HomeHL-9Ελεύθερη ξανά η αγριόγατα που εντοπίστηκε στα Λευκά Όρη

Ελεύθερη ξανά η αγριόγατα που εντοπίστηκε στα Λευκά Όρη

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων DNA για το αν πρόκειται για τον Κρητικό φουρόγατο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ελεύθερη αφέθηκε ξανά στο φυσικό της περιβάλλον η αγριόγατα, που εντοπίστηκε τις προηγούμενες ημέρες από κτηνοτρόφο στα Λευκά Όρη της Κρήτης.

fourogatos1

Το άγριο ζώο, μετά από από μια σειρά εξετάσεις, στις οποίες υπεβλήθη υπό την καθοδήγηση του  Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, αλλά και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, απελευθερώθηκε σήμερα στην περιοχή του Ομαλού.

35462

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και όλες οι μετρήσεις, που έγιναν στο ζώο συγκλίνουν στο να πρόκειται για τον Κρητικό φουρόγατο, ωστόσο οι υπεύθυνοι βρίσκονται εν αναμονή του τεστ DNA, που θα διενεργηθεί μετά τη δειγματοληψία που έγινε και τη διασταύρωση που θα πραγματοποιηθεί, προκειμένου να επιβεβαιώσουν αυτό το αρχικό συμπέρασμα.

Η επίσημη ενημέρωση από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς:

«Στις 17/10/2017 ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς ενημερώθηκε ότι έχει παγιδευτεί αιλουροειδές στην περιοχή του Ομαλού, το οποίο φυσιογνωμικά έμοιαζε με κρητική αγριόγατα (Felis silvestris cretensis). Το ζώο είχε παγιδευτεί από βοσκό της περιοχής και είχε παραδοθεί στη Διεύθυνση Δασών Χανίων η οποία επιλήφθηκε του περιστατικού.

dsc02596

Στις 18/10/2017, στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς μετέβησαν στον Ομαλό όπου παρέλαβαν το ζώο, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε κτηνιατρείο στα Χανιά προκειμένου να αναισθητοποιηθεί και να ληφθούν φωτογραφίες, δείγματα και σωματομετρικά στοιχεία.

Για τη συλλογή των στοιχείων αυτών ο Φορέας Διαχείρισης συνεργάστηκε με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης ώστε να διασφαλιστεί ότι θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και ότι θα ληφθούν όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα.

Ακολούθως το ζώο μεταφέρθηκε σε ασφαλή χώρο στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης για να συνέλθει της νάρκωσης και να ηρεμήσει.

Στις 19/10/2017 το ζώο μεταφέρθηκε στην περιοχή του Ομαλού, σε τοποθεσία που επιλέχτηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και απελευθερώθηκε στο φυσικό του περιβάλλον. Όπως διαπιστώθηκε, με τη συνδρομή των κτηνιάτρων, πρόκειται για ένα υγιές, θηλυκό άτομο, βάρους 3,3 κιλών απροσδιόριστης ηλικίας, αν και – με βεβαιότητα – μεγαλύτερης του ενός έτους.

dsc02614

Η εμφάνιση και η συμπεριφορά του ζώου αποτελούν σοβαρές ενδείξεις ότι όντως πρόκειται για τον κρητικό αγριόγατο (Felis silvestris cretensis), κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από τις εργαστηριακές αναλύσεις των δειγμάτων. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τη Διεύθυνση Δασών Χανίων για την άμεση ενημέρωση και τη συνεργασία, καθώς επίσης το κτηνιατρείο του κ. Χατζηδάκη Ελευθέριου και τους κτηνιάτρους που αναισθητοποίησαν το ζώο, έλεγξαν την υγεία του και πραγματοποίησαν τη λήψη δείγματος αίματος. Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κτηνοτρόφο που αν και παγίδευσε ένα άγριο ζώο, ειδοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες».

fourogatos2

Υπενθυμίζεται ότι η αγριόγατα πιάστηκε σε παγίδα για ζουρίδες, που είχε στήσει κτηνοτρόφος στην περιοχή του Ομαλού.

 

https://www.youtube.com/watch?v=WrksnnLqzMg&feature=youtu.be

(video από Νίκο Σαράντο)

Διαφήμιση
Διαφήμιση