HomeΚΡΗΤΗΕγκαινιάστηκε η εγκατάσταση για την επεξεργασία λυμάτων στο Αρκαλοχώρι

Εγκαινιάστηκε η εγκατάσταση για την επεξεργασία λυμάτων στο Αρκαλοχώρι

Παρουσία τοπικών φορέων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο χώρο της Ε.Ε.Λ. Αρκαλοχωρίου, η τελετή εγκαινίων με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου : «Κατασκευή Δικτύου Αποχέτευσης & Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Αρκαλοχωρίου » και τη λειτουργία του, από τον Δήμος Μινώα Πεδιάδας και την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Μινώα Πεδιάδας (Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Π.)

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν οι Βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Βαρδάκης Σωκράτης και Ηγουμενίδης Νικόλαος , ο Γραμματέας και Βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. κ. Αυγενάκης Ελευθέριος, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Κεγκέρογλου Βασίλειος , ο Βουλευτής του Ποταμιού κ. Δανέλλης Σπύρος , ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης Σταύρος , η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κα Κοζυράκη Μαρία, ο Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων κ. Κοκοσάλης Εμμανουήλ, Πρόεδροι άλλων Δ.Ε.Α., Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.

stigmiotypo-1-3

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Α.Μ.Π. κ. Σπυριδάκης Μιχαήλ ενώ ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Καλογεράκης Ζαχαρίας αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των δημοτών και ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες για την υλοποίησή του και συγκεκριμένα τόνισε: «Το έργο που εγκαινιάζεται σήμερα έρχεται να προστεθεί στους ήδη λειτουργούντες Βιολογικούς του Σμαρίου, Κασταμονίτσας, Γερακίου, Αμαριανού, Ζωφόρων και στα αντλιοστάσια Βόνης, Πολυθέας, Καστελλίου, Αρχαγγέλου και Αποστόλων μαζί με την αναβάθμιση του Βιολογικού Καστελλίου.

Πιστεύουμε ότι τα έργα που αφορούν το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής των δημοτών μας πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων ». Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης Σταύρος αναφέρθηκε στη σημασία του έργου και στην προτεραιότητα που δίνει η Περιφέρεια Κρήτης για τέτοια έργα που αφορούν το περιβάλλον, ενώ δεσμεύτηκε για την χρηματοδότηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης των βιολογικών υποδομών που είναι σε λειτουργία .

Η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κα Κοζυράκη Μαρία τόνισε τη σημασία του έργου και την προτεραιότητα της Κυβέρνησης για την χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.

stigmiotypo-2

Το έργο περιλαμβάνει 2 βασικά τμήματα, 2 υποέργα, τα οποία υλοποιήθηκαν παράλληλα. Την κατασκευή Δικτύων αποχέτευσης και την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων. Τα δίκτυα αποχέτευσης που κατασκευάστηκαν έχουν συνολικό μήκος 35.750 μέτρα. Στα δίκτυα αυτά κατασκευάστηκαν 2.430 παροχές αποχέτευσης, οι οποίες δεν αποτελούσαν επιλέξιμη δαπάνη. Παράλληλα με την εκτέλεση του υποέργου, αντικαταστάθηκαν 20.000 μέτρα πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης, ενώ κατασκευάστηκαν εκ νέου και 560 παροχές ύδρευσης.

Η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων έχει δυναμικότητα 7.500 ισοδύναμους κατοίκους σε χρονικό ορίζοντα 20 και πλέον ετών. Η κατασκευή της Εγκατάστασης έγινε με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, η επεξεργασία είναι τριτοβάθμια και γίνεται με μεμβράνες υπερδιήθησης, από τις οποίες προκύπτει νερό κατάλληλο και απολύτως ασφαλές για αρδευτική χρήση. Ο αγωγός διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων έχει μήκος 5.300 μέτρα.

Η Ε.Ε.Λ. περιλαμβάνει τις ακόλουθες μονάδες-υπομονάδες:

•Μονάδα Προεπεξεργασίας

•Μονάδα βιολογικής επεξεργασίας

•Μονάδα επεξεργασίας ιλύος

•Μονάδα απολύμανσης

•Βοηθητικά έργα υποδομής

Διαφήμιση
Διαφήμιση