HomeHL-9Τέλος χρόνου για τα προαπαιτούμενα και την επιστροφή των θεσμών

Τέλος χρόνου για τα προαπαιτούμενα και την επιστροφή των θεσμών

«Περιμένουν στη γωνία» οι Ευρωπαίοι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Τα ευκόλως εννοούμενα» θέλησε να θυμίσει προς όλους ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, καθώς πριν κλείσει η συνέντευξη Τύπου μετά το χθεσινό Eurogroup, έσπευσε να συμπληρώσει τον Κλάους Ρέγκλινγκ που, λίγο νωρίτερα, είχε προβλέψει ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου. «Θα πρέπει να επιστρέψουν στις 23 Οκτωβρίου» είπε ο κύριος Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας ξανά: «θα πρέπει» («should be»).

Έχοντας «καεί» με τις κατά καιρούς προβλέψεις του για «έγκαιρη ολοκλήρωση» των συμφωνημένων, κύριος Μοσκοβισί έσπευσε να μην αφήσει να πλανάται ασάφεια για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Αλλά ταυτόχρονα, με διπλωματική γλώσσα και χωρίς να μεγεθύνει το πρόβλημα, έδειξε ότι τα είναι πολύ σφικτά πλέον τα χρονοδιαγράμματα στα οποία πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση.

Περιμένουν «στην γωνία»

Η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα του χθεσινού Eurogroup, ούτε απασχόλησε την συνέντευξη Τύπου με ερωτήσεις, αλλά οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θύμισαν και πάλι στον κύριο Τσακαλώτο ότι ο χρόνος πιέζει και το «μπαλάκι» βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης για να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για την έναρξη της αξιολόγησης.

Και αν ακόμα δεν βρίσκεται στο επόμενο Eurogroup ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρών δηλώνει ακόμα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, που δήλωσε ότι αν και από τις 23 Οκτωβρίου δεν θα είναι πλέον υπουργός Οικονομικών στην Ολλανδία, θα παραμένει επικεφαλής του Eurogroup μέχρι τουλάχιστον τις 13 Ιανουαρίου. Και είναι πολλοί ακόμα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών που δυσπιστούν για το αν η Αθήνα θέλει ή προλαβαίνει να είναι έτοιμη στο «διπλό ραντεβού» ως τα τέλη Οκτωβρίου ή το επόμενο Eurogroup στις αρχές Νοεμβρίου.

Η πίεση για την ελληνική κυβέρνηση είναι δεδομένη, καθώς η εκταμίευση της υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ βρίσκεται στον αέρα. Απόδειξη δε τούτου είναι η προσπάθεια επιτάχυνσης που απαιτήθηκε να καταβληθεί για την απονομή νέων συντάξεων, καθώς το σαββατοκύριακο οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δούλεψαν για να προλάβουν να εκδώσουν -και να πληρώσουν- κάτι περισσότερο από 4.000 εκκρεμείς συντάξεις.

Αν και απέφυγαν χθες να αναφερθούν ευθέως στις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των δράσεων του προγράμματος που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους η τρίτη αξιολόγηση, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν αγνοούν ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα 95 προαπαιτούμενα παραμένουν εκκρεμή.

Ανάμεσα στις δεκάδες δράσεις που εκκρεμούν είναι η εφαρμογή του σχεδίου κινητικότητας στο Δημόσιο, η μεταβίβαση ακινήτων του Δημοσίου στο Υπερταμείο και οι ενέργειες για την από-πολιτικοποίηση του Δημοσίου όπως οι προκηρύξεις για τις νέες γενικές γραμματείες όλων των Υπουργείων. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ενέργειες που θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει τον Σεπτέμβριο και προστίθενται στις καθυστερήσεις κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Ερωτηματικό παραμένει όμως και η στάση του ΔΝΤ, ιδιαίτερα μετά τις συζητήσεις στο Eurogroup για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό ταμείο. Για το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ ο κύριος Τσακαλώτος θα έχει συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, όπου θα μεταβεί απευθείας σήμερα για να μετάσχει στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ, το τριήμερο 13-15 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός είναι η υλοποίηση ως τον Δεκέμβριο του μεγαλύτερου μέρους από τα 95 προαπαιτούμενα που απαιτούνται για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση