HomeHL-GreeceΣάλος με τα αναδρομικά των πρώην βουλευτών- Οργισμένες αντιδράσεις από τα κόμματα

Σάλος με τα αναδρομικά των πρώην βουλευτών- Οργισμένες αντιδράσεις από τα κόμματα

Πρόκληση η διεκδίκηση 15-50 εκατ. ευρώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σάλο με πολιτικές προεκτάσεις έχει προκαλέσει το δημοσίευμα για τα αναδρομικά των πρώην βουλευτών, που διεκδικούν την επιστροφή ποσών από 15 εως 50 εκατ. ευρώ, την ώρα που για χιλιάδες συνταξιούχους έρχεται νέο τσουνάμι μειώσεων.

Το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει «μποναμά» σε περίπου 160 πρώην βουλευτές, οι οποίο βασιζόμενοι στο νόμο Κατρούγκαλου διεκδικούν αναδρομικά για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του Αρείου Πάγου από το 2009 προκάλεσε τις οργισμένες αντιδράσεις των κομμάτων αλλά και την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών.

Το ποσό που διεκδικούν οι πρώην βουλευτές ξεκινά από 15 εκατ. ευρώ τουλάχιστον και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 50 εκατ. ευρώ, αν εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές. Μέχρι σήμερα οι προσφυγές ξεπερνούν τις 160 ενώ το ποσό που διεκδικούν είναι εκτός προϋπολογισμού και μέχρι στιγμής δεν το γνωρίζουν οι δανειστές

«Δεν αποτελεί προτεραιότητα η ικανοποίηση του αιτήματος των πρώην βουλευτών για λήψη αναδρομικών» υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών μέσω διαρροών του και επισημαίνει ότι δεν πρόκειται στο προσεχές μέλλον να εκδοθεί η υπουργικη απόφαση.

Μετά από την γνωστοποίηση του θέματος ξέσπασε πολιτική κόντρα μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τους πρώην βουλευτές που διεκδικούν αποζημιώσεις.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απαίτησε από τους πρώην βουλευτές του να αποσύρουν τις προσφυγές τους στη δικαιοσύνη, ειδάλλως θα διαγραφούν από το κόμμα.

Σε ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει πως «βάσει του νόμου 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου, που καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία, αλλά έγινε νόμος του κράτους από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πρώην βουλευτές που έχουν συνταξιοδοτηθεί, νομιμοποιούνται να αξιώσουν αναδρομικά αποζημιώσεις από το Δημόσιο, επικαλούμενοι την «ανάγκη» εξίσωσης των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου».

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζει πως το κόμμα είχε αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη το 2008, αρνούμενη να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση. «Η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε αμφισβητεί τη νομιμότητα. Ωστόσο, οι πρώην βουλευτές της οφείλουν να συναισθανθούν την κραυγαλέα πρόκληση που συνιστά για τους πολίτες μια τέτοια αξίωση, ακόμη και αν αυτή είναι νόμιμη με την κατάπτυστη ρύθμιση Κατρούγκαλου».

Στην ίδια κατεύθυνση κινήκαν και οι ανακοινώσεις των άλλων κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους πρώην βουλευτές να παραιτηθούν των απαιτήσεων ενώ και ο Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε τους πρώην βουλευτές να μην πάρουν τα αναδρομικά.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση