HomeΕΛΛΑΔΑΚούνεβα: Κανένας δε θα μάθει να ζει με το άδικο και με τις επιθέσεις στη κοινωνία

Κούνεβα: Κανένας δε θα μάθει να ζει με το άδικο και με τις επιθέσεις στη κοινωνία

Συζητήθηκε στον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την Κωνσταντίνα Κούνεβα να παρακολουθεί την ακροαματική διαδικασία συζητήθηκε ενώπιον του Β1 Εργατικού Τμήματος του Αρείου Πάγου η αίτηση αναίρεσης κατά της δικαστικής απόφασης του Εφετείου με την οποία απαλλάχθηκε η εργολαβική εταιρία από κάθε ευθύνη για την αποτρόπαιη επίθεση με βιτριόλι που δέχτηκε η ευρωβουλευτής, το 2008.

Οι νομικοί παραστάτες της Κωνσταντίνα Κούνεβα επιχειρηματολόγησαν υπέρ των λόγων που έσφαλε το Εφετείο Πειραιά το οποίο ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση που δικαίωνε την Κωνσταντίνα Κούνεβα υποστηρίζοντας ότι «η εταιρεία είχε υποχρέωση πρόνοιας για να αποφευχθεί η μαφιόζικη, για τα ελληνικά δεδομένα, επίθεση σε βάρος της».

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης χαρακτήρισε εγκληματική την επίμαχη απόφαση υπογραμμίζοντας πως υπάρχει αίτημα για απονομή της Δικαιοσύνης.

«Η εργοδότρια εταιρία όφειλε να εξασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας. Αντίθετα, η εργοδότρια με τη συμπεριφορά της και τις συνθήκες εργασίας που δημιούργησε, οδήγησε στην επίθεση» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Ρουπακιώτης ο οποίος συμπλήρωσε πως η κυρία Κούνεβα εργαζόταν κάτω από σκληρές συνθήκες και η εργοδότρια εταιρία είχε συνεχείς παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Μάλιστα, έκανε λόγο για «πυρακτωμένο κλίμα» που είχε δημιουργηθεί από την πλευρά της εταιρίας, εκείνη την περίοδο και οδήγησε στην επίθεση.

Ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης, Άρης Καζάκος, στην τοποθέτηση του , απέδωσε την δολοφονική επίθεση σε βάρος της Κωνσταντίνας Κούνεβα στην συνδικαλιστική της δράση και το κλίμα εχθρότητας που είχε δημιουργήσει η εργοδότρια εταιρία στην προσπάθεια της να την οδηγήσει σε παραίτηση.

Όπως είπε «Η εργοδότρια γνώριζε τις τηλεφωνικές απειλές που δεχόταν η Κούνεβα, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν τις είχε δημοσιοποιήσει με συνέντευξη της σε ημερήσια εφημερίδα των Αθηνών»(…) «Αν εργαζόταν ημέρα και κοντά στο σπίτι της, όπως είχε κατ´ επανάληψη ζητήσει το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου 2008 δε θα δεχόταν τη μοιραία επίθεση. Η εταιρία δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια των κινδύνων και των απειλών…»

Παρέμβαση υπέρ της αναίρεσης έκανε η ΓΣΕΕ με την δικηγόρο της Μαρία Λαγουβάρδου να υπογραμμίζει πως η απόφαση του Αρείου Πάγου έχει τεράστια σημασία για τον συνδικαλιστικό χώρο, την κρίσιμη αυτή περίοδο.

Τις θέσεις της εταιρίας διατύπωσε ο δικηγόρος Λεωνίδας Θεοδώρου.

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα σε δηλώσεις της καυτηρίασε το γεγονός ότι εννέα χρόνια μετά την επίθεση που δέχτηκε δεν έχουν εντοπιστεί οι δράστες.

«Αυτό για εμένα και για όλους τους πολίτες είναι κάτι που δεν επιθυμούμε. Εγώ μαθαίνω να ζω με προβλήματα που έχω αλλά κανένας δε θα μάθει να ζει με το άδικο και με τις επιθέσεις στη κοινωνία. Για αυτό πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να φέρουμε ένα καλό αποτέλεσμα, να βρεθούν οι ένοχοι και να σταματήσουν οι επιθέσεις και ειδικά σε συνδικαλιστές για εργατικές αιτίες» είπε η ευρωβουλευτής.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση