HomeHL-CultureΞεκίνησαν οι εργασίες του του συνεδρίου «Εν Γορτύνη και Αρκαδία εγένετο»

Ξεκίνησαν οι εργασίες του του συνεδρίου «Εν Γορτύνη και Αρκαδία εγένετο»

Διεπιστημονικό γεγονός που εξελίσσεται στις Μοίρες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πάνω από 70 Έλληνες και ξένοι επιστήμονες θα βρεθούν στις Μοίρες από σήμερα 28 Σεπτεμβρίου έως 1η Οκτωβρίου 2017 προκειμένου να συζητήσουν για τον διαχρονικά ενωτικό ρόλο του προσκυνήματος.

Οι εργασίες του συνεδρίου που οργανώνεται κάθε δυο χρόνια με τον γενικό τίτλο «Εν Γορτύνη και Αρκαδία εγένετο» και έχει εξελιχθεί σε θεσμό για τα πνευματικά και πολιτιστικά πράγματα της Κρήτης, ξεκίνησαν στις 9:00 σήμερα το πρωί.

Κεντρικό θέμα του φετινού συνεδρίου θα είναι «το προσκύνημα ως τόπος συνάντησης ανθρώπων, λαών, θρησκειών, πολιτισμών» και οι εργασίες του θα διαρκέσουν τέσσερις μέρες, μέχρι την Κυριακή 1 Οκτωβρίου.

Το συνέδριο οργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τα πνευματικά ιδρύματα του νησιού, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Κρήτης.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές:

«Σε κρίσιμες εποχές, κατά τις οποίες αναζωπυρώνονται εντάσεις και φανατισμοί, η μελέτη των αρχαιολογικών, ιστορικών, θεολογικών και γενικότερα πολιτισμικών τεκμηρίων αποδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία της ορθόδοξης παράδοσής μας, των ιερών τόπων, του διαλόγου και του αλληλοσεβασμού ανάμεσα σε ανθρώπους και πολιτισμούς».

Οι εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιούνται στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στις Μοίρες. Την τελευταία ημέρα, Κυριακή 1η Οκτωβρίου, οι σύνεδροι θα μεταβούν στη μεγάλη πεντάκλητη παλαιοχριστιανική Βασιλική της Γόρτυνας, στο χωριό Μητρόπολη, όπου, σε υπαίθριο χώρο ακριβώς δίπλα στο σύνθρονο της εν λόγω Βασιλικής, τόπο της έδρας της Αποστολικής Εκκλησίας Κρήτης κατά την πρωτοβυζαντινή περίοδο, θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο για τους εκλιπόντες πρωτεργάτες του κρητικού πολιτισμού, Αθανάσιο Παλιούρα, Εμμανουήλ Μιχαλοδημητράκη, Εμμανουήλ Μπορμπουδάκη,Ιωάννη Σακελλαράκη και Σπυρίδωνα Ευγγελάτο.

Οι εργασίες του Συνεδρίου μεταδίδονται ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας, «Ο Εύδιος Λιμήν», στη συχνότητα 101,9 FM.

Διαφήμιση
Διαφήμιση