HomeΚΡΗΤΗΕκδήλωση για τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιόλαδου

Εκδήλωση για τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιόλαδου

Από το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σημαντικές πληροφορίες για τις σωστές διαδικασίες παραγωγής του παρθένου ελαιόλαδου και τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητά του από τον αγρό μέχρι την τυποποίηση, αποκόμισαν όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε με ιδιαίτερη επιτυχία χθες βράδυ το Δίκτυο Κρητικού Ελαιόλαδου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Κρητικού Ελαιόλαδου και Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Φραγκάκης, ο οποίος συντόνιζε την εκδήλωση αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που έχει αναλάβει το Δίκτυο για την αναγνώριση της διατροφικής αξίας του κρητικού ελαιόλαδου, με τελευταία, σημαντική επιτυχία την υποχρεωτική τοποθέτηση τυποποιημένου ελαιόλαδου στους χώρους μαζικής εστίασης. Ο κ. Φραγκάκης παρουσίασε επίσης τις δράσεις που έχει αναλάβει το Δίκτυο για τη στήριξη της εξωστρέφειας των κρητικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με την παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία του.

Ο Δρ. Ιοάννης Μετζιδάκης, (MSc- PhD) Γεωπόνος Υπεύθυνος Εργαστηρίου Ελαιοκομίας και Μετασυλλεκτικής Φυσιολογίας του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια όλα τα στάδια που πρέπει ν’ ακολουθήσει ο παραγωγός για να επιτύχει την καλύτερη ποιότητα και επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεχή επιμόρφωση σχετικά με τις μεθόδους καλλιέργειας, ώστε να μην πληγώνεται το δέντρο, να γίνεται ορθολογική λίπανση με βάση αναλύσεις του εδάφους και σωστή φυτοπροστασία την κατάλληλη περίοδο, με βάση δειγματοληψίες. Όλες οι ποικιλίες ελιάς, πρόσθεσε ο κ. Μετζιδάκης μπορούν να δώσουν ποιοτικό ελαιόλαδο αν τις διαχειριστούμε ανάλογα και φροντίσουμε ώστε η φύλαξη, η μεταφορά και η έκθλιψη του ελαιόκαρπου να γίνεται με τα κατάλληλα μέσα.

Στους τρόπους διαφύλαξης της ποιότητας του ελαιόλαδου κατά την αποθήκευση και τυποποίησή του αναφέρθηκε ο κ.  Μανώλης Σαλιβαράς, Μ.Sc.  Multichrom Lab, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σπουδαιότητα των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και στην  προστιθέμενη αξία που του προσδίδουν.

Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης η κα Ελευθερία Γερμανάκη, panel supervisor του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου ΑΣ Ρεθύμνου, απαντώντας μαζί με τους υπόλοιπους ομιλητές σε ερωτήσεις του κοινού για θέματα ποιότητας και γευσιγνωσίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση