HomeHL-GreeceΚληρώνει για το Ελληνικό -Συνεδριάζει το ΚΑΣ

Κληρώνει για το Ελληνικό -Συνεδριάζει το ΚΑΣ

Η κυβέρνηση ψάχνει plan B για να ξεπεράσει τα εμπόδια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην κρίσιμη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την επένδυση στο Ελληνικό στρέφονται σήμερα όλα τα βλέμματα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις αναμένεται απόφαση που θα άρει το μπλόκο των… καθυστερήσεων, ώστε η επένδυση να μην είναι… μετέωρη. Και όπως είχε γράψει από χθες το iefimerida, στη συνεδρίαση του ΚΑΣ θα υπάρξει απόφαση:

για «κήρυξη περιορισμένης έκτασης σε αρχαιολογικό χώρο»

για την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ)

για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ)

Από το κυβερνητικό «στρατόπεδο» εμφανίζονται αισιόδοξοι και όλες αυτές τις μέρες επισημαίνουν ότι πρέπει να γίνουν προσεκτικές κινήσεις. Όπως εξηγούν άλλωστε στελέχη με πλήρη εικόνα όλων των συζητήσεων- νομικών και πολιτικών-που γίνονται αυτό το διάστημα, «η γνωμοδότηση του ΚΑΣ είναι υποχρεωτική, δεν είναι δεσμευτική, πλην όμως μια υπουργική απόφαση με αρνητική εισήγηση του ΚΑΣ θα είναι εκ των προτέρων αποδυναμωμένη».!

Τα επόμενα βήματα

Εάν η πληροφορία επιβεβαιωθεί και το ΚΑΣ κηρύξει σε αρχαιολογικό χώρο την έκταση, από κει και πέρα μπορεί να νομοθετηθεί η σύντμηση των προθεσμιών για τις αδειοδοτήσεις που προβλέπονται.

Υπενθυμίζεται πως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει επισημάνει ότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν έχει περιορισμούς δόμησης. Κατά συνέπεια δεν εμποδίζεται η εκτέλεση του έργου. Αντιθέτως, συνεπάγεται αυστηρή παρακολούθηση των εργασιών και όταν προκύπτουν αρχαιολογικά ευρήματα θα αναλαμβάνει η αρχαιολογική υπηρεσία.

Επιφυλακτικοί οι «53»

Το κλίμα πάντως σε κυβέρνηση και κόμμα δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Ενδεικτικό της τεταμένης ατμόσφαιρας αποτελεί το γεγονός ότι κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζε στο iefimerida: «δεν ξέρουμε τι θέλει η κυβέρνηση, αλλά είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τη νομιμότητα».

Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως δεν νοείται έγκρισή της χωρίς τον απαιτούμενο σεβασμό στις διαδικασίες.

Στο μεταξύ, ακολουθώντας τη «γραμμή» Σκουρλέτη, ο Νίκος Φίλης δήλωσε χθες (Αντ1): «Δεν πρέπει να δυσφημούμε τον κλάδο των αρχαιολόγων και την αρχαιολογική υπηρεσία που διαχρονικά δίνουν μια μάχη με βάση επιστημονικές αρχές για την διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Δεν πρέπει να τους θεωρούμε ύποπτους».

Νέο μπλόκο

Νέο μπλόκο στην επένδυση του Ελληνικού μετά την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας δύο οικολογικών οργανώσεων οι οποίες υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού (6.168.759τμ) δεν υπάγονται στις διατάξεις τις δασικής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα στο ΣτΕ προσέφυγαν το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και η Οικολογική Συνεργασία, οι οποίες οργανώσεις στρέφονται κατά της Συντονιστικής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αλλά και του δασάρχη Πειραιά.

Όπως υποστηρίζουν υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 24 του Συντάγματος που προστατεύει τις δασικές εκτάσεις από την οποία διάταξη συνάγεται και η υποχρέωση σύνταξης δασικού χάρτη.

Πρόκειται για το δεύτερο εμπόδιο μετά τις αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται πως αύριο, Τρίτη, συνεδριάζει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για να συζητήσει και πιθανόν να αποφανθεί για το θέμα των αρχαίων στην περιοχή.

Δεν είναι δάσος η έκταση των 37 στρεμμάτων στο Ελληνικό- Δεκτή η ένσταση

Την ίδια ώρα, δεκτή έγινε η ένσταση που είχε καταθέσει η διοίκηση της Ελληνικό ΑΕ και το ΤΑΙΠΕΔ κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά για τα 37 στρέμματα, έκταση που είχε χαρακτηρίσει δάσος.

Η επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων της αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης έκανε δεκτή κατά πλειοψηφία την ένσταση της Ελληνικό ΑΕ κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά με την οποία 37 στρέμματα περίπου της έκτασης θεωρούντο δασική περιοχή σύμφωνα με πληροφορίες.

Με την απόφαση της επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων εθεωρείτο ότι κλείνει το ένα από τα δύο βασικά εμπόδια για την επένδυση στο Ελληνικό.

Σημειώνεται ότι το κομμάτι των 37 στρεμμάτων που χαρακτήρισε ο δασάρχης Πειραιά ως δασική έκταση είναι κομβικής σημασίας για την επένδυση. «Έχουμε σχεδιάσει το ολοκληρωμένο resort ξενοδοχείο 1200 δωματίων, καζίνο, συνεδριακούς χώρους που θα συνδέεται με γέφυρα με την παραλιακή οδό.

«Το κομμάτι αυτό είναι πολύ σημαντικό για το business plan που σχεδιάστηκε από διεθνείς συμβούλους και έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια. Δε μπορείς να πάρεις ένα κομμάτι και να το πας αλλού! Δεν είναι Legoland» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση