HomeΚΟΣΜΟΣΟι ΗΠΑ διέταξαν την απέλαση 15 Κουβανών διπλωματών

Οι ΗΠΑ διέταξαν την απέλαση 15 Κουβανών διπλωματών

«Αντίποινα» για μυστηριώδεις επιθέσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε εντολή την Τρίτη να απελαθούν 15 διπλωμάτες από την πρεσβεία της Κούβας στην Ουάσινγκτον, ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όπως επισημαίνει μάλιστα, οι διπλωμάτες έχουν επτά ημέρες περιθώριο να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται μία εβδομάδα μετά από την κίνηση των ΗΠΑ να αποσύρουν πάνω από τη μισή διπλωματική αποστολή τους στην Αβάνα την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με ανώνυμο αξιωματούχο που μίλησε την προηγούμενη εβδομάδα στο πρακτορείο Reuters, η απόφαση της μείωσης κατά 60% του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ στην Αβάνα ελήφθη εξαιτίας της ανικανότητας της κουβανέζικης κυβέρνησης να προστατέψει την αμερικανική αποστολή στην Αβάνα. Όπως γνωστοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, τα μέλη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής έπεσαν θύματα «μυστηριωδών» επιθέσεων που μπορεί να προκάλεσαν ζημιά στην υγεία τους.

Η σημερινή απόφαση, που φαίνεται ότι εντάσσεται στα «αντίποινα» για τις προαναφερόμενες επιθέσεις, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, που επί προεδρίας Ομπάμα είχαν αρχίσει να κάνουν βήματα συμφιλίωσης, τα οποία ωστόσο πάγωσαν με την άνοδο του Τραμπ στην εξουσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, πέραν από την τεράστια μείωση του προσωπικού της, η πρεσβεία στην Αβάνα διέκοψε επ’ αόριστον τις διαδικασίες χορήγησης βίζας στην Κούβα.

Επιπλέον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση προς το αμερικανικό κοινό ώστε να αποφύγει τα ταξίδια στην Κούβα, επισημαίνοντας ότι ορισμένες επιθέσεις σημειώθηκαν μέσα σε ξενοδοχεία.

Το αίτημα απέλασης Κουβανών διπλωματών είχαν διατυπώσει μέχρι σήμερα αρκετοί Αμερικανοί βουλευτές.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση