HomeHL-9“Τσουχτερή” πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης στην Κρήτη

“Τσουχτερή” πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης στην Κρήτη

Ξεκινάει η διάθεση του - Σύμμαχος των καταναλωτών ο καιρός

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης την ερχόμενη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στην Κρήτη με τους καταναλωτές να καλούνται για άλλη μια χρονιά να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να το προμηθευτούν, καθώς η πρεμιέρα του αναμένεται να είναι…”τσουχτερή”.

Μπορεί οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν μέχρι τώρα στο νησί να αποτελούν σύμμαχο για τους καταναλωτές, αφού δε χρειάζεται από τώρα, αν και βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Οκτωβρίου να προχωρήσουν στην αγορά πετρελαίου, ωστόσο θα πρέπει να εντάξουν την προμήθεια του στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό για τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Βενζινοπωλών Ηρακλείου Λυκούργο Σαμόλη, ο οποίος μίλησε στο cretapost, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί περίπου στο 1 ευρώ το λίτρο.

petrelaio

“Η μέση τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί στο 1 ευρώ το λίτρο. Προς το παρόν δεν υπάρχει ζήτηση από τον κόσμο, γιατί οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, αλλά περιμένουμε να κρυώσει ο καιρός και οι πολίτες να αρχίσουν να προμηθεύονται.” αναφέρει ο ίδιος.

Ο κ. Σαμόλης επισημαίνει ότι το ζήτημα του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο αναμένεται φέτος να μειωθεί κατά 50% πρόκειται να επηρεάσει καταλυτικά την αγορά του πετρελαίου.

Με το ζήτημα του επιδόματος θέρμανσης δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη τι θα γίνει, καθώς αποτελεί μνημονιακή απαίτηση η μείωση του στο 50%. Από τους καταναλωτές που το έπαιρναν τα προηγούμενα χρόνια, αν εφαρμοστεί αυτό, φέτος θα το πάρουν μόλις οι μισοί” επισημαίνει ο κ. Σαμόλης.

Όπως τονίζει ο ίδιος, επειδή το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί κοινωνικό αγαθό θα πρέπει να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, με κατά συνέπεια να μειωθεί και η τιμή πώλησης του.

Σαν βενζινοπώλες ζητάμε να εφαρμοστεί το σύστημα σε όλα τα στάδια διακίνησης του πετρελαίου, για να μειωθεί συνεπώς και η τιμή του. Πρέπει να μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης, ώστε η τιμή του να μειωθεί και να φτάσει τα 60-65 λεπτά, που πωλείτο το 2011 το λίτρο. Εμείς και φέτος θα εξυπηρετήσουμε όλο τον κόσμο είτε με μικρές είτε με μεγάλες ποσότητες, ώστε να μπορεί ο καθένας να προμηθευτεί αυτό που χρειάζεται για το σπίτι του” προσθέτει ο κ. Σαμόλης.

Άλλα τρόποι θέρμανσης… για όλα τα βαλάντια

Την τιμητική τους έχουν τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης που επικρατεί και η οποία καθιστά το πετρέλαιο θέρμανσης…πολυτέλεια για λίγους, τα τζάκια, οι ξυλόσομπες και άλλα είδη καυσίμων ακόμη και μέσα στις πόλεις.

Ωστόσο όμως και στην αγορά του ξύλου η κατάσταση που διαμορφώνεται δεν είναι και η καλύτερη, με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτήν να καλούνται να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη νομοθεσία, βλέποντας παράλληλα τον τζίρο τους να πέφτει κατακόρυφα.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο cretapost ο έμπορος καυσόξυλων Κώστας Κυρικλάκης, η αγοραστική κίνηση και στο εμπόριο των καυσόξυλων έχει μειωθεί κατά πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η δουλειά των επιχειρήσεων που πωλούν καυσόξυλα έχει μειωθεί κατά 50%, λόγω της παρουσίας αρκετών, που παρανομούν, κόβουν και πωλούν ανεξέλεγκτα ξύλα. Από τότε που οι αρμόδιες υπηρεσίες μας υπέβαλαν να πουλάμε με το κυβικό και όχι με τον τόνο, όπως ήταν τα παλαιότερα χρόνια, η κατάσταση επιδεινώθηκε, γιατί ο κόσμος δε γνωρίζει, τι συμβαίνει” επισημαίνει ο ίδιος.

kafsoksyla

Ο κ. Κυρικλάκης προσθέτει ότι οι τιμές στην πώληση των καυσόξυλων κυμαίνονται και φέτος στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Οι τιμές είναι ίδιες με πέρυσι. Τα ξύλα για τζάκι πωλούνται προς 100 ευρώ το κυβικό, ενώ για τη σόμπα προς 110 ευρώ. Στις μέρες μας ο κόσμος δυσκολεύεται. Παλαιότερα άρχισε να προμηθεύεται ξύλα για το σπίτι του από τα τέλη του Αυγούστου. Τώρα πρέπει να ψυχράνει ο καιρός για να πάρει ένα σακί να περάσει τις κρύες ημέρες και όχι έναν τόνο, όπως συνήθιζε να παίρνει τα προηγούμενα χρόνια” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κυρικλάκης.

Ωστόσο οι Κρητικοί τα τελευταία χρόνια προτιμούν και άλλα είδη καυσίμων για να ζεσταθούν, τα οποία πωλούνται σε αρκετά χαμηλότερες τιμές.

Wood Pellets

Ένα από αυτά είναι η βιομάζα σε μορφή pellet, το οποίο πωλείται από 200-240 ευρώ ο τόνος, ανάλογα με την ποιότητα του, ενώ αρκετή ζήτηση κυρίως στα χωριά της Κρήτης παρουσιάζει η αγορά του πυρηνόξυλου, αφού η τιμή του κυμαίνεται από 70-250 ευρώ ο τόνος, ανάλογα με την επεξεργασία του.

Διαφήμιση
Διαφήμιση