HomeHL-GreeceΣήμερα το ραντεβού Τσίπρα-Τραμπ: «Οδηγίες» στον πρωθυπουργό για μία… επιτυχημένη συνάντηση

Σήμερα το ραντεβού Τσίπρα-Τραμπ: «Οδηγίες» στον πρωθυπουργό για μία… επιτυχημένη συνάντηση

Στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εντός ωρών, ο Αλέξης Τσίπρας θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου, επιχειρώντας να πείσει τον Αμερικάνο πρόεδρο για το πώς η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Όχι έναν απλό πρόεδρο, αλλά τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απέχει παρασάγγας από το παραδοσιακό μοντέλο πολιτικού, σπάζοντας φραγμούς, πρωτόκολλα και εισάγοντας νέα ήθη.

Το επικοινωνιακό του επιτελείο γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του και επιχειρεί συχνά πυκνά να καθοδηγήσει τους εκάστοτε συνομιλητές του, έτσι ώστε αυτοί να υιοθετήσουν την πιο αποτελεσματική και παραγωγική προσέγγιση.

Επιπλέον, οι διάφορες πρεσβείες που κατοικοεδρεύουν στην Ουάσιγκτον συλλέγουν πληροφορίες τις οποίες έπειτα προωθούν στους εκάστοτε υπουργούς, πρωθυπουργούς και προέδρους των χωρών τους, υποδεικνύοντας πώς να χειριστούν έναν ηγέτη με ισχυρή προσωπικότητα, χωρίς πραγματική εμπειρία στην παγκόσμια σκηνή, αλλά με έντονα στοιχεία αιφνιδιασμού και ιδιαίτερο χιούμορ. Πρόκειται για έναν οδηγό προς ναυτιλλομένους που θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμος και στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Πες το με ένα power point

Ο Ντόναλντ Τραμπ λατρεύει τις επίσημες παρουσιάσεις με την μορφή PowerPoint. Αυτές που συνήθως λαμβάνουν χώρα σε συσκέψεις εταιρειών. Έτσι λέγεται ότι πείστηκε να πραγματοποιήσει και το πρώτο του επίσημο ταξίδι στην Σαουδική Αραβία. Του έγινε μία σύντομη και εμπεριστατωμένη παρουσίαση των εν δυνάμει επενδύσεων και ζητημάτων. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονταν και τα τρία πολυτελή καταλύματα, τα οποία μπορούσε να επιλέξει κατά τη διάρκεια της παραμονής του.

Όχι πολυλογίες

Όσο πιο σύντομα, τόσο καλύτερα. Απαγορεύονται δια ροπάλου οι 20λεπτοι μονόλογοι που του προκαλούν νύστα. Προτιμάει τις σύντομες, απαντήσεις των 20-30 δευτερολέπτων.

Πρόλογος

Μην υποθέτετε ότι γνωρίζει την ιστορία κάθε χώρας και τις λεπτομερείς που την συνοδεύουν. Πάντα ξεκινάμε με έναν κατατοπιστικό, αλλά σύντομο πρόλογο.

Κομπλιμέντα

Αρχίστε την συζήτηση με ένα κομπλιμέντο για την εντυπωσιακή εκλογική νίκη του, αλλά μην μπείτε σε λεπτομέρειες και περιστατικά που σημάδεψαν την προεδρική καμπάνια.

Αυτός V Ομπάμα

Κάντε μία σύγκριση που τον τιμά σε σχέση με τον προκάτοχο του Ομπάμα.

Χάρισέ του τον πρώτο πόντο

Ένας γνωστός διπλωμάτης της Ουάσινγκτον είχε πει ότι όποιος συναναστρέφεται πολιτικά τον Τραμπ πρέπει να κατανοήσει ότι πεινάει για νίκες. Θέλει να αποκομίσει κάτι από την πρώτη συνάντηση, από το πρώτο λεπτό. Μην του το στερήσετε. Μην μπαίνετε μέσα με λίστες αιτημάτων, να έχετε κάτι να προσφέρετε για να ζεστάνετε το έδαφος. Λατρεύει τις συμφωνίες, είναι πραγματιστής και δεν μπορεί να αποτινάξει τον μανδύα του επιχειρηματία.

Διάσπαση προσοχής

Έχει διάσπαση προσοχής. Διακόπτει την κουβέντα και χάνει το ενδιαφέρον του πολύ σύντομα.

Όχι μεταφραστές

Οι μεταφραστές τον ενοχλούν. Δεν τους έχει συνηθίσει. Είναι πολύ σημαντικό να μιλάει αγγλικά με τον συνομιλητή του.

Επικοινωνιακός, φιλικός

Είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός και προσιτός. Στο παρελθόν οι Αμερικάνοι πρόεδροι ήταν κυριολεκτικά δυσεύρετοι στα τηλέφωνα. Ο Τραμπ, όμως, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία και προειδοποίηση στρέφεται τηλεφωνικά σε ξένους ηγέτες, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει σχεδόν 100 τηλεφωνήματα, πολλά από αυτά απροειδοποίητα, αιφνιδιάζοντάς τους. Αν ένας ηγέτης, όπως η Άνγκελα Μέρκελ θελήσει να του μιλήσει, εκείνος θα ανταποκριθεί εντός λίγων ωρών. Δεν επιμένει καν να μάθει τον λόγο ή το περιεχόμενο της συνομιλίας. Για τον Τραμπ η χημεία και η προσωπική επαφή μετράει και ενδέχεται να κάνει και την διαφορά.

Κράτα επαφή, μην χάνεσαι!

Εκτιμάει όσους προσπαθούν να έχουν μία σταθερή επικοινωνία μαζί του. Μία τέτοια περίπτωση είναι η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία επικοινωνεί ακόμα και χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα.

Λατρεύει τις αναφορές στην οικογένειά του. Αν κάποιος καλέσει κάπου την κόρη του ή στραφεί σε εκείνη με ένα κομπλιμέντο ή απλά την συμπεριλάβει στην κουβέντα έχει κερδίσει πόντους. Αυτή την μέθοδο φαίνεται να ακολουθεί ο Καναδός πρωθυπουργός.

Είναι διαχυτικός. Του αρέσουν οι δυνατές χειραψίες τα αστεία και το καλό ουίσκι. Επίσης ενώ στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα σερβιριστεί νερό ή καφές, ο Αμερικάνος πρόεδρος θα πίνει coca cola light.

Λατρεύει τα δώρα-συμβολικά και όχι μόνο. Είναι γλυκατζής, οπότε πάντα απολαμβάνει κάποιο παραδοσιακό, εξωτικό στα μάτια του γλυκό.

Μπακλαβά κανείς;

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση