HomeΕΛΛΑΔΑΚοτζιάς: Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια

Κοτζιάς: Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μήνυμα για συμβιβασμούς οι οποίοι μπορούν να αποβούν προς όφελος όλων έστειλε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, από τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα, από διασυνοριακά σχέδια για την ενέργεια (διασυνδετήριοι αγωγοί Ελλάδας με Βουλγαρία και ΠΓΔΜ), η αστυνομική συνεργασία, αλλά και οι γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής.

Ο κ. Κοτζιάς έκανε και ξεχωριστές, κατά μόνας συναντήσεις με τους τρεις ομολόγους του (ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, Αλβανίας Ντίτμιρ Μπουσάτι και Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα), με τους οποίους συμφώνησαν στην ανάγκη ανάδειξης θετικής ατζέντας σε θέματα διμερούς συνεργασίας. Ο κ. Κοτζιάς με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ συζήτησαν για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συνεχιστεί η συζήτηση και για την ονοματολογική διαφορά.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι σκοπός της δεύτερης διασυνοριακής ήταν να αναδειχθεί ακριβώς αυτή η θετική ατζέντα, αλλά και να τονιστεί ο κομβικός ρόλος της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια.

Ο κ. Κοτζιάς περιέγραψε τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή ως αναβαθμισμένο, καθώς χαρακτηρίζεται από «έξυπνη ισχύ και μέτρο», ενώ απαρίθμησε τα βασικά στοιχεία συνεργασίας των τεσσάρων χωρών. Εν κατακλείδι υπογράμμισε ότι «διεθνές δίκαιο, ευρωπαϊκό κεκτημένο, εμπιστοσύνη και καλοί συμβιβασμοί επ’ ωφελεία όλων είναι η λύση στα προβλήματα». Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

Άλλωστε, αποφασίστηκε ήδη ότι η επόμενη τετραμερής διασυνοριακή διάσκεψη θα έχει ως επίκεντρο τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις δυνατότητες επέκτασής τους. Από την ελληνική πλευρά εκφράστηκε, επίσης, η στήριξη για το αίτημα ένταξης της Βουλγαρίας (όπως και της Ρουμανίας) στον χώρο Σένγκεν.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση