HomeHL-Culture«Πάρις Ποθοκρατούμενος»: Μια πειραματική παράσταση στο Ηράκλειο

«Πάρις Ποθοκρατούμενος»: Μια πειραματική παράσταση στο Ηράκλειο

Από την ομάδα προΤΑΣΗ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ, με άκρως πειραματική διάθεση, παρουσιάζει για μία μοναδική βραδιά στο Ηράκλειο μια prima vista performance για μία φωνή, ένα σώμα και μία άρπα.

Τρεις δημιουργοί: ένας θεατρικός συγγραφέας, μία χορεύτρια και μία αρπίστρια συναντιούνται για ένα βράδυ στο ResidenceSEA, για λίγα λεπτά.

Αφορμή το κείμενο του πρώτου. Η μακροσκελής ερωτική επιστολή του Πάρι προς την Ωραία Ελένη.

Λέξεις: Δημήτρης Φοινίτσης

Κινήσεις: Μικαέλα Κεφαλογιάννη

Νότες: Αθηνά Κουμάνταρου

Μια performance δίχως δοκιμή. Ένας σκηνικός αυτοσχεδιασμός με όχημα τον πόθο.

Πάρις Ποθοκρατούμενος – η επίδοση μιας ερωτικής επιστολής.

Η παράσταση θα δοθεί το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, στις 9μ.μ. στο ResidenceSEA, οδός Κιλκίς 27, στην Αμμουδάρα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Λίγα λόγια για τους δημιουργούς

Μικαέλα Κεφαλογιάννη

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Αποφοίτησε από τη Βασιλική Ακαδημία Χορού του Λονδίνου με πτυχίο (Bachelor) στην τέχνη και διδασκαλία του Μπαλέτου και κατέχει τον τίτλο Licentiate of the Royal Academy of Dance – Διπλωματούχος της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού. Επίσης, αποφοίτησε από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Μέλισσα» της Έλντας Πανοπούλου.

Τη θεατρική περίοδο 2016-’17 πρωταγωνίστησε και χορογράφησε την παράσταση «Η Φτέρενη Κόρη» περιοδεία σε Κρήτη, Κέρκυρα, Λαμία, Αθήνα, Ρόδο και στις «3 ΑΔΕΛΦΕΣ / ένα χρόνο μετά» του Τσέχοφ σε περιοδεία στην Κρήτη. Και οι δύο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Φοινίτση.

Τη θεατρική περίοδο 2015-’16 πρωταγωνίστησε στην παράσταση «Το Κουκλόσπιτο» του Ίψεν (Νόρα) που ανέβηκε από την Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης σε σκηνοθεσία Δ. Φοινίτση. Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την Πράξη Τέχνης Ίμερος, τον Αντώνη Διαμαντή και το Όμμα Στούντιο, την ομάδα Thearto της Νατάσας Παπαμιχαήλ, την ομάδα χορού X-Art  της Κατερίνας Ανδριοπούλου, με το σύλλογο της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού στην Ελλάδα, με την παιδική σκηνή της Αιμιλίας Υψηλάντη, τον Κώστα Πρέκα, το Rainbow Theater του Maki Marseilles, την Έλντα Πανοπούλου, τον Κώστα Δράκο, το χορόδραμα της Ε. Μακρή, το Λύκειο Ελληνίδων Ηρακλείου Κρήτης στο ιερό δράμα «Μινωική Τελετουργία» κ.α.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια χορού και θεάτρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει βραβευτεί με τη μοναδική υποτροφία σε διεθνές σεμινάριο της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού του Λονδίνου (Αθήνα, 1995). Από το 2013 προπονείται στις κινέζικες παραδοσιακές πολεμικές τέχνες: Κουνγκ-φου, Tang Lang Kung Fu και Yang’s Taiji Quan (Shifu: Ιωάννης Σφακιανάκης). Διδάσκει σύγχρονο χορό, αυτοσχεδιασμό, θεατρική κίνηση και κλασικό μπαλέτο σε παιδιά και ενήλικες.

Αθηνά Κουμάνταρου

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Από το 1996 παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές της το 2002. Λίγο αργότερα αποφοίτησε από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας), ολοκληρώνοντας παράλληλα τις σπουδές της στο μεταφραστικό τμήμα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο τμήμα Μουσικοπαιδαγωγικής Επιμόρφωσης του Ωδείου Φίλιππος Νάκας όπου ξεκίνησε και τη σπουδή της στην άρπα, το 2007.

Από το 2010 διδάσκει ζωγραφική και μουσικοκινητική αγωγή στο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Α. Κουμάνταρου-Γιατράκη. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές συναυλίες και μουσικά project ως αρπίστρια, μεταξύ των οποίων: Ντουέτο για δύο άρπες στο συναυλιακό χώρο του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, ρεσιτάλ και ντουέτο για δύο άρπες σε αφηγηματική και χορευτική προσέγγιση στο συναυλιακό χώρο του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, συμμετοχή σε ηχογράφηση στο πλαίσιο μουσικής επένδυσης χοροθεατρικής αναπαράστασης του Μινωικού Πολιτισμού,  μελοποίηση παραμυθιού και παρουσίαση στην Ε.Ρ.Α., εμφάνιση σε θεματική βραδιά στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης κ.α.

Δημήτρης Φοινίτσης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο από μικρασιατική οικογένεια. Σπούδασε στο μεταπτυχιακό τμήμα Δημιουργικής Γραφής της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (διπλωματική εργασία στο Θεατρικό Έργο), στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (κατεύθυνση Θεατρολογίας με διπλωματική εργασία στη Σκηνοθεσία), στο Scuola di Lettere e Filosofia – Universita degli Studi di Genova, στη Δραματική Σχολή Αθηνών, στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης «Θεμέλιο» και στη Σχολή Δημοσιογραφίας «ΑΝΤ1».

Έχει γράψει θεατρικά έργα, μονολόγους, διηγήματα και παραμύθια. Μετά από συνεργασίες στις κρατικές σκηνές και το ελεύθερο θέατρο εγκατέλειψε το επάγγελμα του ηθοποιού για να στραφεί –καλλιτεχνικά- στη σκηνοθεσία. Δημιουργός και σκηνοθέτης της «Ομάδας Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ» ( www.protasi.org ), έχει ανεβάσει κλασσικά και σύγχρονα έργα σε, κυρίως, μη θεατρικούς χώρους.

Εκτός Ομάδας ανέλαβε τη σκηνοθετική επιμέλεια των θεατρικών έργων «Balance» στις Αναγνώσεις του Εθνικού Θεάτρου, «Μήδεια show» στο Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας του Ι.Τ.Ι. στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και της επετειακής συναυλίας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Μάντζαρος «Μάνος Χατζιδάκις: 20 χρόνια μετά…» στο Θέατρο Μον Ρεπό της Κέρκυρας, ενώ πρόσφατα ανέβασε «Το κουκλόσπιτο» του Χένρικ Ίψεν στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης (Κεντρική Σκηνή).

Τα τελευταία χρόνια διδάσκει το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής σε δημόσια σχολεία της Ρόδου, της Κέρκυρας και της Κρήτης. Από τις Εκδόσεις Αιγόκερως κυκλοφορούν η πρώτη τετραλογία θεατρικών έργων του με γενικό τίτλο «Dominatrix», ένα δίπτυχο έργων docudrama με γενικό τίτλο «ΕΓΚΑΤΑλελειμμένοι» και μια τριλογία αρχαιόθεμων έργων με γενικό τίτλο «BELLEΛΕΝ – Η (αιώνια) τραγωδία της Ελένης». Το τελευταίο έργο του «BELLEΛΕΝ» -σε δική του σκηνοθεσία- περιοδεύει σε Ελλάδα και εξωτερικό σε παραγωγή του Χοροθεάτρου Λυδία Λίθος.

ΟΜΑΔΑ προΤΑΣΗ

Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ συγκροτήθηκε το φθινόπωρο του 2005 από επαγγελματίες του θεάτρου. Έχει έδρα της την Αθήνα. Όραμα της να «προτείνει» το νέο, το δημιουργικά ουσιώδες, το διαφορετικό, το «άλλο» στην τέχνη του θεάτρου και των λοιπών παραστατικών τεχνών μέσω ενός γόνιμου διαλόγου της τέχνης και του ανθρώπου, σχηματίζοντας συνάμα μια «τάση» στην έκφραση∙  ριζοσπαστική, ελεύθερη, αναγνωρίσιμη στο ευρύ κοινό την οποία και επιθυμεί σταδιακά να διαμορφώσει, κατά τη διάρκεια της πορείας της στην καλλιτεχνική σκηνή της χώρας αλλά και πέρα από αυτήν.

Ο μινιμαλισμός και η αφαίρεση είναι τα κυριότερα ρεύματα που τροφοδοτούν καλλιτεχνικά το σχήμα. Τα κλασσικά έργα αλλά και η νέα γραφή, τα καινούργια -ιδιαίτερης τεχνοτροπίας- κείμενα αποτελούν τις πρώτες ύλες για έμπνευση και δημιουργία σε χώρους, κυρίως, μη θεατρικούς. Η ανατρεπτική «ιδέα» προσδιορίζει πρώτιστα το σκηνικό ύφος και την γενικότερη αισθητική της. Η Ομάδα δεν χρηματοδοτείται από κανέναν κρατικό ή ιδιωτικό φορέα. «Αυτοχρηματοδοτείται», ωστόσο, από την ανεξάντλητη δεξαμενή της φαντασίας και τη ζωογόνα ανάγκη για πειραματισμό και καλλιτεχνική έκφραση. Το καλλιτεχνικό έργο της Ομάδας -εκτός Αθηνών- έχει, ως τώρα, παρουσιαστεί σε: Άρτα, Γαύδο, Δελφούς, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κω, Λαμία, Λέρο, Νάξο, Ναύπλιο, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σητεία, Φλώρινα, Χανιά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση