HomeHL-EconomyΤίτλοι τέλους στη χαλαρή νομισματική πολιτική- Οι αγορές περιμένουν σήμερα τις αποφάσεις Ντράγκι

Τίτλοι τέλους στη χαλαρή νομισματική πολιτική- Οι αγορές περιμένουν σήμερα τις αποφάσεις Ντράγκι

Πιθανή παράταση με περιορισμό αγορών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αλλαγές στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με δεδομένο ότι η απειλή του αποπληθωρισμού φαίνεται πως πλέον δεν υπάρχει, η ΕΚΤ θα πρέπει να αρχίσει να επαναφέρει τη νομισματική πολιτική στο φυσιολογικό, περιορίζοντας τις αγορές ομολόγων.

Οι οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη θα δώσει το πράσινο φως για τον περιορισμό του QE.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει αλλαγές στο πρόγραμμα με επικρατέστερο σενάριο την παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ως τον Σεπτέμβριο του 2018 και παράλληλο περιορισμό των μηνιαίων αγορών ομολόγων από τα 60 δισ. ευρώ σήμερα στα 30 δισ. ευρώ από τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Το QE λήγει κανονικά τον ερχόμενο Μάρτιο αλλά οι πιέσεις για τη μείωση του προγράμματος είναι ασφυκτικές, είναι γνωστές άλλωστε οι δημόσιες αντιπαραθέσεις Μάριο Ντράγκι και Βόλφανγκ Σόιμπλε για την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων και το QE.

Εκτός όμως από τις πιέσεις η παραμονή της ευρωζώνης σε ανάπτυξη για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, η μείωση της ανεργίας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009 είναι πραγματικότητα, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ΕΚΤ και την υπερ-χαλαρή νομισματική της πολιτική.

Και αυτά τα δεδομένα καλείται πλέον κεντρικός ευρωπαίος τραπεζίτης να λάβει υπ’ όψιν, όταν θα αποφασίσει για το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, στο πλαίσιο του οποίου η ΕΚΤ έχει τονώσει τις αγορές με ρευστό άνω των δύο τρισ. ευρώ.

Η Ελλάδα αν και εφόσον συζητηθεί το θέμα ελάφρυνσης του χρέους, μπορεί να ελπίζει στη συμμετοχή της στο QE, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση. Και αυτό εφόσον αποφασιστεί η παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κάτι που θεωρείται δεδομένο.

Ωστόσο, οι όροι με τους οποίους θα συνεχιστεί το πρόγραμμα, όπως και η διάρκειά του είναι καθοριστικής σημασίας για το πόσο μπορεί να ευνοηθεί πλέον η Ελλάδα, την ώρα που οι αγορές των άλλων χωρών έχουν τονωθεί με ρευστότητα που ξεπερνά τα 2 τρις ευρώ.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση