάσματα που θα οδηγήσουν στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος στους πολίτες.

Μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα δημοσιονομικά ζητήματα, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι οι θεσμοί συμφωνούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος μπορεί να φτάσει το 2,8% του ΑΕΠ αν δεν συνυπολογιστεί το μέρισμα. Εάν συμπεριληφθεί και το μέρισμα των 800 εκατ. ευρώ του υπολογισμούς, τότε προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ.

Επίσης το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι οι θεσμοί συμφωνούν με τον στόχο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2018, δηλαδή για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Από αυτή την αναφορά συνάγεται ότι, επί του παρόντος τουλάχιστον, τα στελέχη του κουαρτέτου δεν ζητούν από την κυβέρνηση νέα μέτρα για το 2018.

Ανοιχτό μέτωπο παραμένει το μέρισμα το οποίο προτίθεται να διανείμει η κυβέρνηση στο τέλος του τρέχοντος έτους και σύμφωνα με πληροφορίες συναντά ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών θέλουν να έχουν λόγο την αξιοποίηση του υπερπλεονάσματος.

Πέρσι τα χρήματα τα είχαν πάρει οι συνταξιούχοι με συγκεκριμένο ποσό σύνταξης, ωστόσο δεν υπήρχαν άλλα κριτήρια και έτσι πήραν τα χρήματα ακόμη και συνταξιούχοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία ή άλλα εισοδήματα.

Για την ώρα δεν υπάρχει συμφωνία, ωστόσο εξετάζεται πώς θα φτάσουν τα χρήματα σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Εξετάζεται να χορηγηθούν σε άνεργους οικογενειάρχες εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, αλλά και να αξιοποιηθούν για την απονομή κύριων και επικουρικών συντάξεων που εκκρεμούν πάνω από έναν χρόνο. Ταυτόχρονα εξετάζεται να τεθούν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ώστε να το πάρουν περίπου 250.000 συνταξιούχοι.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση