HomeHL-GreeceΚαταστροφικές οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στα νησιά: Ανεβαίνουν στα δέντρα για να μην πνιγούν

Καταστροφικές οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στα νησιά: Ανεβαίνουν στα δέντρα για να μην πνιγούν

Τραγικές οι συνθήκες στην ΒΙΑΛ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πλήρως απροετοίμαστος καταλαμβάνεται, όπως όλα δείχνουν, ο διοικητικός μηχανισμός διαχείρισης των προσφύγων και μεταναστών στην ΒΙΑΛ, στο Χαλκειός της Χίου, εν όψει της επικείμενης μεταβολής των καιρικών συνθηκών, με αναμενόμενες βροχές και καταιγίδες.

Μεγάλος αριθμός ανθρώπων διαμένουν στα χωράφια της περιοχής, χωρίς να έχουν στην διάθεσή τους ούτε την στοιχειώδη προφύλαξη που προσφέρουν οι σκηνές, οι οποίες εγκαταστάθηκαν πρόσφατα από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έξω από τον κυρίως καταυλισμό.

Μην έχοντας άλλη λύση, πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους χρησιμοποίησαν τις κουβέρτες που τους δόθηκαν και με τη χρήση καλαμιών έστησαν όπως- όπως πρόχειρες σκηνές είτε πάνω στο χώμα και στη λάσπη, είτε ακόμα και πάνω… στα δέντρα.

prosfyges1-1

Ο αριθμός των σκηνών απεδείχθη ανεπαρκής, λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών της προηγούμενης εβδομάδος.

Επίσης, όπως αναφέρει το astraparis.gr, οι μεταφερθέντες την προηγούμενη εβδομάδα έξι οικίσκοι εξακολουθούν να παραμένουν σε παρακείμενο στρατόπεδο και δεν έχουν αξιοποιηθεί προς το παρόν για τις στεγαστικές ανάγκες των προσφύγων.

Από το πρωί της Δευτέρας, 23 Οκτωβρίου 2017, καταβάλλονται προσπάθειες να απομακρυνθούν από τα χωράφια της περιοχής οι πρόσφυγες και μετανάστες και ταυτόχρονα να εξασφαλισθούν χώροι ή νέες σκηνές για την υποτυπώδη στέγασή τους, ώστε να μην τους βρουν οι βροχές και καταιγίδες στην ύπαιθρο.

prosfyges2-1

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν εξασφαλισθούν οι υπολειπόμενες σκηνές, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τραγική, αφού δεν έχουν ληφθεί στοιχειώδη μέτρα για τον καταυλισμό των σκηνών (ηλεκτροφωτισμός, αποχέτευση, χώροι υγιεινής κ.λπ.).

Η κατάσταση αυτή έχει εμβάλει σε μεγάλη ανησυχία την αστυνομία, η οποία βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αποτρέψει ή και να αντιμετωπίσει τυχόν διαμαρτυρίες ή και εξέγερση στον καταυλισμό.

«Καταστροφικές συνθήκες σε υπερπλήρεις καταυλισμούς»

Ο γερμανικός Τύπος δημοσιεύει νέα ρεπορτάζ για τις απελπιστικές συνθήκες ζωής των προσφύγων και μεταναστών στους προσφυγικούς καταυλισμούς των ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

Για «καταστροφικές συνθήκες σε υπερπλήρεις καταυλισμούς» κάνει λόγο ανταπόκριση στην ιστοσελίδα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, «σχεδόν 15.000 πρόσφυγες πολέμου και άνθρωποι που μετανάστευσαν λόγω φτώχειας βρίσκονται καθηλωμένοι στα ελληνικά νησιά και καλούνται να ζήσουν εκεί κάτω από καταστροφικές συνθήκες: σε υπερπλήρεις σκηνές και χωρίς επαρκή πρόσβαση σε τροφή και νερό».

Το δημοσίευμα σχολιάζει την ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν στην αρχή της εβδομάδας 19 οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καταγγέλλοντας την τραγική κατάσταση των προσφύγων. Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «είναι μια απελπισμένη έκκληση για βοήθεια αυτή που απευθύνουν τώρα οι 19 οργανώσεις προς την ελληνική κυβέρνηση – (σ.σ. μια έκκληση) για λογαριασμό χιλιάδων ανθρώπων που έχουν κατέληξαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έχουν παγιδευτεί εκεί κάτω από απάνθρωπες συνθήκες», αναφέρει η Deutsche Welle.

Η Handelsblatt επισημαίνει ότι «η Αθήνα δέχεται ολοένα αυξανόμενες πιέσεις διεθνώς εξαιτίας των άθλιων συνθηκών στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Οργανώσεις αρωγής όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, πολιτικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης από τα νησιά που πλήττονται και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εδώ και εβδομάδες σημαίνουν επανειλημμένα συναγερμό. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει λίγα πράγματα», παρατηρεί ο ανταποκριτής της εφημερίδας του Ντύσελντορφ, επισημαίνοντας ότι ακόμη εκκρεμεί μια απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στην ανοιχτή επιστολή.

prosfyges3-1

Αναφορά στην απελπιστική κατάσταση των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου κάνει και ανταπόκριση στην ηλεκτρονική έκδοση της αυστριακής Der Standard. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα σημειώνει ότι «οι (σ.σ. προσφυγικές) ροές στα ελληνικά νησιά συνεχίζονται απρόσκοπτα. Μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν τώρα να σταματήσει ο εγκλεισμός των προσφύγων». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός είχε δηλώσει πριν από έναν χρόνο ενώπιον υποστηρικτών του ότι η προσφυγική κρίση θα επιλυθεί με «αλληλεγγύη και αίσθημα φιλοξενίας», όπως γράφει η Der Standard, η οποία σχολιάζει: «Τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα πρέπει να ηχούν χλευαστικά στα αυτιά των προσφύγων στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο. Τίποτα δεν έχει επιλυθεί εκεί. Ακριβώς το αντίθετο μάλιστα».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση