HomeΚΡΗΤΗΠώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κρήτη

Πώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κρήτη

Επαφές Βαρδάκη με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Θέματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και τις δράσεις που θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα, συζητήθηκαν στην συνάντηση του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη με τον γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Κασίμη.

Αναφορικά με το Υπομέτρο 6.1 που αφορά τους νέους αγρότες, η διαδικασία ολοκλήρωσης της εξέτασης των ενστάσεων και των εν δυνάμει νέων αγροτών, όπως ενημέρωσε ο κ. Κασίμης, προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους, ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των επιλαχόντων. Επίσης, όπως τόνισε, το 70% του προϋπολογισμού των 24 εκ. ευρώ για την Κρήτη, έχει πιστωθεί ήδη στους πρώτους 1.188  δικαιούχους.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα προκηρυχθεί το Υπομέτρο 4.1 Σχέδια Βελτίωσης, με προϋπολογισμό 31,6 εκ. ευρώ για την περιφέρεια Κρήτης. Όπως τονίστηκε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η πολύ-αναμενόμενη δράση του λεγόμενου απομακρυσμένου ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) και είναι η πρώτη φορά που τα σχέδια βελτίωσης θα ενισχύουν επενδύσεις, καθώς με την αξιοποίηση των ΑΠΕ, θα μειώνεται το κόστος στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και θα ενισχύεται η προστασία του περιβάλλοντος.

Στο νέο μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης θα προβλεφθούν υψηλά ποσοστά ενίσχυσης για νέους γεωργούς και παραγωγούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Επίσης για πρώτη φορά προβλέπεται η ενίσχυση επενδύσεων για μείωση κόστους παραγωγής από συλλογικούς φορείς (π.χ. ΤΟΕΒ, ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί), με επίσης υψηλά ποσοστά ενίσχυσης που φτάνουν έως και το 85%, με στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την ενθάρρυνση της οργάνωσης των παραγωγών σε υγιή παραγωγικά σχήματα.

Σε αυτή τη κατεύθυνση θα κινηθεί η αναμενόμενη προκήρυξη για το Μέτρο 09, που θα προβλέπει τη σύσταση και λειτουργία των συνεργατικών σχημάτων στον πρωτογενή τομέα (ομάδες παραγωγών) με εθνικό προϋπολογισμό 28 εκ. ευρώ.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται και η έναρξη δράσεων μέσω Leader για δημόσια και ιδιωτικά έργα, με στόχο την ενίσχυση των αγροτικών περιοχών. Οι δράσεις του Leader θα υλοποιηθούν από τις τοπικές Αναπτυξιακές Εταιρίες ΟΤΑ.

Ο κ. Βαρδάκης αφού τόνισε τη σημασία της άμεσης έναρξης των Μέτρων της Αγροτικής Ανάπτυξης, υπογράμμισε για μία ακόμη φορά, τη σημασία εγγυοβελτιωτικών υποδομών (φράγματα, λιμνοδεξαμενές, δίκτυα), τα οποία  θα εξασφαλίζουν τη ροή του νερού άρδευσης για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο της βελτίωσης ανταγωνιστικότητας της γεωργία της Κρήτης αλλά και της βιωσιμότητας των αγροτικών περιοχών, ιδιαίτερα της Νότιας Κρήτης. Η λειψυδρία των τελευταίων μηνών, δυστυχώς έχει αφήσει το αρνητικό αποτύπωμά της και προκαλεί εύλογες ανησυχίες, καθώς η κατάσταση που εμφανίζουν τα υπάρχοντα φράγματα και οι γεωτρήσεις, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Διαφήμιση
Διαφήμιση