HomeΚΟΣΜΟΣΤο Ιράν απειλεί τις ΗΠΑ με «σκληρή και εξοντωτική» αντίδραση

Το Ιράν απειλεί τις ΗΠΑ με «σκληρή και εξοντωτική» αντίδραση

Δηλώσεις από τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Ιράν, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, υποσχέθηκε μία «σκληρή και εξοντωτική» αντίδραση, εάν η Ουάσινγκτον αποφασίσει να συμπεριλάβει στην λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, την ελίτ της πτέρυγας του στρατού της, την Ισλαμική Επαναστατική Φρουρά (IRGC).

Τα συγκεκριμένα σχόλια προέρχονται από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Μπαχράμ Κασέμι, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα κάνουν αυτό το στρατηγικό λάθος», δήλωσε ο Κασέμι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αν το κάνουν, η αντίδραση του Ιράν θα είναι σταθερή, αποφασιστική και συντριπτική», είπε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποδεχθούν τις συνέπειες.

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι η Ουάσινγκτον προετοιμάζει αυστηρότερες κυρώσεις για την Τεχεράνη, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου χαρακτηρισμού του Σώματος των Ισλαμικών Επαναστατικών Φρουρών ως τρομοκρατικής ομάδας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, πήρε σκληρή στάση απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία, επικρίνοντας την για υποστήριξη της τρομοκρατίας και υποσχέθηκε να «θέσει τέρμα στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα και πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν».

Την Κυριακή, ο αρχηγός των IRGC, Μοχαμάντ Αλί Τζαφαρί, προειδοποίησε ότι εάν επιβεβαιωθούν οι εκθέσεις, η συγκεκριμένη στρατιωτική μονάδα θα μεταχειριστεί τα αμερικανικά στρατεύματα, ειδικά στη Μέση Ανατολή, όπως και τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους τρομοκράτες.

«Αν οι ειδήσεις είναι σωστές για την ηλιθιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να σκέφτεται να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης, ως τρομοκρατική ομάδα, τότε και αυτοί θα θεωρήσουν ότι ο αμερικανικός στρατός είναι σαν το Ισλαμικό Κράτος, σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Τζαφαρί.

Οι υποτιθέμενες απειλές από την Ουάσιγκτον ώθησαν τη Γαλλία να μιλήσει ενάντια σε ενέργειες που «θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις τρέχουσες κρίσεις» ενάντια στην «περιφερειακή αστάθεια».

«Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, τα περιφερειακά κράτη πρέπει να διαδραματίσουν συγκεκριμένο ρόλο και πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και αίσθημα ευθύνης», δήλωσε η εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, Agnes Romatet-Espagne, όταν ρωτήθηκε αν το Παρίσι θα υιοθετήσει ένα τέτοιο βήμα.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση