HomeΕΛΛΑΔΑ«Η Ελλάδα έχασε πολλές ευκαιρίες στο Διάστημα»

«Η Ελλάδα έχασε πολλές ευκαιρίες στο Διάστημα»

Τι λέει ο καθηγητής Σταυρινίδης για τη μη συμμετοχή της χώρας μας στον ESA

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο καθηγητής Κώστας Σταυρινίδης, με μακρά και επιτυχή σταδιοδρομία στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και στην βιομηχανία στον τομέα της αεροναυπηγικής και του διαστήματος, είναι η επιλογή του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την θέση του τεχνικού συμβούλου της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Η επιλογή αυτή, έρχεται να καλύψει ένα κενό χρόνων σε έναν νευραλγικό τομέα για την οικονομία και την κοινωνία του μέλλοντος. Η χώρα μας έχει μέχρι σήμερα απολέσει σημαντικές ευκαιρίες στο Διάστημα και την ανάπτυξη τεχνολογιών και εφαρμογών που θα ανατρέψουν την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών και θα δώσουν δουλειά σε Έλληνες επιστήμονες που αναγκάζονται να αναζητήσουν τις τύχες τους εκτός των συνόρων της χώρας.

Αυτός ακριβώς θα είναι και ο πρωταρχικός στόχος του Κώστα Σταυρινίδη: «Ο σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου διαστημικού προγράμματος, ώστε η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τις τεράστιες ευκαιρίες που της δίνονται στον τομέα της Διαστημικής, με πολλαπλά άμεσα οφέλη για τον πολίτη, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, της τεχνολογικής ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος, της εθνικής ασφάλειας και της μείωσης της ανεργίας».

Η απόδοση της επένδυσης στο Διάστημα είναι από τις μεγαλύτερες που υπάρχουν αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σταυρινίδης: «Δείτε τις εφαρμογές διαστημικών τεχνολογιών που αποτελούν υπόβαθρο της σημερινής οικονομίας (μικροτσίπ, υπολογιστές, έξυπνα τηλέφωνα, πλοήγηση, γεωργία ακριβείας, τηλεπικοινωνίες, φωτοβολταϊκά, νέα υλικά, κλπ.).  Η επένδυση ανά ευρώ αποδίδει πολλαπλάσια οφέλη σε οικονομική δραστηριότητα, η οργανωμένη προσέγγιση και ο συντονισμός θα αποφέρει μεγάλα οφέλη στην ελληνική οικονομία, τόσο άμεσα όσο και σε βάθος χρόνου» τονίζει ο κ. Σταυρινίδης.

Αναφερόμενος στο χαμένο χρόνο από τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στον ESA, ο κ. Σταυρινίδης λέει ότι «η σημαντική έλλειψη συντονισμού, στρατηγικής και επένδυσης στο χώρο του Διαστήματος οδήγησε σε αδυναμία απορρόφησης σημαντικών πόρων εκ μέρους της χώρας μας, ενώ απώλειες υπήρξαν και από τη δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας ή την αξιοποίηση μοναδικών ευκαιριών για την ανάπτυξη ενός σημαντικού τομέα της σύγχρονης οικονομίας, που θα βοηθούσε την οικονομία μας να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική». Τονίζει ωστόσο ότι «Δεν είναι αργά για να αποκτήσουμε νέες γνώσεις προς όφελος της ελληνικής επιχειρηματικότητας, της ερευνητικής κοινότητας και της χώρας».

Για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της Ελλάδας στο διάστημα με την εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 3, ο κ. Σταυρινίδης λέει ότι μια τροχιακή θέση σε γεωστατική τροχιά «θεωρείται το πιο επικερδές ΄΄real estate΄΄ στο ηλιακό μας σύστημα». Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «η δημιουργία ενός ανοιχτού νέου οικοσυστήματος στην τεχνολογία του Διαστήματος, με συμμετοχή της βιομηχανίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του Δημοσίου θα έχει άμεσα οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα, με ισχυρό δείκτη πολλαπλασιασμού των ωφελειών του για την κοινωνία και τον απλό πολίτη».

Κληθείς να σχολιάσει τη δημιουργία του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος, ο κ. Σταυρινίδης διερωτήθηκε εάν «μπορεί η Ελλάδα να απέχει από έναν τομέα της οικονομίας που αποδεδειγμένα προσφέρει επιστροφές απόδοσης 6 ως 10 ευρώ ανά ευρώ επένδυσης;». Τόνισε επίσης ότι «Ο λαϊκισμός, η έλλειψη γνώσης και παιδείας κρατούν τη χώρα πίσω. Η κατανόηση του τεχνολογικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, απαιτούν γνώση, βούληση, σωστή επικοινωνιακή πολιτική, στρατηγική και ομαδικότητα, με προτεραιότητα στα σίγουρα και γρήγορα αποτελέσματα. Δεν πρέπει να χάνουμε άδικα, πολύτιμο χρόνο για τη χώρα».

Εξάλλου, ο κ. Σταυρινίδης παρέθεσε τους στόχους του, που απορρέουν από τον ορισμό του ως τεχνικός σύμβουλος της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος: 1) Συντονισμένη διαχείριση των διαστημικών δραστηριοτήτων της χώρας. 2) Δημιουργία ανταγωνιστικών διαστημικών τεχνολογιών αιχμής, όπου υπάρχει ελληνική τεχνογνωσία και εμπειρία. Απόκτηση νέων, καινοτόμων γνώσεων. 3) Αξιοποίηση δορυφορικών εφαρμογών και υπηρεσιών στην παρατήρηση της Γης, την πλοήγηση και τις Τηλεπικοινωνίες. 4) Επίτευξη διευρυμένης συμμετοχής ελληνικών φορέων και βιομηχανίας σε σύγχρονες διαστημικές αποστολές. 5) Διεκδίκηση και επίτευξη ανταποδοτικότητας και συμπαραγωγής σε διαστημικά προγράμματα διεθνών οργανισμών, όπου μετέχει συνδρομητικά η χώρα. 6) Εκμετάλλευση της διαστημικής θέσης της Ελλάδας στη γεωστατική της τροχιά (39°Ε). 7) Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες και μηχανικούς, ανάπτυξη στην επιχειρησιακή λειτουργία των υπηρεσιών καθώς και στην επιχειρησιακή εκμετάλλευση τους από την Κεντρική Διοίκηση και τις Περιφέρειες. 8) Δημιουργία νέων ευκαιριών εξαγωγής ελληνικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση