HomeHL-EconomyΑγώνας δρόμου για να πληρωθούν 1,2 δις ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες

Αγώνας δρόμου για να πληρωθούν 1,2 δις ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες

Το ποσό αυτό θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Λίγες μέρες πριν την άφιξη των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της τρίτης αξιολόγησης, δηλαδή στις 20 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει στις Βρυξέλλες τα στοιχεία με τις πληρωμές που έχουν γίνει για τα την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Τα νούμερα θα πρέπει να δείχνουν ότι η καθαρή αξία – το στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών μειώθηκε κατά 1,2 δισ. ευρώ μετά το τέλος Απριλίου. Το ποσό αυτό, είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που απομένει από την δεύτερη αξιολόγηση. Αν παρέλθει η προθεσμία, χωρίς να έχουν αποσταλεί στοιχεία τα οποία να καλύπτουν τις απαιτήσεις των δανειστών, τότε όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ θα χρειαστεί να περάσει και πάλι από την έγκριση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι απαρτίζουν το Δ.Σ του ESM.

Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση θα τρέχει μέχρι την τελευταία στιγμή να πληρώνει τις υποχρεώσεις της για να πάρει τη δόση. Όλα θα κριθούν στη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 26 Οκτωβρίου όπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, θα παρουσιάσει τα τελικά στοιχεία για τα κρατικά φέσια και τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες να έχουν εκτιναχθεί πάνω από τα 6 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου, οι πληρωμές που έγιναν στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης, επιστροφές φόρων και εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, έφθασαν τα 894,2 εκατ. ευρώ όταν η απόφαση του ESM για την εκταμίευση της δόσης, θέτει ως προαπαιτούμενο καθαρές πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ μόνο για την περίοδο μετά τον Απρίλιο του 2017.

Είναι ενδεικτικό ότι στο τετράμηνο Μαίου-Αυγούστου το Δημόσιο πλήρωσε ληξιπρόθεσμες οφειλές 476,4 εκατ. ευρώ ενώ το ίδιο διάστημα τα κρατικά φέσια αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στο οκτάμηνο πληρώθηκαν:

513 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ, ΟΤΑ),

108,3 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς επιστροφές φόρων και

272,9 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Το υπουργείο Οικονομικών, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αλλά και ο ΕΦΚΑ τρέχουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος και να μην μπει σε κίνδυνο η δόση των 800 εκατ. ευρώ.

Το Σεπτέμβριο, η ΑΑΔΕ, επέστρεψε φόρους σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα ύψους 1,6 δισ. ευρώ, ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ εργάστηκαν υπερωρίες προκειμένου να εκδώσουν συντάξεις και αναδρομικά της τάξεως των 12,6 εκατ. ευρώ σε 4.193 νέους συνταξιούχους.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση