HomeΚΡΗΤΗΝέοι από τη Γερμανία επισκέφθηκαν τη Βιάννο

Νέοι από τη Γερμανία επισκέφθηκαν τη Βιάννο

Για έβδομη χρονιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ταξίδι 15 νέων από το Kleve της Γερμανίας στο Δήμο Βιάννου πραγματοποιήθηκε για έβδομη χρονιά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Νεολαία διαμορφώνει το μέλλον σε τόπους μνήμης» υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ανταλλαγή Νέων.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 έγινε η υποδοχή των νέων από τη Σχολή Επαγγελματικής Αποκατάστασης Theodor-Brauer-Haus(TBH) καθώς επίσης και τους συνοδούς και καθηγητές τους,PhilippHartwig, KatharinaHübbersκαιNaomiLenz.Μέσα σε ένα κλίμα ευφορίας απόλαυσαν τα κρητικά εδέσματα δίπλα στη θάλασσα. Ήταν η πρώτη φορά όπου τα παιδιά γεύτηκαν την κρητική κουζίνα.

Η ξενάγηση ξεκίνησε την επομένη της άφιξης τους, στις 15 Σεπτεμβρίου, με επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο της Βιάννου και στην συνέχεια ακολούθησε περιήγηση στα σοκάκια της Άνω Βιάννου , με κατάληξη στον Ναό της Αγίας Πελαγίας η οποία χρονολογείται από τα μέσα του 14ου αιώνα (1360).

Το Σάββατο 16 Σεπτέμβριου έγινε ένα ταξίδι με Καΐκια από τον Λιμάνι του Καστρίου σε Τσούτσουρο και τον Άγιο Νικήτα. Η συναρπαστική διαδρομή περνούσε δίπλα από απότομους γκρεμούς και γυμνά κοφτερά βράχια, χαρακτηριστικό τοπίο όλων των Αστερουσίων. Οι πρώτες εντυπώσεις των νέων ήταν ενθουσιώδεις.

Έμειναν πραγματικά έκθαμβοι από την πανέμορφη παραλία με βότσαλο και από τα πεντακάθαρα πράσινα νερά. Ακολούθησε επίσκεψη στη Μονή του Αγίου Νικήτα όπου οι νέοι επισκέφτηκαν τον χώρο και γεύτηκαν την φιλοξενία του γέροντα Νικήτα.

Την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου Βιάννου Παύλου Μπαριτάκη , ο οποίος υποδέχτηκε και καλωσόρισε τον κύριο KlausNörteshäuser και τον PhilippHartwig, εκπροσώπους της Περιφέρειας της Ρηνανίας και υπεύθυνους του Προγράμματος «Η Νεολαία διαμορφώνει το μέλλον σε τόπους μνήμης».

Η πιο σημαντική στιγμή της διαμονής των Νέων στον Δήμο Βιάννου , ήταν η επίσκεψη στο Πανδημοτικό Μνημείο και στο Μουσείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στα Αμιρά. Εκεί οι Νέοι συγκλονίστηκαν από την αφήγηση των φρικαλεοτήτων της Κατοχής από τα γερμανικά στρατεύματα.

Μια αφήγηση που έκαναν οι Υπεύθυνοι της Επιτροπής διαχείρισης του Μουσείου Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου με συνταρακτικό τρόπο. Με δέος και συγκίνηση για το χαμό των ανθρώπων και συνομηλίκων τους, οι Νέοι άναψαν ένα κερί στη μνήμη τους. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα ενός νέου ο οποίος συγκλονισμένος ρώτησε: « Γιατί μετά από αυτά που σας έκαναν οι Γερμανοί εσείς είστε τόσο φιλόξενοι και φιλικοί μαζί μας?

Η απάντηση μας ήταν πως ένας από τους λόγους του συγκεκριμένου ταξιδιού, είναι να επισκεφτούν οι Νέοι τα μαρτυρικά χωριά της Κρήτης , να μάθουν τι έχει συμβεί στο παρελθόν και να προσανατολιστεί η συνείδηση τους προς ένα κοινό σκοπό, την παγκόσμια Ειρήνη! Να μη ξεχάσουν την ιστορία μας για να μην επαναληφθεί!

Η συνέχεια των ημερών περιελάμβανε ξενάγηση σε ελαιώνα και περιγραφή για την καλλιέργεια της ελιάς, τη συγκομιδή της και την παραγωγή του λαδιού. Οι νέοι εκδήλωσαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη σημαντική αυτή αγροτική δραστηριότητα , και προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν όταν πλησιάσει η περίοδος συγκομιδής της ελιάς. Μια στάση στην Πινακοθήκη «Σάββας Πετράκης» στον Κερατόκαμπο, η οποία φιλοξενεί περισσότερα από 200 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, ήταν η πνευματική τροφή για στους Νέους φίλους μας.

Στη συνέχεια ένα Θερμοκήπιο Μπανάνας εντυπωσίασε τους νέους του προγράμματος μας αφού η υποδοχή του ιδιοκτήτη Άρη Νεραντζάκη και η περιγραφή του ήταν εξαιρετική αναλυτική και κατατοπιστική για την παραγωγή της μπανάνας.

Την ημέρα της αναχώρησης των Νέων, έγινε επίσκεψη στις τις Αρχάνες το πολύχρωμο αυτό χωριό, το οποίο έχει βραβευτεί σε διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την οικιστική του ανάπτυξη.

Ακολούθησε ν επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αρχανών ενώ σε κλίμα συγκίνησης αποχαιρετήσαμε τους φιλοξενούμενους μας υποσχόμενοι να ξανασυναντηθούμε στις αρχές Μαΐου 2018 όπου θα τους επισκεφτούμε στο Κλέβε της Γερμανίας, με 10 νέους από τον Δήμο Βιάννου.

Ενδεικτικό τέλος είναι το σημείωμα του νεαρού Rene ως φόρος τιμής στα θύματα της Γερμανικής Κατοχής που αναφέρει : «Με σεβασμό για την ανάμνηση των ανθρώπων που δεν διαφέρουν από εμάς. Όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα και γι αυτό την ευλογία μου. Αναπαυθείτε εν Ειρήνη»

Οι νέοι του προγράμματος ευχαρίστησαν θερμά όλους αυτούς που στάθηκαν στο πλάι μας στην υποδοχή και στην όμορφη διαμονή και βοήθησαν να γνωρίσουν καλύτερα τον Δήμο Βιάννου και την ιστορία του.

Διαφήμιση
Διαφήμιση