Το λεγόμενο «Έπος του Σαράντα», το οποίο ακολούθησε, και οι μεγάλες νίκες που ο ελληνικός στρατός κατ ήγαγε εις βάρος των Ιταλών, καθιερώθηκε να γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, την ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνησης του Ιωάννη Μεταξά να συναινέσει.

Η Ελλάδα γιορτάζει με την 28η Οκτωβρίου την είσοδό της στον πόλεμο, ενώ οι περισσότερες άλλες χώρες γιορτάζουν την ημερομηνία λήξης του πολέμου. Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα γίνεται στη Θεσσαλονίκη, η επίσημη εορτή με κάθε λαμπρότητα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων επισήμων, με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, η οποία συμπίπτει με τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και τη μνήμη του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου.

Στην Κρήτη και σε άλλες πόλεις γίνονται μαθητικές παρελάσεις, ενώ δημόσια και ιδιωτικά κτίρια υψώνουν την ελληνική σημαία.

Η επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής. Στο κεντρικό κτίριο και στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασµός στις 28 Οκτωβρίου 1941.

Οι επετειακές εκδηλώσεις στο Ηράκλειο κορυφώνονται σήμερα και το πρόγραμμα τους διαμορφώνεται ως εξής:

ΩΡΑ 7:30 Οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης και των προαστίων θα σημάνουν χαρμόσυνα και η φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου θα παιανίσει το Εωθινό.

ΩΡΑ 8:00 Επίσημη Έπαρση της Σημαίας στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

ΩΡΑ 10:45 Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο διευθυντής του 26ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, κύριος Λέριος Νικόλαος .

ΩΡΑ 11:30 Τελετή στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη 1)Επιμνημόσυνη δέηση. 2)Κατάθεση Στεφάνων

ΩΡΑ 12:00 Παρέλαση, από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας, στο ύψος του μνημείου Μάχης Κρήτης θα συνεχίσει προς την πλατεία Ελευθερίας, οδό Αβέρωφ, πλατεία Κορνάρου, Κυρίλλου Λουκάρεως, Αγίου Μηνά και θα τελειώσει στο ύψος της πλατείας Αγίου Μηνά.

Στο Ηράκλειο την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, στα Χανιά ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ενώ ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός θα βρίσκεται στις αντίστοιχες εκδηλώσεις του Ρεθύμνου.

ΩΡΑ 17:30 Επίσημη Υποστολή της Σημαίας στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Πλούσιες οι εκδηλώσεις και στα Χανιά:

08:00: Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο Φρούριο Φιρκά.

10:45: Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ.κ. Δαμασκηνός.

11:40: Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων. Κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους Βουλευτές του Νομού, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, το Διοικητή του Ναυστάθμου Κρήτης εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, το Δήμαρχο Χανίων, το Γενικό Αστυνομικό Δ/ντή Περιφέρειας Κρήτης, κ.α. Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Πεσόντων υπέρ της Πατρίδας. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

12:00: Παρέλαση (στο καθιερωμένο τόπο παρέλασης) τμημάτων Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, Οργανώσεων και Σωματείων, Οργανώσεων με τοπικές ενδυμασίες, Σχολείων, Ανωτέρων και Ανωτάτων Σχολών, Οδηγών, Προσκόπων και Ενόπλων Δυνάμεων.

Ανάλογες εκδηλώσεις και στο Ρέθυμνο:

Ώρα 07:00 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Τεσσάρων Μαρτύρων προεξάρχοντος του Σεβασμιoτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου.

Ώρα 08:00 Επίσημη έπαρση της σημαίας της πόλης του Ρεθύμνου στο Ηρώο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Ώρα 10:30 Προσέλευση Επισήμων και Αρχών στον Ιερό Ναό Τεσσάρων Μαρτύρων με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνου και Διμοιρίας Απόδοσης Τιμών από το 547 Α/Μ ΤΠ.

Ώρα 10:45 Δοξολογία στον Ιερό Ναό Τεσσάρων Μαρτύρων.

Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την κ. Κατσινέλη Ιωάννα, καθηγήτρια Φιλόλογο του Γενικού Λυκείου Ατσιποπούλου.

Ώρα 11:30 Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο του Άγνωστου Στρατιώτη με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνης και Διμοιρίας

Απόδοσης Τιμών από το 547 Α/Μ ΤΠ.

Ώρα 11:40 Κατάθεση Στεφάνων.

Τα στεφάνια με ευθύνη των φορέων να ευρίσκονται μια ώρα τουλάχιστον νωρίτερα στο χώρο του Ηρώου, και να έχει δηλωθεί στον υπεύθυνο τελετάρχη, το όνομα του εκπροσώπου του φορέα ή συλλόγου που θα το καταθέσει, το αργότερο έως τις 27 Οκτωβρίου (τηλ. 28313-43310, κ. Παλτατσίδης Σταύρος).

Τήρηση ενός λεπτού σιγής – Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Ώρα 12:00 Παρέλαση Πολιτιστικών Φορέων, Αντιπροσωπειών Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Προσκόπων, Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνης.

Συντονιστή της παρέλασης η Υπεύθυνη της Ομάδας Φυσικής Αγωγής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνης, κ. Μαρία Παλάση.

Ώρα 16:45 Προσέλευση Επισήμων και Αρχών στον Ιερό Ναό Τεσσάρων Μαρτύρων.

Ώρα 17:00 Εσπερινός και Λιτάνευση των Τιμίων Καρών των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων από τη Λεωφόρο Κουντουριώτη -Βάρδα Καλλέργη – Κ. Γερακάρη με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνης και Αγήματος Απόδοσης Τιμών από το 547 Α/Μ ΤΠ.

Ώρα 17:00 Υποστολή της Σημαίας της πόλης στο Ηρώο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Την εθνική επέτειο τιμά και ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου:

Ώρα 7.30 π.μ Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες όλων των Εκκλησιών.

Ώρα 10.00 π.μ. Τελετή Δοξολογιών στα Τοπικά Διαμερίσματα.

Ώρα 10.30 π.μ Κατάθεση στεφάνων σε κάθε Τοπική Κοινότητα από τους

Προέδρους και τους Εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων.

Ώρα 10. 40 π.μ Τήρηση ενός λεπτού σιγής.

Ώρα 10.41 π.μ. Εθνικός Ύμνος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση