HomeHL-EconomyΝτάισελμπλουμ: Φιλόδοξη ιδέα η δημιουργία ενός νέου προϋπολογισμού της Ευρωζώνης

Ντάισελμπλουμ: Φιλόδοξη ιδέα η δημιουργία ενός νέου προϋπολογισμού της Ευρωζώνης

Πολλών εκατομμυρίων ευρώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ένας προϋπολογισμός της Ευρωζώνης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων ευρώ είναι μια φιλόδοξη ιδέα».

Αυτό τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στο Reuters, υποστηρίζοντας πως τα δάνεια από το ταμείο διάσωσης και οι μεταφορές από τον υπάρχοντα προϋπολογισμό της Ε.Ε. θα μπορούσε να είναι εφικτά.

«Το να δημιουργήσεις έναν εξ ολοκλήρου νέο προϋπολογισμό, εντός ή εκτός του προϋπολογισμού της Ε.Ε. πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, είναι θαρραλέο» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε:

«Αν θέλετε, ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει επίσης να εξετάσει τα είδη των εργαλείων που το ΔΝΤ διαθέτει».

«Θα μπορούσαμε επίσης να κοιτάξουμε να αναπτύξουμε νέα εργαλεία στον ESM. Αποτρεπτικά εργαλεία, που θα στηρίζουν τις χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία σύγκλισης ή καταβάλουν προσπάθειες μεταρρύθμισης. Νομίζω πως είναι συμβατό τόσο με τον Γαλλικό όσο και με τον Γερμανικό τρόπο σκέψης», σχολίασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δυο επιλογές. Η πρώτη είναι να δημιουργήσουν αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «εργαλεία σύγκλισης» που θα μετέφεραν χρήματα από τον υπάρχοντα προϋπολογισμό της ΕΕ σε χώρες που εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις. Η δεύτερη επιλογή θα ήταν ο ESM να προσφέρει φθηνά δάνεια σε χώρες που χρηματοδοτούν μεταρρυθμίσεις που θέλουν επίσης να επενδύσουν, όμως δεν έχουν αρκετά χρήματα για να κάνουν και τα δυο.

enikonomia.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση