HomeΕΛΛΑΔΑΑνοίγει γραφείο στην Ελλάδα το Διεθνές Κεφάλαιο Αποζημίωσης Ζημιών Ρύπανσης από Πετρέλαιο

Ανοίγει γραφείο στην Ελλάδα το Διεθνές Κεφάλαιο Αποζημίωσης Ζημιών Ρύπανσης από Πετρέλαιο

Το ανακοίνωσαν εκπρόσωποι στον κ. Κουρουμπλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την πρόθεση του Διεθνούς Κεφαλαίου Αποζημίωσης Ζημιών Ρύπανσης από Πετρέλαιο (IOPC Funds) να εγκαταστήσει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, Γραφείο Αιτήσεων για Αποζημιώσεις, ανακοίνωσαν στην ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εκπρόσωποι των Funds, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Υπουργείο με τον Υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον Υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό και τον ΓΓ Διονύση Χαράλαμπο Καλαματιανό.

Το Διεθνές Κεφάλαιο εκπροσώπησαν στη συνάντηση, ο Διευθυντής κ. José Maura, η Επικεφαλής του Τμήματος Απαιτήσεων κα. Liliana Monsalve, ο Επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Thomas Liebert και o Νομικός Σύμβουλος του “1992 Fund” στην Ελλάδα κ. Ιωάννης Μαρκιανός Δανιόλος.

Ο κ. Maura τόνισε ότι ήδη το Ταμείο έχει επαφές μέσω των εδώ στελεχών του, στο πλαίσιο έρευνας για να ανοίξει τοπικό γραφείο το οποίο, όπως τόνισε , «θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στον υπολογισμό και την καταβολή των αποζημιώσεων».

Σημείωσε ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε όλα τα όργανα των Funds, κατά συνέπεια έχει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό κάλυψης. Είπε ότι οι κανόνες υπό τους οποίους λειτουργούν τα Funds, είναι αυτοί που ισχύουν διεθνώς και ότι η δουλειά των Funds είναι να συνεργάζονται με την εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας που έχει πληγεί για τη διευθέτηση των αποζημιώσεων.

Αναγνώρισε ότι η αντίδραση του Υπουργείου ήταν άμεση και αποτελεσματική, σημείωσε δε ότι η ρύπανση δεν αποτελεί οικολογική καταστροφή, αλλά οικολογικό συμβάν. Επικαλέστηκε άλλες περιπτώσεις με τεράστια οικολογική καταστροφή και τόνισε ότι κεντρικός άξονας λειτουργίας του Διεθνούς Κεφαλαίου είναι να γίνεται αναλογική χρήση μέσων απορρύπανσης, σε σχέση με τη ζημιά που έχει προκληθεί, καθώς και η απόδειξη των πραγματικών μέσων που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την επιχείρηση απορρύπανσης.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση κινητοποιήθηκε με τον πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, η οποία προκλήθηκε μετά το ναυάγιο του “Αγία Ζώνη II”. Δήλωσε επίσης, ότι το Υπουργείο δέχτηκε θετικά σχόλια από το εξωτερικό για την κινητοποίησή των ελληνικών αρχών, όπως οι ειδικοί που ήρθαν από το Ρότερνταμ, ωστόσο υπάρχουν ζημιές και είναι μεγάλη ανάγκη να καταβληθούν αποζημιώσεις, κυρίως στους αλιείς και στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι επλήγησαν ενώ δεν έχει τελειώσει ακόμα η τουριστική περίοδος.

Ο κ. Σαντορινιός από την πλευρά του επεσήμανε ότι, παρά την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση, η ρύπανση σε κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών, έχει ανοίξει ενδεχομένως και ζητήματα επιβίωσης. Υπογράμμισε την ανάγκη να εγκατασταθεί στην Ελλάδα Γραφείο Αιτήσεων για Αποζημιώσεις, ώστε να διευκολυνθούν ιδιαίτερα οι χαμηλού εισοδήματος πληγέντες, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να αντέξουν το κόστος δικηγόρων και ταξιδιών στο Λονδίνο.

Ο κ. Καλαματιανός εξέθεσε αναλυτικά τις κατηγορίες φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τη ρύπανση. Τόνισε ότι έχει εφαρμοστεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστάσεων από Ρύπανση, όπως προβλέπει η ελληνική νομοθεσία, ότι οι επιχειρήσεις κλιμακώνονταν ανάλογα με τις ανάγκες, ότι πλέον έχει απαντληθεί το φορτίο από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο, καθώς και ότι οι Ελληνικές Αρχές εργάζονται βάσει των προδιαγραφών του Διεθνούς Κεφαλαίου.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση