HomeΓΝΩΜΕΣΚαθαρή ενέργεια και κοινωνικό μέρισμα

Καθαρή ενέργεια και κοινωνικό μέρισμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Tου Γιάννη Χοχλακάκη

Η πράξη είναι το μοναδικό κριτήριο της αλήθειας. Υπηρετώντας την αλήθεια, μπορούμε να γνωρίζουμε τις θεατές και αθέατες πλευρές της πραγματικότητας. Μόνον έτσι αντιλαμβανόμαστε όλες τις παραμέτρους που τη συνθέτουν. Το κυριότερο είναι ότι δεν κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε αυθαίρετα συμπεράσματα. Ούτε να στερηθούμε τη δυνατότητα ορθής ερμηνείας.

Η εναρμόνιση με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κάθε εποχής μάς βοηθά να αντιληφθούμε ότι η αποδέσμευση από ιδεοληψίες είναι προϋπόθεση για να συγχρονιστούμε με αυτήν. Εξ ου και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα καθίσταται εκ των ων ουκ άνευ. Διαφορετικά θα διακατεχόμαστε από δονκιχωτισμό, κυνηγώντας ανεμόμυλους. Άλλωστε, η παραγωγική, οικονομική, αναπτυξιακή, τεχνολογική υστέρηση του τόπου εν πολλοίς εκεί οφείλεται.

Κραυγαλέο παράδειγμα είναι η απόκλισή μας από τις ενεργειακές πολιτικές που ακολουθούν όλες οι σύγχρονες χώρες. Χειροπιαστή απόδειξη, η έντονη καθυστέρηση που εμφανίζουμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, μολονότι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που προκαλεί στη ζωή μας η κλιματική αλλαγή.

Η Ελλάδα, προκειμένου να βρίσκεται σε αρμονία με την ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική, οφείλει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, επιταχύνοντας τις αποφάσεις της για τις ΑΠΕ.  Σε αντίθετη περίπτωση, όχι μόνο θα εμφανιστεί ασυνεπής με τις δεσμεύσεις της, επιπλέον θα κληθεί να καταβάλει υψηλό οικονομικό πρόστιμο.

Η εξάντληση των ενεργειακών αποθεμάτων, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος καθιστούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μοναδική επιλογή. Δεν είναι μόνο φιλικές προς το περιβάλλον, καθώς οι ρίποι τους είναι μηδενικοί, αλλά και αποδοτικότερες και οικονομικά συμφέρουσες.

Ως εκ τούτου,  όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας στο Φόρουμ  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα Χανιά με θέμα «Καθαρή ενέργεια για τα νησιά της Ε.Ε.», είναι ζήτημα καίριας εθνικής προτεραιότητας η αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αποδέχθηκε η Ελλάδα για το 2020.

Το ενεργειακό μέλλον μας είναι συνυφασμένο με τις μορφές αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας συμπεριλαμβανομένης και της αντλησοταμίευσης. Τα γεωμορφολογικά μας χαρακτηριστικά μάς επιτρέπουν να επιτύχουμε τη μαζική και εκτεταμένη αποθήκευση ενέργειας με φυσικό τρόπο, εξασφαλίζοντας καθαρή ενέργεια από τις ΑΠΕ χωρίς εξάρτηση από ρυπογόνα καύσιμα.

Συνεπώς, η ανάπτυξη της αντλησοταμίευσης, είτε μέσω νέων έργων είτε με τη μετατροπή των υφιστάμενων υδροηλεκτρικών σε αναστρέψιμες μονάδες, καθίσταται μονόδρομος για την Ευρώπη και τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα.

Ο Υβριδικός σταθμός Αμαρίου που έχει δρομολογηθεί στην Κρήτη εναρμονίζεται πλήρως με την ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική για την αποθήκευσης ενέργειας. Το ενεργειακό αυτό έργο ανοίγει νέους δρόμους για τη βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη.

Σύμφωνα μάλιστα με την επιστημονική κοινότητα είναι το μεγαλύτερο διεθνώς. Αποτελεί πρότυπο και πρωτοποριακό έργο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών και της αποθήκευσης ενέργειας, όπως είπε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, μιλώντας στο Φόρουμ της Commission στα Χανιά.

Αν κάτι μας δείχνουν οι αντιδράσεις μιας μικρής μερίδας πολιτών και φορέων στην περιοχή της Σητείας είναι ότι ο φόβος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας. Η πρόοδος δεν επιτυγχάνεται έχοντας το βλέμμα μας στραμμένο στο παρελθόν. Πόσω μάλλον με μανιχαϊστικές αντιλήψεις.

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι ενστάσεις που διατυπώνονται εκπορεύονται από αξιακά φορτία. Όμως το ερώτημα που τίθεται είναι πολύ απλό: Είναι προτιμότερο το πετρέλαιο από τις ΑΠΕ; Αν δεν θέλουμε να μένουμε πίσω βλέποντας τα τρένα να περνούν, η απάντηση είναι αυτονόητη.

Στην περίοδο της κρίσης η πρόσβαση στην καθαρή ενέργεια οφείλει να παράγει και το δικό της κοινωνικό μέρισμα. Με τον τρόπο αυτό ενισχύονται οικονομικά οι περιοχές και οι δήμοι που φιλοξενούν έργα ΑΠΕ, αλλά και οι ίδιοι οι καταναλωτές.

Ο Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου αποδίδει στους Δήμους Σητείας, Ρεθύμνης, Αμαρίου, στις επωφελούμενες τοπικές κοινότητες Κατσιδονίου, Σταυρωμένου, Μαρωνίας, Καρυδίου, Ζάκρου, Χανδρά, Παντανάσσης, Χαρκίων, Αρκαδίου στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, καθώς και στους καταναλωτές όλων αυτών των περιοχών το χρηματικό ποσό των 4.600.000,00 ευρώ τον χρόνο. Εξαιτίας αυτού ο κάθε καταναλωτής θα πληρώνει μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεν είναι μόνον το μέγεθος της επένδυσης, το οποίο ανέρχεται στα 280 εκατομμύρια ευρώ και θα έχει πολλαπλό όφελος στην παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα των συγκεκριμένων περιοχών, αλλά ότι η Κρήτη, με τέτοια έργα, αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο, διασφαλίζοντας παράλληλα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, η αναβάθμιση της τουριστικής δραστηριότητας, δεν επιτυγχάνονται με την περιχαράκωση σε αρχέγονες λογικές που αναθεματίζουν την ανάπτυξη στο όνομα μιας υποτίθεται «ανόθευτης και φυσικής ζωής». Η πραγματικότητα έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχουν νησίδες ευημερίας που είναι αποκομμένες από την πρόοδο.

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση