HomeHL-9Κρήτη : Βαθαίνει η κρίση – Αγορές με το κομμάτι και το “τεφτέρι”!

Κρήτη : Βαθαίνει η κρίση – Αγορές με το κομμάτι και το “τεφτέρι”!

Τι λένε στο cretapost κρεοπώλες, πρατηριούχοι, ιδιοκτήτες περιπτέρων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη δίνη της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει αρκετοί κλάδοι επαγγελματιών, οι οποίοι είδαν χρόνο με το χρόνο τις πωλήσεις τους να πέφτουν, το τζίρο τους να μειώνεται, η φορολογία τους να αυξάνεται και τα καταστήματα τους να αδειάζουν από κόσμο.

Από την άλλη πλευρά οι καταναλωτές, εξαιτίας των συνεχών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και παράλληλα της επιβολής αβάσταχτων φόρων έχουν μειώσει στο έπακρον τις ανάγκες τους, καλύπτοντας πλέον τις απαραίτητες υποχρεώσεις τους, μετρώντας και ξαναμετρώντας τα χρήματα τους, προκειμένου να μη σπαταλήσουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω.

tefteri

Το cretapost συνομίλησε με επαγγελματίες από διάφορους κλάδους, οι οποίοι έρχονται καθημερινά σε άμεση επαφή με τους πολίτες, τους καταναλωτές, αφουγκράζοντας τον παλμό της κοινωνίας, με τους ίδιους να προσπαθούν να βοηθήσουν, αλλά και να επιβιώσουν στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, που βιώνει όλος ο κόσμος.

Κρεοπώλες: “Αγοράζουν πια με το κομμάτι το κρέας και όχι με το κιλό”

Ενδεικτική της κατάστασης της οποίας επικρατεί στην κοινωνία, με την οικονομική κρίση ολοένα να βαθαίνει, είναι τα όσα αναφέρει ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου Μιχάλης Βρετούδος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κόσμος δυσκολεύεται οικονομικά και κόβει από όλες τις βασικές του ανάγκες. “Από την οικονομική κρίση φυσικό είναι να έχει επηρεαστεί και ο κλάδος των κρεοπωλών. Ο κόσμος κόβει από παντού, έτσι έχει κόψει και από την αγορά του κρέατος. Έχει μειώσει πάρα πολύ τις ποσότητες που αγοράζει” προσθέτει ο κ. Βρετούδος.

kreopoleio

Ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών, αναφερόμενος στις περιπτώσεις που αγοράζουν κρέας με την παλιά μέθοδο του “τεφτεριού” επισημαίνει ότι το ποσοστό των καταναλωτών που επιλέγει αυτήν την πρακτική ολοένα και αυξάνεται.

“Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων, που έρχονται και ψωνίζουν, αλλά δεν έχουν εκείνη την ώρα να πληρώσουν και μας λένε να τα γράψουμε στο τετράδιο. Το κάνουν βέβαια αυτό άνθρωποι που έχουν το θάρρος να το πουν, για να τα πληρώσουν όταν θα πάρουν το μισθό ή τη σύνταξη τους” αναφέρει ο ίδιος.

Τέλος ο κ. Βρετούδος προσθέτει ότι οι περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν την ποσότητα του κρέατος που χρειάζονται την ίδια ημέρα για να μαγειρέψουν και όχι να το αποθηκεύσουν στο ψυγείο τους.

“Αγοράζουν την ποσότητα που χρειάζονται για να φάνε εκείνη την ημέρα και όχι για να το φυλάξουν. Παλιά που αποθηκεύαμε στον καταψύκτη το κρέας για να το έχουμε, αυτό έχει σταματήσει πλέον να συμβαίνει. Όπως επίσης οι καταναλωτές έχουν πάψει να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες κρέατος. Στις μέρες μας πλέον αγοράζουν με το κομμάτι. Έρχονται και παίρνουν τέσσερις μπριζόλες και όχι δύο ή τρία κιλά, που αγόραζαν παλαιότερα” αναφέρει ο ίδιος.

Πρατηριούχοι υγρών καυσίμων: “Έχουν περιορίσει τις περιττές βόλτες”

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η κατάσταση στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Κρήτης, με τους πρατηριούχους να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, καθώς οι πωλήσεις τους έχουν μειωθεί κατακόρυφα.

Όπως αναφέρει στο cretapost, ο Πρόεδρος των Βενζινοπωλών Νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, ο κόσμος πιέζεται οικονομικά, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί κατά πολύ η αγοραστική κίνηση.

“Η αγοραστική κίνηση έχει μειωθεί πολύ στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Το πετρέλαιο θέρμανσης, έχει ακριβύνει πολύ και ο κόσμος δεν το χρησιμοποιεί πλέον.

Όσον αφορά στα καύσιμα, είναι πολύ λίγοι οι πολίτες εκείνοι, που γεμίζουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους. Στην πλειοψηφία τους προμηθεύονται βενζίνη για συγκεκριμένες μετακινήσεις, που πρέπει να κάνουν” προσθέτει ο κ. Σαμόλης.

venzinadiko

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι περισσότεροι προμηθεύονται συνήθως βενζίνη, αξίας το πολύ 20 ευρώ, ενώ υπάρχουν και αρκετοί που βάζουν μόλις 10 ευρώ βενζίνη για να καλύψουν συγκεκριμένη απόσταση.

“Αυτό που παρατηρείται πλέον στα πρατήρια είναι ότι έχουν αυξηθεί οι διελεύσεις, αλλά τα λίτρα είναι λίγα. Οι οδηγοί δηλαδή μπορεί να προμηθευτούν βενζίνη, συνολικής αξίας 50 ευρώ σε τέσσερις φορές και όχι σε μία που έκαναν παλιότερα. Το γεγονός αυτό καθιστά μη βιώσιμα τα πρατήρια, γι’ αυτό και παρατηρούνται απανωτά λουκέτα στον κλάδο μας” τονίζει ο Πρόεδρος των Βενζινοπωλών.

Περιπτερούχοι: “Υπάρχουν πολίτες που δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμη και μια σοκολάτα”

Οι ιδιοκτήτες περιπτέρων ίσως είναι εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία, καθώς στις επιχειρήσεις τους “χτυπά” η καρδιά των καταναλωτών, αφού από εκεί προμηθεύονται αναλώσιμα και είδη των καθημερινών τους αναγκών.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο των Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Νομού Ηρακλείου Ελένη Χαιρέτη οι πωλήσεις στα περίπτερα ολοένα και μειώνονται από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση.

“Από το 2010 που ξεκίνησε η οικονομική κρίση υπάρχει σταδιακή μείωση των πωλήσεων μας στα κύρια προϊόντα, όπως κρουασάν, σνακς, νερό, που πουλάμε, φτάνοντας πλέον το 50%-60%. Οι πωλήσεις σε τσιγάρα, καπνικά είδη, κάρτες τηλεφωνίας κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα” αναφέρει η κα Χαιρέτη.

periptero

Όπως προσθέτει η ίδια, η μέθοδος του “τεφτεριού” ισχύει και στις μέρες μας, με αρκετούς πολίτες να το ζητούν, λέγοντας ότι θα αγοράσουν τώρα και θα δώσουν τα χρήματα, όταν θα πληρωθούν.

“Αρκετοί πελάτες αγοράζουν και ζητάνε να τα γράψουμε, γιατί δεν έχουν πληρωθεί. Πρόκειται για ανθρώπους μεσαίου βιοτικού επιπέδου, που παλαιότερα ζούσαν αξιοπρεπώς, αλλά τώρα με την οικονομική κρίση δυσκολεύονται να τα βγάλουν εις πέρας” επισημαίνει η κα Χαιρέτη.

Ωστόσο υπάρχουν και οι περιπτώσεις των ανθρώπων εκείνων, οι οποίοι περιμένουν να πληρωθούν για να αγοράσουν ακόμη και μία σοκολάτα, καταδεικνύοντας την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση