HomeHL-WorldΜάλτα: Δολοφόνησαν τη δημοσιογράφο που ερευνούσε τα Panama Papers

Μάλτα: Δολοφόνησαν τη δημοσιογράφο που ερευνούσε τα Panama Papers

Βόμβα στο αυτοκίνητο της

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νεκρή από βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό της κοντά στο σπίτι της, βρέθηκε η Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία, η δημοσιογράφος που ηγήθηκε της έρευνας των Panama Papers για τη διαφθορά στη Μάλτα.

Η Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία πέθανε το απόγευμα της Δευτέρας όταν το αυτοκίνητό της, ένα Peugeot 108, καταστράφηκε από μια ισχυρή εκρηκτική συσκευή που διέλυσε το αυτοκίνητο.

Μέχρι στιγμής, καμία ομάδα ή άτομο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση και τη δολοφονία της δημοσιογράφου.

Μία μπλόγκερ, της οποίας οι αναρτήσεις προσέλκυαν περισσότερους αναγνώστες και από το συνδυασμό όλων των κυκλοφορών των εφημερίδων της χώρας, η 53χρονη Καρουάνα Γκαλιζία, πρόσφατα είχε χαρακτηριστεί από την ιστοσελίδα Politico ως ένα «Wikileaks από μόνο του».

Οι πιο πρόσφατες αποκαλύψεις της στοχοποιούσαν τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ και δύο από τους πιο κοντινούς βοηθούς του, συνδέοντας υπεράκτιες εταιρείες με τους τρεις άνδρες και τις πωλήσεις διαβατηρίων της Μάλτας καθώς και πληρωμές από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ. Φωτογραφία: AP/Alessandra Tarantino

Η πρόεδρος της Μάλτας, Μαρία -Λουίζ Κολέιρο Πρέκα, ζήτησε ηρεμία. «Σε αυτές τις στιγμές, όταν η χώρα είναι συγκλονισμένη από μια τέτοια επίθεση, καλώ όλους να μετρήσουν τα λόγια τους, να μην κρίνουν και να δείξουν αλληλεγγύη», δήλωσε.

Μετά από μια έντονη προεκλογική περίοδο αυτό το καλοκαίρι, οι σχολιαστές φοβούνται την επιστροφή στην πολιτική βία που είχε πλήξει τη Μάλτα τη δεκαετία του ‘80.

Σε δήλωσή του ο Μουσκάτ καταδίκασε τη βάρβαρη επίθεση, λέγοντας πως ζήτησε από την αστυνομία να απευθυνθεί στις υπηρεσίες ασφαλείας άλλων χωρών για βοήθεια για τον εντοπισμό των δραστών. «Όλοι γνωρίζουμε ότι η κυρία Καρουάνα Γκαλιζία ήταν σκληρός επικριτής μου» δήλωσε ο Μουσκάτ σε συνέντευξη Τύπου, «τόσο πολιτικά όσο και προσωπικά, αλλά κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή τη βάρβαρη πράξη με κανέναν τρόπο».

Αργότερα, ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο πως αξιωματικοί του FBI θα μεταβούν στη Μάλτα για να βοηθήσουν στην έρευνα, ακολουθώντας το αίτημα για εξωτερική βοήθεια από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος, Αντριάν Ντέλια – που υπήρξε κι αυτός αντικείμενο αρνητικών θεμάτων της Καρουάνα Γκαλιζία – ισχυρίστηκε πως η δολοφονία συνδέεται με τα άρθρα της. «Μια πολιτική δολοφονία έλαψβε χώρα σήμερα» δήλωσε ο Ντέλια. «Αυτό που συνέβη σήμερα δεν είναι μια συνηθισμένη δολοφονία. Είναι συνέπεια της ολικής κατάρρευσης του κράτους δικαίου».

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η 53χρονη δημοσιογράφος είχε καταθέσει στην αστυνομία πριν από 15 ημέρες πως είχε δεχτεί απειλές θανάτου. Η δημοσιογράφος ανάρτησε το τελευταίο της κέιμενο στο μπλογκ της «Running Commentary στις 2.35 μ.μ. τη Δευτέρα και η έκρηξη, που συνέβη κοντά στο σπίτι της, αναφέρθηκε στην αστυνομία λίγο μετά τις 3 μ.μ. Οι αξιωματικοί λένε πως το σώμα της δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί. Σύμφωνα με πηγές, ένας από τους γιους της άκουσε την έκρηξη από το σπίτι τους και έσπευσε στο σημείο.

Η Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία ισχυριζόταν πως δεν ανήκε σε καμία πολιτική παράταξη, έθετε τις απόψεις της για ένα ευρύ φάσμα στόχων, από τις τράπεζες που διευκολύνουν τη νομιμοποίηση εσόδων μέχρι συνδέσεις της διαδικτυακής βιομηχανίας τυχερών παιχνιδιών της Μάλτας και της μαφίας.

Τα τελευταία δύο χρόναι είχε επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις αποκαλύψεις από τα Panama Papers, εκατομμύρια αρχεία που διέρρευσαν από την εσωτερική βάση δεδομένων της 4ης μεγαλύτερης εταιρείας offshore στον κόσμο, την Mossack Fonseca.

Τα στοιχεία πήρε στην κατοχή της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και τα μοιράστηκε με μια σειρά άλλα μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Guardian, από την Διεθνή Κοινοπραξία Διερευνητικών Δημοσιογράφων ( ICIJ) στην Ουάσινγκτον.

Ο γιος της Καρουάνα Γκαλίζία, Μάθιου, είναι δημοσιογράφος και προγραμματιστής για την ICIJ.

Τη διερεύνηση της υπόθεσης των Panama Papers στη Μάλτα έχει αναλάβει η δικαστής Κονσουέλο Σκέρι Χερέρα, η οποία έχει βρεθεί πολλάκις στο στόχαστρο της Γκαλιζία, με αποτέλεσμα η οικογένεια της δημοσιογράφου να καταθέσει αίτηση για αλλαγή του δικαστή, δηλώνοντας πως «δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Χερέρα» και πως «δεν πιστεύουν ότι μπορεί να διενεργήσει μία έρευνα σε βάθος μέσω της αμεροληψίας που απαιτείται για την αναζήτηση της αλήθειας».

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση