HomeHL-EconomyΝα διατηρηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ ζητούν οι νησιώτες

Να διατηρηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ ζητούν οι νησιώτες

Επιστολή του δημάρχου Λέσβου στον πρωθυπουργό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Να ανακοινώσει επίσημα τις προθέσεις της για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά ζητούν από την κυβέρνηση οι νησιώτες του Αιγαίου.

Με επιστολή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που κοινοποιείται στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στους βουλευτές του Νομού Λέσβου και στην περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός -και με την ιδιότητα του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων βορείου Αιγαίου- ζητά να διατηρηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στη Λέσβο και σε όλα τα ακριτικά νησιά του Βορείου Αιγαίου.

«Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ δεν αποτελεί προνόμιο, αλλά αντιστάθμισμα των πολλών και μεγάλων δυσκολιών τις οποίες αντιμετωπίζουν καθημερινά οι νησιώτες. Αποτελεί επίσης αντιστάθμισμα στις αρνητικές συνέπειες της «νησιωτικότητας» και στο υψηλό κόστος δραστηριοποίησης των κατοίκων» τονίζει στην επιστολή του ο κ. Γαληνός.

Το Συντονιστικό όργανο των φορέων της Λέσβου σε πρόσφατη συνεδρίασή του όρισε μία εξαμελή επιτροπή που θα κινητοποιηθεί για τον σκοπό. Σημειώνεται ότι στο Συντονιστικό αυτό όργανο συμμετέχουν οι πρόεδροι του επιμελητηρίου, του οικονομικού επιμελητηρίου, του τεχνικού επιμελητηρίου, των τουριστικών πρακτόρων, των φοροτεχνικών και των φαρμακοποιών.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε χθες, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει καλέσει για τις 12 Οκτωβρίου για το θέμα αυτό, συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι με διάταξη που ψηφίστηκε στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, εφαρμόστηκε η αναστολή ενός έτους, μέχρι τις 31.12.2017, στην εφαρμογή του «μνημονιακού» μέτρου της κατάργησης των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά των Νομών Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου πλην της Ρόδου και της Καρπάθου.

Οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές που συνεχίζουν να ισχύουν σε αυτά τα νησιά είναι:

ο κανονικός συντελεστής 17%

ο μειωμένος συντελεστής που εφαρμόζεται για τα αγαθά και τις υπηρεσίες του Κώδικα ΦΠΑ 9%

ο υπερμειωμένος συντελεστής για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες του Κώδικα ΦΠΑ, 4%.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση