HomeΚΡΗΤΗΤο χρονικό μιας κυβερνητικής δέσμευσης που δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί

Το χρονικό μιας κυβερνητικής δέσμευσης που δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί

Παρέμβαση του γραμματέα της ΝΔ για την κατάργηση του Ε.Φ.Κ. στο κρασί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο ζήτημα της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί αναφέρεται σε γραπτή του δήλωση ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση για την δραματική καθυστέρηση που παρτηρείται στην υλοποίηση των σχετικών της δεσμεύσεων.

Παράλληλα, ο κ. Αυγενάκης στο τέλος της δήλωσής του παραθέτει και το … χρονικό κυβερνητικών δηλώσεων για το ζήτημα του κρασιού.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

«Ένα χρόνο τώρα, στελέχη της Κυβέρνησης, προαναγγέλουν την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

Του φόρου δηλαδή, που δεν επέβαλαν οι δανειστές, αλλά κατά ομολογία τους εκείνοι αποφάσισαν, το Νοέμβριο 2015 (ν. 4346/2015).

Του φόρου που όχι μόνο δεν απέδωσε -κατά ομολογία του κ. Τσίπρα- αλλά δημιούργησε προβλήματα στο προϊόν, μείωσε τις πωλήσεις, τροφοδότησε το παραεμπόριο και την παραοικονομία στο κρασί και πρόσθεσε σημαντική γραφειοκρατία.

Πλέον, δεν έχουν μόνο το θράσος να ομολογούν την αποτυχία τους, αλλά και το θράσος να κοροϊδεύουν, εδώ και ένα χρόνο μιλώντας για κατάργηση του φόρου στο κρασί και κατάργηση να μη βλέπουμε».

Οι κατά καιρούς δηλώσεις στελεχών της Κυβέρνησης για την κατάργηση του φόρου στο κρασί:

24/11/2015 – Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης σε τηλεοπτική εκπομπή : «Όταν μπαίνει ένας φόρος είναι πάντα μεγάλο πρόβλημα και ειδικά όταν μπαίνει σε μια μορφή παραγωγής, την οποία θέλαμε όλοι να αποφύγουμε. Προφανώς είναι ένας συμβιβασμός που έγινε υπό τις δεδομένες συνθήκες. Ας το δούμε ως ένα έκτακτο και προσωρινό μέτρο».

18/01/2017 – Αλ. Τσίπρας στην προ ημερησίας συζήτηση για τα αγροτικά ζητήματα στη Βουλή: «Επανεξέταση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί».

27/1/2017 – Υφυπ. Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου στη Βουλή: «Το μέτρο της επιβολής του φόρου στο κρασί κατά το πρώτο έτος της εφαρμογής του απέδωσε ένα σημαντικό ποσό εσόδων χωρίς, όμως, να καλύψει πλήρως τη δημοσιονομική απαίτηση που είχαμε απ’ αυτό. Γενικά είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης και εξετάζεται η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί».

4/5/2017 – Διαρροή της Κυβέρνησης: «Στην κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί που επιβλήθηκε το 2016, στο πλαίσιο της εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων για να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, προχωρεί σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση».

7/5/2017 – Υφυπ. Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου στην Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων: «πριν από τη συγκομιδή, δηλαδή πριν από το Σεπτέμβριο, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί θα έχει καταργηθεί».

18/5/2017 – Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου στον ΣΚΑΙ: «Εντός του 2017 θα καταργηθεί ο Φόρος που είχε επιβληθεί στο κρασί, καθώς η απόδοση του μέτρου είναι μικρή».

26/5/2017 – Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου στην Ημερίδα Ένωσης Οινοποιών Δράμας: «επιβάλαμε ένα φόρο στο κρασί ο οποίος σύντομα, δηλαδή πριν το κλείσιμο της χρονιάς, θα καταργηθεί, μετά τη συνεννόηση και τη διαβεβαίωση που έχουμε από το Υπουργείο Οικονομικών».

11/6/2017 – Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου, συνέντευξη στο Documento: «Είναι αλήθεια ότι ο συγκεκριμένος φόρος δεν απέφερε τα προσδοκώμενα και είχε αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο. Εμείς λέμε ότι επειδή πρόκειται για έναν κορυφαίο κλάδο με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα έχουμε πει και έχει δεσμευθεί και ο πρωθυπουργός ότι μέχρι τέλους του χρόνου η συγκεκριμένη ρύθμιση θα αποσυρθεί».

15/7/2017 – Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου στο Αίγιο: «Εντός του έτους θα καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί».

31/7/2017 – Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου στο «Βήμα»: «Πιθανώς να έχουμε προλάβει να τον καταργήσουμε και πριν από τη συγκομιδή του φθινοπώρου. Έχουμε τη διαβεβαίωση του υπουργείου Οικονομικών ότι ο συγκεκριμένος φόρος θα αποτελεί σύντομα παρελθόν».

26/8/2017 – Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου στις Μεγάλες Μέρες της Νεμέας 2017: «Ήδη ετοιμάζεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση και πριν τελειώσει ο χρόνος, όπως έχει δεσμευθεί και ο πρωθυπουργός, ο φόρος αυτός δεν θα υπάρχει πλέον».

9/9/2017 – Αλ. Τσίπρας στην 82η ΔΕΘ: «Θα καταργηθεί ο μη αποτελεσματικός φόρος στο κρασί που δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε».

15/9/2017 – Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου στο Πρακτορείο 104,9 FM: «Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί».

19/9/2017 – Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου στο ΑΠΕ «Επεξεργαζόμαστε τη σχετική ρύθμιση με βάση τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει, να βρούμε ένα ισοδύναμο για να αντικαταστήσουμε τα φορολογικά έσοδα από το κρασί».

10/10/2017 – Υφυπ. Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου: «Θέλουμε την κατάργηση του και αναζητούμε ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή των εσόδων που θα χαθούν».

Διαφήμιση
Διαφήμιση