HomeHL-WorldΗ Άγκυρα προειδοποιεί: «Πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα έχει συνέπειες στο προσφυγικό

Η Άγκυρα προειδοποιεί: «Πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα έχει συνέπειες στο προσφυγικό

Υπάρχουν 3 εκατ. πρόσφυγες στην Τουρκία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαφή προειδοποίηση προς την Ευρώπη, ότι το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα έχει συνέπειες στο προσφυγικό, έστειλε η Αγκυρα.

«Εάν αναβληθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αυτό θα έχει συνέπεια στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες», τόνισε σε συνέντευξη στην Die Welt ο Ομέρ Τσελίκ, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ο ίδιος τόνισε ότι η χώρα του συμβάλλει στην προστασία των συνόρων της ΕΕ, μειώνοντας τις εσωτερικές εντάσεις στην Ευρώπη. Αλλά η Τουρκία, συμπλήρωσε, «δεν είναι στρατόπεδο προσφύγων. Είναι σύμμαχος, με τον οποίο πρέπει να μοιραστεί και η ευημερία και η δημοκρατία. Εάν η Τουρκία δεν θεωρείται σύμμαχος, τότε δεν υπάρχει καμία συνεργασία με κανένα άλλο τρόπο».

Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν τήρησε τη συμφωνία, αναφέροντας ότι η Ευρώπη έχει καταβάλει μόνο 810 εκατομμύρια ευρώ από τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ στα οποία είχε δεσμευτεί να δώσει στην Αγκυρα. Σχολιάζοντας το γεγονός ότι το ευρωκοινοβούλιο θα αποφασίσει την Τετάρτη αν θα «παγώσουν» οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία- κάτι που είχε εγκριθεί τον περασμένο Νοέμβριο- ανέφερε «Ελπίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα κάνει το ίδιο λάθος και πάλι».

Ο Τσελίκ σημείωσε ακόμη ότι χωρίς τη συμφωνία για τους πρόσφυγες το ξενοφοβικό AfD θα είχε ενισχυθεί πολύ περισσότερο. «Στην Τουρκία υπάρχουν τρία εκατομμύρια πρόσφυγες. Εάν δεν είχαμε συνεργαστεί με την ΕΕ, αυτά τα τρία εκατομμύρια πρόσφυγες θα ήταν τώρα στην Ευρώπη», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι το Βερολίνο θα πρέπει να ευχαριστεί την Αγκυρα, γιατί «σε αυτήν την περίπτωση η άκρα δεξιά και η άκρα αριστερά στις εκλογές θα είχαν ενισχυθεί ακόμα πολύ περισσότερο».

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει για την ελευθερία λόγου στη χώρα του, αλλά «ποτέ κάτω από απειλές». Επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ. «Στην Τουρκία λέμε ότι η μέλισσα δεν παράγει μέλι, εάν δεν βγαίνει από το μελίσσι της», δήλωσε. «Εάν η ΕΕ δεν βγει έξω από τα σύνορά της, δεν θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν το μέλλον της και την παγκόσμια δύναμή της και ως εκ τούτου δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πολύ χειρότερες κρίσεις», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση