HomeΚΟΣΜΟΣΤο ψευδοκράτος απειλεί τη Λευκωσία για το φυσικό αέριο: Αν χρειαστεί, μπορούμε να τους χτυπήσουμε!

Το ψευδοκράτος απειλεί τη Λευκωσία για το φυσικό αέριο: Αν χρειαστεί, μπορούμε να τους χτυπήσουμε!

Τορπιλίζει και τη λύση της ομοσπονδίας ο Ερτουγρούλογλου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Απειλές προς την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι αν οι Τούρκοι το θελήσουν μπορούν να χτυπήσουν τα ερευνητικά πλοία και να σταματήσουν την προσπάθεια εξόρυξης φυσικού αερίου από την θαλάσσια περιοχή της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και τελεσίγραφα ότι αν το αποφασίσουν μπορούν να κάνουν τα κατεχόμενα… Μονακό, εξαπέλυσε ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Ευρισκόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο κ. Ερτουγρούλογλου συναντήθηκε με εκπροσώπους αμερικανικών εταιρειών και «think-thank» στο International Republican Institute και δήλωσε ότι το ψευδοκράτος θα ξεκινήσει τις ενέργειες για διεθνή αναγνώριση, επιδιώκοντας να γίνει κάτι σαν νέο… Μονακό!

«Μπορούμε να ξεκινήσουμε επιτέλους τις ενέργειες για τη διεθνή αναγνώριση. Η δεύτερη επιλογή είναι αυτή της αυτόνομης δημοκρατίας, όπως το πρότυπο ‘Γαλλία – Μονακό’. Ένα πρότυπο που μεταβιβάζουμε τις αρμοδιότητές μας στο τομέα των εξωτερικών σχέσεων και της άμυνας στην Τουρκία. Θα το αποφασίσουμε μαζί με την Τουρκία» είπε ο Ερτουγρούλογλου.

Και συνέχισε ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών των Τουρκοκυπρίων: «Εμείς είπαμε αυτό στον ΟΗΕ: Αν πραγματοποιηθεί εκ νέου διαπραγμάτευση, αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνο στην βάση ‘από κράτος σε κράτος’. Ο σκοπός της μπορεί να είναι μόνο συνομοσπονδία, όχι ομοσπονδία. Η επιλογή ‘ομοσπονδία’ πέθανε για εμάς. Παρά τη διεθνή κοινότητα, δεν είναι επιλογή μας να παρουσιάσουμε νέες μεθόδους ή να υποβάλλουμε τις δικές μας. Αν θέλουν να συζητήσουν με εμάς, επιθυμούμε να το κάνουμε με διάλογο με τη διεθνή κοινότητα. Αλλά αν δεν θέλουν να συζητήσουν με εμάς, τότε δεν έχουμε χρόνο. Θέλουμε να καθορίσουμε το δρόμο μας πριν από τις εκλογές της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Τα κατεχόμενα θέλουν να γίνουν… Μονακό άντε… Γιβραλτάρ

«Ήρθε πια η στιγμή να ξεκινήσουμε τις ενέργειες μας για διεθνή αναγνώριση. Μέχρι σήμερα αποφύγαμε αυτό το ζήτημα. Αλλά μπορούμε να προσπαθήσουμε πια για τη διεθνή αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’. Η δεύτερη επιλογή για εμάς είναι η αυτόνομη δημοκρατία. Ένα πρότυπο όπως αυτό της Γαλλίας και του Μονακό ή αυτό του Ηνωμένου Βασίλειου και του Γιβραλτάρ. Δηλαδή μια δημοκρατία που μεταβιβάζουμε τις αρμοδιότητές μας στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων και της άμυνας στην Τουρκία και που διοικούμε τα υπόλοιπα οι ίδιοι. Δεν έχουμε ακόμα αποφασίσει ακόμα ποιο δρόμο θα επιλέξουμε. Θα αποφασίσουμε μαζί με την Άγκυρα» προειδοποίησε ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

«Αν χρειαστεί, μπορούμε να τους χτυπήσουμε»

«Οι ξένες εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν αυτές τις ενέργειες μαζί με την ελληνοκυπριακή πλευρά» υποστήριξε ο κ. Ερτουγρούλογλου αναφερόμενος στην προσπάθεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που υπάρχουν στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

«Όπως γνωρίζετε» συνέχισε ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους «ύστερα από την πρόσκλησή μας, ένα τουρκικό πλοίο ήλθε στην περιοχή για να πραγματοποιήσει έρευνα. Εδώ και χρόνια πραγματοποίησαν μία διεθνή ληστεία με το εμπάργκο αλλά αυτήν την φορά δεν θα το επιτρέψουμε».

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Αν χρειαστεί, μπορούμε να τους χτυπήσουμε. Βεβαίως, δεν το επιλέγουμε. Αλλά αν υπάρξει ανάφλεξη, τότε τι θα κάνουμε; Αναμένεται να παραβλέψουμε τα τετελεσμένα γεγονότα της ελληνοκυπριακής πλευράς; Αν αυξηθεί η ένταση, ο υπόλογος θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Τάχα εμείς ιδρύσαμε αυτή τη δημοκρατία μαζί. Πού είναι οι Τουρκοκύπριοι; Κανένας δεν μας ρώτησε που είναι τα αποθέματα και τα δικαιώματά μας» ήταν η ευθεία απειλή που εξαπέλυσε προς τη Λευκωσία ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση