HomeΚΡΗΤΗΛ. Αυγενάκης: “Εκβιαστικός ο συμψηφισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ”

Λ. Αυγενάκης: “Εκβιαστικός ο συμψηφισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ”

Με παρέμβαση του στον αρμόδιο Υπουργό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην αιφνίδια απόφαση του ΕΟΠΥΥ για συμψηφισμό οφειλών των ιατρών βεβιασμένα και δίχως ενημέρωση των ενδιαφερομένων αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η αιφνιδιαστική και εκβιαστική απόφαση του ΕΟΠΥΥ αναφορικά με τον συμψηφισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τους εργαστηριακούς και κλινικο-εργαστηριακούς ιατρούς.

Ειδικότερα, τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (Π.Ι.Σ.), όσο και οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου (Ι.Σ.Η.), με επιστολές τους στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σ. Μπερσίμη, εκφράζουν την αντίδρασή τους για την ξαφνική, και χωρίς καμία επεξήγηση, ανάρτηση στο e-dapy των πινάκων συμψηφισμού των οφειλομένων από τον Οργανισμό προς τους γιατρούς με το clawback και το rebate για τα έτη 2012-2015.

Πέραν της αιφνίδιας ανάρτησης των πινάκων συμψηφισμού, αναστάτωση και έντονο προβληματισμό έχουν δημιουργήσει και μια σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν τους πίνακες αυτούς. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός ο μαθηματικός τύπος, βάσει του οποίου υπολογίζεται το clawback και το rebate.

Παράλληλα, ενώ δεν καταλογίζονται σε κανέναν ιατρό τόκοι υπερημερίας, ζητείται από τους ιατρούς αυτούς, κατά παράβαση των αρχών του κράτους δικαίου και της χρηστής διοίκησης, να παραιτηθούν από κάθε ένδικο μέσο και από τους τόκους υπερημερίας, που στους πίνακες και στις οφειλές προς τους ιατρούς δεν περιλαμβάνονται. Την ίδια στιγμή, παραμένει άγνωστο το πότε και με ποιο τρόπο θα καταβάλλουν οι γιατροί το ποσό που τους καταλογίζεται, από αυτόν τον υπολογισμό.

Επίσης, η προαναφερόμενη απόφαση του ΕΟΠΥΥ δεν αναφέρει τι μέλλει γενέσθαι, σε περίπτωση που ο γιατρός απορρίψει την πρόταση συμβιβασμού του ΕΟΠΥΥ. Κυρίως, όμως, απαιτείται από τους γιατρούς να αποδεχτούν, εντός μόλις τριών ημερών, τον συμψηφισμό οφειλών, δίχως να γνωρίζουν αναλυτικά αφενός τα ποσά που τους καταλογίζονται και αφετέρου τα ποσά που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Η βεβιασμένη και εκβιαστική προς τους κλινικούς και κλινικο-εργαστηριακούς γιατρούς κίνηση του ΕΟΠΥΥ, πέραν της αναστάτωσης και του προβληματισμού που έχει δημιουργήσει στον ιατρικό κόσμο, προκαλεί και εύλογα ερωτήματα για τον σεβασμό βασικών αρχών του κράτους δικαίου και της χρηστής διοίκησης. Οι αρχές της διαφάνειας και της πλήρους ενημέρωσης των ενδιαφερομένων καταστρατηγούνται.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να στερείται από τους γιατρούς το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών για αναλυτική ενημέρωση και άσκηση ένστασης επί διοικητικών πράξεων.

Η ξαφνική και βιαστική απόφαση του ΕΟΠΠΥ αποδεικνύει τον πανικό της Κυβέρνησης να κλείσει όπως- όπως την τρίτη αξιολόγηση και τα θέματα των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες που συνδέονται άμεσα με αυτή. Δυστυχώς, η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επηρεάζει δυσμενώς και το νευραλγικό τομέα της υγείας δημιουργώντας σωρεία προβλημάτων στην παροχή αποτελεσματικών και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Για ποιο λόγο αναρτήθηκαν βεβιασμένα οι πίνακες συμψηφισμού των οφειλομένων από τον Οργανισμό προς τους γιατρούς, δίχως αναλυτική ενημέρωση των ποσών και του τρόπου υπολογισμού τους; 2. Θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση και θα γνωστοποιηθεί ο μαθηματικός τύπος βάσει του οποίου υπολογίζεται το clawback και το rebate; 3. Σχεδιάζετε να δώσετε παράταση, στην μόλις τριών ημερών, προθεσμία αποδοχής, ώστε οι ενδιαφερόμενοι γιατροί να ενημερωθούν αναλυτικώς;».

Διαφήμιση
Διαφήμιση