HomeΚΡΗΤΗΜακροχρόνιες οι συνέπειες των φυτοφαρμάκων στον άνθρωπο και το περιβάλλον

Μακροχρόνιες οι συνέπειες των φυτοφαρμάκων στον άνθρωπο και το περιβάλλον

Επιστημονική διημερίδα στο Τυμπάκι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της κρίσιμης επιστημονικής διημερίδας για τις επιπτώσεις της χρήσης των φυτοφαρμάκων στον άνθρωπο αλλά και το περιβάλλον.

Οι εργασίες της ημερίδας, οι οποίες ξεκίνησαν χθες, πραγματοποιουνται στο Τυμπάκι, όπου χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ηγουμενίδης υπογράμμισε στο μήνυμά του που αναγνώστηκε στους συμμετέχοντες:

«Παλαιότερη έρευνα, στα τέλη του 1990, του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης σε 120 καλλιεργητές της Ιεράπετρας, έριξε φως στον συσχετισμό τοξικής δράσης των φυτοφαρμάκων με διαταραχές στο συκώτι. Από τότε μέχρι σήμερα η Ιατρική Κοινότητα φυσικά έχει στα χέρια της ακόμη πιο ισχυρά δεδομένα που τεκμηριώνουν την ανάγκη περιορισμού της αλόγιστης χρήσης των φυτοφαρμάκων, την ανάγκη μέχρις ενός ορίου και όχι ξέφρενη εντατικοποίηση της παραγωγής, αλλά και της ανάγκης διενέργειας επιδημιολογικών μελετών συσχέτισης έκθεσης και αύξησης νοσηρότητας.

Είναι αυτονόητο ότι τα νέα επιστημονικά δεδομένα πρέπει να είναι ο οδηγός μας στον σχεδιασμό και την πολιτική πρακτική.

Προς αυτή την κατεύθυνση και βάσει της Εθνικής Στρατηγικής για την Ορθολογική Χρήση των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων κινείται, μεταξύ άλλων εργαλείων, και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία παρέχει μια σαφή εικόνα των διακινούμενων ποσοτήτων φαρμάκων, με κανόνες και τήρηση των οδηγιών προφύλαξης και χρήσης του φαρμάκου. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση πρωτοσυζητήθηκε το 1997 και το μέτρο μπήκε σε εφαρμογή από τις 18 Σεπτεμβρίου 2017, δηλαδή 20 ολόκληρα χρόνια αργότερα και με πίεση από τον ΟΟΣΑ.

Επιτρέψτε μου επίσης να σημειώσω ότι η χώρα μας τον περασμένο Ιούλιο συνυπέγραψε την Κοινή Δήλωση 14 ευρωπαϊκών χωρών για την ενίσχυση της καλλιέργειας της σόγιας και των άλλων πρωτεϊνούχων καλλιεργειών όπως το λούπινο, το μπιζέλι, το ρεβίθι, τα κουκιά. Οι καλλιέργειες αυτές, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, συμβάλλουν στη διαφοροποίηση των καλλιεργειών με οφέλη για άλλες καλλιέργειες, ιδίως για τα σιτηρά. Μπορούν να είναι «ενδιάμεσες» καλλιέργειες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ζιζανίων, παρασίτων και ασθενειών με αποτέλεσμα μείωση της ανάγκης για φυτοφάρμακα.

Είναι απολύτως ορθό που σήμερα στο πρόγραμμα της διημερίδας βρίσκονται και εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου. Η επιστημονική ιατρική κοινότητα πρέπει να επιδιώξει την στενή συνεργασία και ενημέρωση με την πρωτογενή πηγή χρήσης των φυτοφαρμάκων.

Έχει ειδική αξία ότι η διημερίδα γίνεται στην Κρήτη και μάλιστα με διακριτή αναφορά στη Μεσαρά. Να αναφέρω ότι η προσπάθεια που γίνεται για τη λειτουργία και αναβάθμιση της Γεωργικής Σχολής της Μεσσαράς με ένα νέο πρόγραμμα εκπαίδευση βασισμένο στις ανάγκες του σήμερα και με περισσότερους μαθητές μπορεί να παίξει ρόλο-πυξίδα ως φυτώριο συνεργασίας και ως πεδίο εφαρμογής της στενά λελογισμένης χρήσης σε συνδυασμό με αγροδιατροφικά πρότυπα και με ποιοτικά αγροτικά Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης».

Διαφήμιση
Διαφήμιση