HomeΚΟΣΜΟΣΑνοίγουν οι κάλπες στην Τσεχία, επικρατέστερος ο ζάμπλουτος Μπάμπις

Ανοίγουν οι κάλπες στην Τσεχία, επικρατέστερος ο ζάμπλουτος Μπάμπις

Ο «Τσέχος Τραμπ» είναι το φαβορί των εκλογών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανοίγουν αυτή την ώρα οι κάλπες στην Τσεχία, με τα προγνωστικά να δείχνουν ως πιθανότερο νικητή τους τον πλούσιο επιχειρηματία Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος θυμίζει κάτι από Ντόναλντ Τραμπ σε μια ευρωπαϊκή εκδοχή του: Στράφηκε στην πολιτική, δεσμεύτηκε να κάνει πέρα τα παραδοσιακά κόμματα, να ενισχύσει τις επενδύσεις και να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες.

Όπως εξηγεί το Reuters, η Τσεχία απολαμβάνει ταχεία οικονομική ανάπτυξη, ισορροπημένο προϋπολογισμό και τη χαμηλότερη ανεργία στην ΕΕ. Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισχυρή υποστήριξη στο κίνημα ΑΝΟ του Μπάμπις και άλλα από τα λεγόμενα «κόμματα διαμαρτυρίας».

Παρότι η μετανάστευση στην Τσεχία είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ο φόβος έχει παίξει μεγάλο ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία, με σχεδόν όλα τα κόμματα να τάζουν πως θα αντισταθούν σε κάθε απόπειρα της ΕΕ να εξαναγκάσει τους Τσέχους να δεχθούν πρόσφυγες.

Το ANO του Μπάμπις έχει υποστηρικτές τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερά υποσχόμενο μειώσεις φόρων, εκδίωξη διεφθαρμένων πολιτικών και «κανέναν» πρόσφυγα στη χώρα.

Το κίνημα υιοθετεί ρητορική αντιπολίτευσης προς το κυβερνών σύστημα, παρότι συμμετείχε στην απερχόμενη κυβέρνηση με τε το κεντροαριστερό κόμμα του πρωθυπουργού Σομπότκα και τους κεντρώους Χριστιανοδημοκράτες.

Οι εκλογές διενεργούνται σήμερα και αύριο και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται λίγες ώρες αφότου κλείσουν οι κάλπες.

Πολιτικοί αντίπαλοι του Μπάμπις προειδοποιούν πως θα έχει στα χέρια του πολύ μεγάλη εξουσία, εάν εκλεγεί πρωθυπουργός. Κατέχει ήδη μεγάλες επιχειρήσεις που καλύπτουν τους κλάδους των καλλιεργειών, των χημικών, των τροφίμων και των μέσων ενημέρωσης.

«Ας μην παραδώσουμε τη χώρα στους ολιγάρχες» ήταν το μήνυμα του υπουργού Εσωτερικών Milan Chovanec.

Το εκλογικό αποτέλεσμα, εξηγεί το Reuters, δεν αποκλείεται να φέρει και πάλι στην εξουσία έναν συνασπισμό κομμάτων- αυτή τη φορά όμως με το ΑΝΟ επικεφαλής. Στο σενάριο αυτό, εκφράζονται φόβοι πως η χώρα θα έχει μια πιο συγκρουσιακή σχέση με την ΕΕ.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση