HomeΚΟΣΜΟΣΔημοσκόπηση Κύπρος: Φαβορί ο Νίκος Αναστασιάδης

Δημοσκόπηση Κύπρος: Φαβορί ο Νίκος Αναστασιάδης

Πρώτος στα ποιοτικά χαρακτηριστικά ο Νικόλας Παπαδόπουλος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Noverna παρουσιάζει τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ως το αδιαμφισβήτητο φαβορί των Προεδρικών Εκλογών του Ιανουαρίου του 2018 στη Κύπρο. Ωστόσο ουδείς μπορεί να είναι απολύτως βεβαίως για το τι πραγματικά θα βγάλουν οι κάλπες καθώς έχουν διαψεύσει αρκετές φορές τις δημοσκοπήσεις.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι εκλογές του 2008 όταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος εμφανιζόταν ως ο υποψήφιος που θα κέρδιζε άνετα τον Ιωάννη Κασουλίδη και τον Δημήτρη Χριστόφια. Τελικώς δεν κατάφερε να περάσει στον 2ο γύρο, καθώς Ο Ιωάννης Κασουλίδης ήρθε πρώτος και ο Δημήτρης Χριστόφιας δεύτερος και κατάφερε να κερδίσει τη προεδρία της Δημοκρατίας.

Σε αυτές τις εκλογές, υπάρχουν δύο σημαντικοί αστάθμητοι παράγοντες οι οποίοι δεν μπορούν να καταγραφούν επί του παρόντος με ακρίβεια στις δημοσκοπήσεις. Είναι η πρόθεση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, να θέσει υποψηφιότητα αλλά και η αναμενόμενη υποψηφιότητα εκ μέρους του ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου).

Στη δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης», στη πρόθεση ψήφου για τον πρώτο ο Νίκος Αναστασιάδης (ΔΗΣΥ) εξασφαλίζει 23%. ο Σταύρος Μαλάς (ΑΚΕΛ) 17%, ο Νικόλας Παπαδόπουλος (ΔΗΚΟ- ΕΔΕΚ- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ) 17%, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης 8%, ο Γιώργος Λιλλήκας (Συμμαχία Πολιτών) 7%, ο Χρίστος Χρίστου που δεν έχει ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος (ΕΛΑΜ) 3%, Λευκό 7%, Αναποφάσιστο 11%, Αποχή 6% και δεν απάντησαν 2%.

Σενάριο Αναστασιάδης – Παπαδόπουλος

Σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος προηγείται όλων των υποψηφίων και αν περάσει στο δεύτερο γύρο θα είναι ο δυσκολότερος αντίπαλος του Νίκου Αναστασιάδη.

Στο σενάριο που στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν Αναστασιάδης – Παπαδόπουλος, ο Νίκος Αναστασιάδης προηγείται με 31% έναντι 29% του Νικόλα Παπαδόπουλου. Ποσοστό 14% δηλώνει πως θα ψηφίσει λευκό, ένα 12% είναι αναποφάσιστοι και επίσης 12% δεν θα πήγαιναν να ψηφίσουν. Το 2% δεν απάντησε.

Σενάριο Αναστασιάδης – Μαλάς

Αν στον δεύτερο γύρο βρεθούν Νίκος Ανστασιάδης και Σταύρος Μαλάς τότε ο Αναστασιάδης επιλέγεται από το 36% έναντι 28% που θα ψήφιζαν Σ. Μαλά. Ποσοστό 15% θα ψήφιζε Λευκό, και ένα 11% θα απείχε από τη ψηφοφορία. Το ποσοστό των αναποφασίστων είναι 9% ενώ 2% δεν απάντησαν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και στα υπόλοιπα σενάρια του Β’ γύρου κερδίζει με άνεση όποιον από τους υπόλοιπους υποψήφιους είναι απέναντι του.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση