HomeHL-HealthΆμεση διάγνωση του εμφράγματος με αιματολογικό τεστ

Άμεση διάγνωση του εμφράγματος με αιματολογικό τεστ

Θα ανιχνεύεται σε 15-30 λεπτά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια νέα εξέταση αίματος που ανέπτυξαν βρετανοί ερευνητές μπορεί να διαγνώσει αν ο ασθενης έχει υποστεί έμφραγμα ή όχι σε λιγότερο από 20 λεπτά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Circulation και επικαλείται το BBC.

Η νέα αιματολογική εξέταση, που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει την υπάρχουσα δοκιμασία τροπονίνης, δοκιμάστηκε επιτυχώς σε σχεδόν 2.000 ασθενείς που εισήχθησαν επειγόντως σε νοσοκομεία με υποψία εμφράγματος, επιβεβαιώνοντας την ανωτερότητά του συγκριτικά με την τροπονίνη.

Η εξέταση εστιάζει στα επίπεδα της πρωτεΐνης C που προσδένεται στη μυοσίνη, τα οποία αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερο βαθμό σε περίπτωση εμφράγματος, από ό,τι η πρωτεΐνη τροπονίνη. Έτσι, οι γιατροί μπορούν χάρη στο cMyC (Cardiac myosin-binding protein C) να αποκλείσουν ταχύτερα και με μεγαλύτερη βεβαιότητα την πιθανότητα εμφράγματος. Τα αποτελέσματα της εξέτασης εκδίδονται σε 15-30 λεπτά, ανάλογα με τον ασθενή, ενώ δεν χρειάζεται επανάληψη, όπως η τροπονίνη.

Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, που το σχεδίασαν, ελπίζουν το cMyC να είναι διαθέσιμο για ευρεία χρήση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας και σε άλλες χώρες την επόμενη πενταετία.

Μάλιστα, εκτιμούν ότι θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων μειώνοντας τις εισαγωγές στα νοσοκομεία ατόμων με δυσδιάκριτα συμπτώματα που σήμερα εισάγονται για περαιτέρω παρακολούθηση μέχρι να αποφανθούν οι γιατροί αν όντως έχουν υποστεί έμφραγμα ή όχι. Να σημειωθει ότι, περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων που προσέρχονται σε τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου με πόνο στο στήθος και υποψία εμφράγματος, τελικά δεν έχουν υποστεί έμφραγμα.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση