HomeΚΟΣΜΟΣΔιαπραγματεύσεις ζητούν οι Κούρδοι από την κυβέρνηση του Ιράκ

Διαπραγματεύσεις ζητούν οι Κούρδοι από την κυβέρνηση του Ιράκ

Η Βαγδάτη έλαβε τα μέτρα αυτά σε μια προσπάθεια να απομονώσει το Ιρακινό Κουρδιστάν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη διεξαγωγή συνομιλιών με τις ιρακινές αρχές πρότεινε η περιφερειακή κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν για το καθεστώς των κουρδικών αεροδρομίων, των συνοριακών φυλακίων και των τραπεζών, στα οποία έχουν τεθεί περιορισμοί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Βαγδάτη έλαβε τα μέτρα αυτά σε μια προσπάθεια να απομονώσει το Ιρακινό Κουρδιστάν μετά το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου κατά το οποίο η πλειοψηφία των Κούρδων τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Η κυβέρνηση του Ιράκ, που χαρακτήρισε παράνομο το δημοψήφισμα, απαγόρευσε τις απευθείας διεθνείς πτήσεις από και προς το Ιρακινό Κουρδιστάν. Επίσης ζήτησε από τις περιφερειακές αρχές να της παραδώσουν τον έλεγχο των συνοριακών φυλακίων και σταμάτησε να πουλά δολάρια στις τέσσερις κουρδικές τράπεζες.

«Προκειμένου να αποφύγουμε αυτή τη συλλογική τιμωρία, ενημερώνουμε τον (Ιρακινό πρωθυπουργό) Χάιντερ αλ Αμπάντι ξανά ότι είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε μορφή διαλόγου και διαπραγματεύσεων βάσει του ιρακινού Συντάγματος», ανέφερε η περιφερειακή κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν σε ανακοίνωσή της. Σε αυτή προτείνει τη διεξαγωγή συζητήσεων «για τα φυλάκια, το εσωτερικό εμπόριο, την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, τις τράπεζες και τα αεροδρόμια».

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί μια αλλαγή στη στάση των κουρδικών αρχών, οι οποίες χθες Τετάρτη κατηγόρησαν τις ιρακινές δυνάμεις και τις παραστρατιωτικές ομάδες ότι «προετοιμάζουν μια μεγάλη επίθεση» στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Κιρκούκ και κοντά στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ.

Εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού διέψευσε ότι έχει προγραμματιστεί επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζουν επιχείρηση για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από μια περιοχή κοντά στη συριακή μεθόριο.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση