Δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό οι έρευνες των διωκτικών αρχών για την υπόθεση της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη, παρά τη μεγάλη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ, που κατάφερε όχι μόνο να απελευθερώσει τον 53χρονο επιχειρηματία, εντοπίζοντας το τελευταίο κρυσφήγετο των απαγωγέων, αλλά αναίμακτα να συλλάβει τους εμπλεκόμενους.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσημης ενημέρωσης από την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Κωνσταντίνος Λαγουδάκης υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

«Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου, το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ εξετάζουμε και τη συμμετοχή άλλων ατόμων στην υπόθεση».

lempidakhs-krysfhgeto3

Στη διάρκεια της ενημέρωσης δόθηκαν επίσης στη δημοσιότητα επίσημα φωτογραφίες από το σημείο όπου εντοπίστηκε σιδεροδέσμιος ο απαχθείς από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην καθοριστικής σημασίας επιχείρηση στη μάντρα αυτοκινήτων λίγο έξω από την πόλη του Ρεθύμνου.

Όπως προκύπτει από το οπτικό υλικό, ο κ. Λεμπιδάκης κρατούνταν σε ένα μικρό δωμάτιο, με χαμηλά, κυρτά και ασφαλισμένα παράθυρα, το οποίο βρίσκονταν ακριβώς πάνω από το Λογιστήριο της μάντρας παλαιών αυτοκινήτων. Στον ίδιο χώρο βρισκόταν και ένας αργαλειός, από τον οποίο οι απαγωγείς έδεναν τον επιχειρηματία είτε από το πόδι, είτε από το χέρι, προκειμένου να τον κρατούν ακινητοποιημένο.

lempidakhs-krysfhgeto

30 Μαρτίου 2017: Οι πρώτες ώρες της απαγωγής

Σύμφωνα με τα όσα περιέγραψε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, το περιστατικό της απαγωγής, έγινε το μεσημέρι της 30ης Μαρτίου 2017, σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του επιχειρηματία, περίπου ένα χιλιόμετρο για την ακρίβεια, όταν δύο οχήματα στα οποία επέβαιναν άγνωστα άτομα, προκαλώντας τροχαίο ατύχημα, ακινητοποίησαν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης και στη συνέχεια τον απήγαγαν.

Αρχικά, η απαίτηση των δραστών για να τον απελευθερώσουν ήταν να τους δοθεί το χρηματικό ποσό των 100.000.000 ευρώ.

lempidakhs-krysfhgeto-2

Μεταξύ άλλων ο κ. Λαγουδάκης τόνισε τα εξής:

«Η διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων απαιτεί ιδιαίτερους και επιδέξιους χειρισμούς και για το λόγο αυτό άμεσα συγκροτήσαμε ειδική προανακριτική ομάδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Ηρακλείου και Χανίων, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Έτσι καταφέραμε αρχικά να ανιχνεύσουμε τη μεθοδολογία των δραστών, τις προπαρασκευαστικές ενέργειες και τη γενικότερη προετοιμασία και τον σχεδιασμό τους, που περιελάμβανε την εξασφάλιση χώρων φύλαξης του απαχθέντα, αλλά και την υποστήριξη του όλου εγχειρήματος (τροφοδοσία, κάλυψη βιοτικών αναγκών κ.λ.π.)».

Με τον τρόπο αυτό, οι αστυνομικοί μπόρεσαν να «χαρτογραφήσουν» τη δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης και να σκιαγραφήσουν το προφίλ των δραστών. Η μέθοδος αυτή ήταν που οδήγησε βαθμιαία στον προσδιορισμό των ατόμων που είχαν αναλάβει τη φύλαξη και επιτήρηση του παθόντα.

lempidakhs-krysfhgeto4

«Με βάση τα στοιχεία αυτά» σημείωσε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης «καταφέραμε στη συνέχεια να διακριβώσουμε τις διασυνδέσεις των ατόμων αυτών με τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και μέσα από τεχνικές και φυσικές διαδικασίες παρακολούθησης να εντοπίσουμε αρχικά την περιοχή και ακολούθως το σημείο στο οποίο οι δράστες κρατούσαν τον επιχειρηματία».

Οι 31 επικοινωνίες

Όπως επισημάνθηκε ακόμη στην επίσημη παρουσίαση της υπόθεθσης, «όλο το χρονικό διάστημα της κράτησης του επιχειρηματία πραγματοποιήθηκαν 31 δραστικές επικοινωνίες σχεδόν στο σύνολο τους με SMS, 5 χειρόγραφες επιστολές του απαχθέντα αλλά και ηλεκτρονικά δακτυλογραφημένες επιστολές από τους δράστες, καθώς και 3 βιντεοσκοπημένα μηνύματα του παθόντα. Πριν αλλά και μετά τις επικοινωνίες των απαγωγέων με την οικογένεια συγκεκριμένο μέλος της ομάδας έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, τον επισκεπτόταν συζητώντας για τις επικοινωνίες καθώς και τη δυνατότητα ανεύρεσης  χρημάτων από την οικογένειά του. Επίσης του υπαγόρευαν τη σύνταξη των  χειρόγραφων επιστολών, προς την οικογένεια τις οποίες υπέγραφε με βιολογικό του υλικό». Όπως άλλωστε έγινε γνωστό, οι απαγωγείς ανάγκαζαν τον Μιχάλη Λεμπιδάκη να αφήνει στο χαρτί των επιστολή ίχνη αίματος από το δάχτυλό του.

Διαφήμιση
Διαφήμιση