HomeHL-HealthΑπαλλαγείτε από την ξηροφθαλμία με σωστή διατροφή

Απαλλαγείτε από την ξηροφθαλμία με σωστή διατροφή

Όσα είναι καλό να γνωρίζετε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αν νιώθετε τα μάτια σας κουρασμένα, σαν να έχουν άμμο, να είναι κόκκινα ή ακόμα και να δακρύζουν, τότε μπορεί να πάσχετε από μία συνηθισμένη πάθηση που ονομάζεται ξηροφθαλμία.

Η συχνότητα εμφάνισης της ξηροφθαλμίας στον γενικό πληθυσμό είναι περίπου 30% και η συχνότητα αυξάνεται προϊούσης της ηλικίας των ασθενών. Η ξηροφθαλμία προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες και επιδεινώνεται από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρα.

Η νόσος προσβάλλει συχνότερα τους χρήστες φακών επαφής, ασθενείς που κάνουν χρήση – αντικαταθλιπτικών και αντιισταμινικών φαρμάκων – καθώς επίσης επιδεινώνεται από την υπερκατανάλωση αλκοόλ και την πολύωρη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Υπάρχουν ορισμένα συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα όπως: η «ρευματοειδής αρθρίτιδα» και ο «συστηματικός ερυθηματώδης λύκος» καθώς επίσης και το «σύνδρομο Sjogren», τα οποία συσχετίζονται άμεσα με την εμφάνιση ξηροφθαλμίας. Ασθενείς που πάσχουν από ξηροφθαλμία, χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι τα μάτια τους είναι «σαν να έχουν άμμο», είναι κόκκινα, έχουν τσούξιμο, κνησμό ή και παρουσιάζουν αντανακλαστική δακρύρροια.

Ανάλογα με την βαρύτητα των συμπτωμάτων, ενδέχεται να επηρεαστεί σημαντικά η ποιότητα ζωής του πάσχοντος.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση