HomeHL-EconomyEuroWorking Group: Παρατείνεται το θρίλερ για τη δόση των 800 εκατ. ευρώ

EuroWorking Group: Παρατείνεται το θρίλερ για τη δόση των 800 εκατ. ευρώ

Νέα ραντεβού με την Αθήνα σε 4 εβδομάδες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο νήμα θα κριθεί το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να πάρει και τη δεύτερη υποδόση των 800 εκατ. Ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα στοιχεία για το πώς και αν πληρώνονται οι ιδιώτες από την πρώτη υποδόση κι από τα αποθεματικά του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Με φόντο την καταληκτική προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου- μετά τα 800 εκατ. ευρώ θα χαθούν- ο  Κλάους Ρέγκλινγκ σε μία συνέντευξη Τύπου η οποία δόθηκε στην έδρα του ESM στο Λουξεμβούργο, μέσω τηλεδιάσκεψης, έδωσε… ραντεβού με τις ελληνικές αρχές σε τέσσερις εβδομάδες, «σημαδεύοντας» την επόμενη συνεδρίαση του Euroworking Group στις 26 Οκτωβρίου.

Ως τότε, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει πετύχει «καθαρή» μείωση των οφειλών κατά 1,2 δις ευρώ, αν θέλει να λάβει τα 800 εκατ. Ευρώ της υποδόσης.

Ο επικεφαλής του ESM φάνηκε, επίσης, λιγότερο… γαλαντόμος από το Γ. Ντάισελμπλουμ ως προς τα εύσημα προς την ελληνική πλευρά, αποφεύγοντας να μιλήσει για «καθαρή» έξοδο. Στην πραγματικότητα συνέδεσε αυτή την προοπτική  με την πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ έστειλε μήνυμα αυστηρής και μακροχρόνιας εποπτείας για δύο πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Αφενός, επειδή η αποπληρωμή των ελληνικών δανείων εκτείνεται ως το 2059 αφετέρου λόγω του ότι ο ESM κατέχει το μισό χρέος.

«Είναι μια πολύ μεγάλη περίοδος, θέλουμε να πάρουμε τα λεφτά μας πίσω, θα παρακολουθούμε τι γίνεται με την οικονομία μετά το τέλος του προγράμματος», τόνισε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας σε ένα αόριστο μέλλον τη μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση