HomeHL-EconomyΚαμπανάκι από τα φέσια του Δημοσίου -Να γιατί ο Ρέγκλινγκ «πάγωσε» τα 800 εκ ευρώ

Καμπανάκι από τα φέσια του Δημοσίου -Να γιατί ο Ρέγκλινγκ «πάγωσε» τα 800 εκ ευρώ

Στα ίδια υψηλά επίπεδα τα ληξιπρόθεσμα τον Αύγουστο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα ίδια υψηλά επίπεδα έμειναν και τον Αύγουστο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι αν και έπεφτε ζεστό χρήμα από τη δόση του Ιουνίου, το Κράτος δημιουργούσε παράλληλα νέα χρέη.

Τα στοιχεία του ΓΛΚ είναι αποκαλυπτικά. Οι οφειλές του Δημοσίου παρέμειναν στα 3,912 δισ, δηλαδή μόλις 5 εκ. χαμηλότερα από τον Ιούλιο, ενώ άλμα έκαναν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου, που έφτασαν στα 2,114 δισ από 1,521 δισ, κυρίως λόγω… πάγου στις επιστροφές φόρου εισοδήματος (πάνω από 1,5 δισ ήταν σε εκκρεμότητα τον Αύγουστο).

Αν και τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι το Σεπτέμβριο έγιναν επιστροφές- μαμούθ ύψους 1,6 δισ ευρώ, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι κάτι αντίστοιχο συνέβη με την αποπληρωμή των υπόλοιπων οφειλών. Τουναντίον. Όπως φαίνεται, άλλωστε, από τα στοιχεία του ΓΛΚ, τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά περίπου 30 εκ. Ευρώ τα χρέη ΕΟΠΥΥ- νοσοκομείων.

Ήδη ο επικεφαλής του ESM παρέπεμψε στο Euroworking Group στο τέλος του μήνα, οπότε η ελληνική πλευρά θα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία για «καθαρή» μείωση των οφειλών του Δημοσίου κατά 1,2 δισ ευρώ, προκειμένου να εκταμιευθεί η δεύτερη υποδόση των 800 εκ. Ευρώ. Μετά από τις 31 Οκτωβρίου τα χρήματα χάνονται…

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση