HomeHL-WorldΟι ΗΠΑ δεν έδωσαν βίζα σε αντιπροσωπεία τουρκικού υπουργείου

Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν βίζα σε αντιπροσωπεία τουρκικού υπουργείου

Αντίποινα από την Αγκυρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Oι ΗΠΑ δεν εξέδωσαν ταξιδιωτικές βίζες για τα μέλη αντιπροσωπείας του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης, που ήταν προγραμματισμένο να ταξιδέψουν στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Η εφημερίδα Sabah, στην αγγλόφωνη διαδικτυακή της έκδοση, αναφέρει ότι το τουρκικό κλιμάκιο θα ταξίδευε στις ΗΠΑ για να επισκεφτούν αμερικανικές φυλακές στην Μινεάπολη της Μινεσότα και την πόλη Ομαχα της Νεμπράσκα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν η αντιπροσωπεία δεν έχει λάβει βίζα από την πρεσβεία λόγω της αναστολής θεωρήσεων που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και περίπου δύο εβδομάδες και έχει «πυροδοτήσει» κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας.

Μερικές ώρες μετά την αμερικανική απόφαση, η Αγκυρα προχώρησε σε αντίποινα, αναστέλλοντας την έκδοση βίζα για αμερικανικά διαβατήρια στην πρεσβεία της στην Ουάσιγκτον.

Οι σχέσεις Ουάσινγκτον και Αγκυρας είναι τεταμένες εδώ και αρκετό καιρό, κατά βάση λόγω της άρνησης των ΗΠΑ να εκδώσουν τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνησή του θεωρεί ότι ο Γκιουλέν κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, κάτι που ο ιεροκήρυκας έχει αρνηθεί πολλές φορές.

Την ίδια ώρα, η απόφαση της αμερικανικής Δικαιοσύνης να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά αντρών της ασφάλειας του Ερντογάν, που συγκρούστηκαν βίαια με Κούρδους διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον πριν από μερικούς μήνες, προκάλεσε την οργή του Τούρκου προέδρου.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση