HomeΕΛΛΑΔΑΣτο «κόκκινο» η κατάσταση στο Αιγαίο με 9 αερομαχίες σε δύο μέρες

Στο «κόκκινο» η κατάσταση στο Αιγαίο με 9 αερομαχίες σε δύο μέρες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εστιάζοντας στην περιοχή κυρίως της Ρόδου, καθώς σήμερα στο πλαίσιο της διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων 2017», οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν απόβαση πεζοναυτών, η τουρκική αεροπορία συνέχισε το «κρεσέντο» της Τρίτης. Έστειλε συνολικά 32 αεροπλάνα κυρίως στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, χωρίς βέβαια να «παραμελήσει» το βορειοανατολικό και κεντρικό.

Στόχος τους ήταν να καταγράψουν τις κινήσεις των μονάδων του πολεμικού ναυτικού της Ελλάδας που πλέουν στην περιοχή στο πλαίσιο της επικείμενης αποβατικής ενέργειας στην Ρόδο.

Επί τούτου, η Τουρκία έστειλε εκτός των 26 μαχητικών F-16, δύο ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας Sikorsky S-70B-28 Seahawk και όχι ένα ή δύο αλλά 4 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών CN-235.

Τα τουρκικά αεροπλάνα ήταν και την Τετάρτη ιδιαίτερα προκλητικά, ανεβάζοντας σε 131 τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, μέσα στο τελευταίο διήμερο, καθώς χθες παραβίασαν τα 10 ν.μ. του ΕΕΧ σε 66 περιπτώσεις.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη από την Ελληνική Αεροπορία που απογείωσε την πλειοψηφία των αεροσκαφών που είχε σε ετοιμότητα, με τέτοιους ρυθμούς που είχαν σαν αποτέλεσμα ένα μαχητικό F-16 να παρουσιάσει βλάβη ενώ πετούσε προκειμένου να αναχαιτίσει τουρκικά μαχητικά και να προχωρήσει σε αναγκαστική προσγείωση στην Κάρπαθο.

Λόγω της στάσης των τουρκικών μαχητικών σημειώθηκαν τρεις εμπλοκές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό μέσα σε δύο ημέρες σε εννέα. Ένα ακόμα γεγονός που καταδεικνύει πόσο κοντά είναι μία πιθανότητα ενός ατυχήματος είναι και αυτό του ότι από τα 26 μαχητικά τα 18 ήταν οπλισμένα.

Ανακεφαλαιώνοντας με αριθμούς, την χθεσινή ημέρα η Τουρκία έστειλε στο Αιγαίο συνολικά 32 αεροπλάνα και ελικόπτερα, τα οποία σημείωσαν 28 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών καθώς όπως το συνηθίζουν δεν υπέβαλαν σχέδια πτήσεως και βέβαια 66 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ).

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικά η Πολεμική Αεροπορία είναι στον μέγιστο συναγερμό τόσο λόγω της άσκησης όσο και της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας που και σήμερα αναμένεται να στείλει αυξημένο αριθμό αεροσκαφών ειδικά στην περιοχή της Ρόδου.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση