HomeHL-9Φαρμακοποιοί Ηρακλείου : “Προτεραιότητα μας η ζωή και η υγεία των πολιτών”

Φαρμακοποιοί Ηρακλείου : “Προτεραιότητα μας η ζωή και η υγεία των πολιτών”

Με αφορμή την επικείμενη “είσοδο” των φαρμάκων στα σουπερμάρκετ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Άκρως αντίθετοι εμφανίζονται οι φαρμακοποιοί του Ηρακλείου στην επικείμενη “είσοδο” των φαρμάκων στα σουπερμάρκετ, κάνοντας λόγο για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη προοπτική, καθώς, όπως επισημαίνουν πρόκειται για την υγεία και τη ζωή των πολιτών.

Όπως όλα δείχνουν, μέσα στους επόμενους μήνες μεγάλος αριθμός φαρμάκων πρόκειται να πωλείται πλέον και στα ράφια των σουπερμάρκετ, καθώς αποτελεί άλλη μία μνημονιακή απαίτηση των δανειστών, η οποία αν και μέχρι τώρα δεν είχε εφαρμοστεί, φαίνεται ότι ο δρόμος είναι πια ανοικτός.

market

Οι φαρμακοποιοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με μία τέτοια εξέλιξη, αφού η χρήση φαρμάκων είτε με συνταγή είτε όχι θα γίνει ανεξέλεγκτη, ενώ οι τιμές στα σκευάσματα αυτά θα πάρουν την “ανηφόρα”.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Φαρμακοποιών Ηρακλείου Γιάννη Τσικανδυλάκη, η κίνηση αυτή είναι μνημονιακή εντολή και δεν υπάρχουν πολλά όπλα αντίδρασης από τους φαρμακοποιούς.

“Το να μπουν τα φάρμακα στα σουπερμάρκετ είναι μνημονιακή εντολή. Ό,τι είναι νόμος για να αλλάξει πρέπει να υπάρξει καινούργιος νόμος. Δεν κάνουμε κουμάντο εμείς, αλλά οι δανειστές, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι φαρμακοποιοί δεν έχουμε πολλά όπλα για να αντιδράσουμε. Είναι μια ειλημμένη απόφαση” επισημαίνει ο ίδιος.

Ο αριθμός των φαρμάκων που αναμένεται να πωλούνται από τα σουπερμάρκετ θα φτάσει τα 250 και αφορά μεταξύ άλλων σε αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα, σπρέι, καραμέλες, στοματικά διαλύματα.

Το φάρμακο είτε συνταγογραφείται είτε όχι πρόκειται για φάρμακο με δράσεις, αντιδράσεις και παρενέργειες. Για τις παρενέργειες ο κόσμος μπορεί να ενημερωθεί από τις οδηγίες που υπάρχουν μέσα στη συσκευασία, τις αλληλεπιδράσεις όμως των φαρμάκων δε μπορεί να τις γνωρίζει. Το έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο” προσθέτει ο κ. Τσικανδυλάκης.

xapia

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος των Φαρμακοποιών, ενημερώνοντας τον κόσμο σωστά, οι πολίτες θα εξακολουθούν να εμπιστεύονται τον φαρμακοποιό τους, αν θέλουν να προστατεύσουν τη ζωή και την υγεία τους.

Τα σουπερμάρκετ θέλουν να βγάλουν τη μείωση στο τζίρο τους, λόγω της οικονομικής κρίσης, από την πώληση των φαρμάκων. Εδώ μιλάμε όμως για τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος, αν τον ενημερώνουμε σωστά, θα εξακολουθεί να εμπιστεύεται τον φαρμακοποιό του. Δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος για κινητοποιήσεις, γιατί δεν πρόκειται να εισακουστούμε. Νομίζω όμως ότι θα αργήσει να εφαρμοστεί μια τέτοια απόφαση, γιατί και οι εταιρείες δεν είναι ακόμη έτοιμες” προσθέτει ο κ. Τσικανδυλάκης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση