HomeHL-9Ιταλικός κολοσσός ενδιαφέρεται για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης

Ιταλικός κολοσσός ενδιαφέρεται για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης

Θα έρθει αντιμέτωπος με τη διεθνή κοινοπραξία των ΕΛΠΕ-Total- ExxonMobil

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Φουντώνει ο ανταγωνισμός για την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων, με τον ιταλικό κολοσσό της ΕΝΙ να μπαίνει δυναμικά στη μάχη εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο.

Η ιταλική εταιρεία ενδιαφέρεται για περιοχή νότια της Κρήτης. Θα έρθει έτσι αντιμέτωπη με τη διεθνή κοινοπραξία των ΕΛΠΕ – Total- ExxonMobil που στοχεύει στην ίδια περιοχή.

Το ενδιαφέρον της ENI αποκαλύπτει σε δημοσίευμα της η «Καθημερινή». Σε αυτό αναφέρει ότι η ιταλική εταιρεία που ανακάλυψε το περίφημο κοίτασμα Zor στην Αίγυπτο και έχει εγκατασταθεί ήδη στην Κύπρο.

Και διευρύνει το πεδίο δράσης της στην νοτιοανατολική Μεσόγειο στρεφόμενη προς την Ελλάδα, που βήμα που για πολλούς ήταν εντελώς αναμενόμενο.

Την είδηση του ενδιαφέροντος της ENI, επιβεβαιώνουν αρμόδιοι παράγοντες,.

Αναφέρουν δε ότι κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν και άλλες πετρελαϊκές, ενόψει της έναρξης των δύο διαγωνισμών που προκάλεσαν με αιτήσεις τους για την παραχώρηση συγκεκριμένων περιοχών , η κοινοπραξία ΕΛΠΕ- Total- Edison και η Energean Oil & Gas.

Ειδικότερα η κοινοπραξία ενδιαφέρεται για την περιοχή δυτικά της Κρήτης και νοτίου της Πελοποννήσου και η Energean για την περιοχή του Ιονίου, νοτιοδυτικά της Κέρκυρας και δυτικά της Λευκάδας.

Ως γνωστόν η πρώτη περιοχή αποτελεί προέκταση της αποκαλούμενης Λεκάνης του Ηροδότου που έχουν εντοπιστεί τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ.

Από την άλλη η περιοχή του Ιουνίου ανήκει στην ευρύτερη Πανανδριατική Ζώνη και θεωρείται ότι έχει γεωλογική συγγένεια με τις υπό έρευνα και υπό εκμετάλλευση περιοχές του Μαυροβουνίου, της Κροατίας και της Αλβανίας.

Πλέον αναμένεται ότι θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός καθώς το ενδιαφέρον της ENI φέρεται να αφορά τη νότια περιοχή της Κρήτης.

Άρα θα έρθει σε «σύγκρουση» με την κοινοπραξία των ΕΛΠΕ – Total- ExxonMobil που στοχεύει στην ίδια περιοχή.

Το γεγονός αυτό θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση του ελληνικού Δημοσίου στη φάση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης.

Υπενθυμίζεται ότι την έναρξη των δύο νέων διαγωνισμών θα σηματοδοτήσει η δημοσίευση των σχετικών προκηρύξεων στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι διαγωνισμοί θα προχωρήσουν με τις διαδικασίες fast track που προβλέπει το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο.

ependitislive.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση