HomeHL-9Ληστεία και στα Χανιά είχε κάνει συμμορία αδίστακτων κακοποιών

Ληστεία και στα Χανιά είχε κάνει συμμορία αδίστακτων κακοποιών

Είχαν κάνει 200 ένοπλες ληστείες με λεία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην εξάρθρωση οργανωμένου εγκληματικού δικτύου που διέπραττε συστηματικά ένοπλες ληστείες σε ταχυδρομικά υποκαταστήματα, πρακτορεία του ΟΠΑΠ, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, πρατήρια υγρών καύσιμων και άλλες επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ., με συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές του Πειραιά, της Αττικής, του Πύργου και των Σερρών.

Η συμμορία των αδίστακτων κακοποιών είχε διαπράξει περισσότερες από 200 ένοπλες ληστείες σε διάφορες περιοχές της χώρας, με λεία εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ με τη σύλληψη πέντε μελών της εγκληματικής οργάνωσης εξιχνιάστηκαν 56 ληστείες που είχαν διαπραχθεί στα Χανιά, την Αττική και την Ηλεία.

Ανάμεσα στους πέντε συλληφθέντες, βρίσκονται και οι εγκέφαλοι της κυκλώματος, ενώ αναζητείται και ένα έκτο άτομο. Επίσης, συνελήφθη ένας 28χρονος, στον οποίο η σπείρα διοχέτευε τα κλοπιμαία με τις αρχές να αναζητούν τον 25χρονο συνεργό του.

Πως δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ., η εγκληματική οργάνωση είχε διαρκή δράση, τουλάχιστον την τελευταία διετία και διέπραττε ένοπλες ληστείες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Ηλείας και της Κρήτης, με βασικό χαρακτηριστικό τη χρήση μοτοσυκλετών μεγάλου κυβισμού που έφεραν πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης προέκυψε ότι τα μέλη της είχαν κατανείμει μεταξύ τους διακριτούς ρόλους, δρώντας μεθοδικά και οργανωμένα.

Τα δυο αρχηγικά μέλη, ένας 52χρονος και ένας 48χρονος, λειτουργούσαν ως επιχειρησιακοί συντονιστές, επιλέγοντας τους στόχους, τους τρόπους, τους χρόνους της ένοπλης επίθεσης και τα δρομολόγια διαφυγής.

Ένα άλλο βασικό στέλεχος της σπείρας, λόγω της επαγγελματικής του ενασχόλησης στον τομέα της εμπορίας μοτοσυκλετών, πέραν της συμμετοχής του στις ληστείες, παρείχε στην οργάνωση τις μοτοσικλέτες που χρησιμοποιούσαν αλλά και την τεχνογνωσία με την οποία πλαστογραφούσαν πινακίδες κυκλοφορίας.

Ο τέταρτος της σπείρας είχε «στρατολογηθεί», λόγω των ιδιαιτέρων ικανοτήτων του στη γρήγορη οδήγηση μοτοσικλετών, ως επαγγελματίας αθλητής αγώνων ταχύτητας, με πολλές μάλιστα διακρίσεις σε Ελλάδα και συμμετοχές σε διεθνείς αγώνες.

Ποινικό μητρώο

Σημειώνεται ότι τα μέλη της οργάνωσης έχουν πλούσιο ποινικό παρελθόν, καθότι έχουν συλληφθεί και εκτίσει ποινές κάθειρξης για παρόμοια αδικήματα, ενώ διέπονταν από ισχυρούς συνεκτικούς δεσμούς και διατηρούσαν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους, λόγω του ταυτόχρονου εγκλεισμού τους σε σωφρονιστικό κατάστημα, κατά το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και λόγω της διαμονής τους στην ίδια περιοχή.

Ως «ορμητήριό» τους, χρησιμοποιούσαν αποθήκη και πάρκινγκ σε περιοχή του Πειραιά, όπου συγκεντρώνονταν πριν και μετά από κάθε ενέργειά τους. Τα μέρη αυτά τα χρησιμοποιούσαν ταυτόχρονα ως κρησφύγετα και «καβάτζες», αφού εκεί απέκρυπταν μοτοσικλέτες, οπλισμό και τα «επιχειρησιακά» τους ρούχα.

Σε κάθε ληστεία δρούσαν με διαφορετική σύνθεση, με δύο τουλάχιστον μέλη κάθε φορά, χρησιμοποιώντας δίκυκλες μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν φορτηγά οχήματα, όπου φόρτωναν τις μοτοσικλέτες μέχρι να προσεγγίσουν το σημείο της ληστείας.

Κατά τη διάπραξη των ληστειών εισέρχονταν στα καταστήματα με τα πρόσωπά τους καλυμμένα, συνήθως φορώντας κράνη, ενώ φορούσαν πάντοτε μακρυμάνικα μπουφάν ή φούτερ, γάντια, μακριά παντελόνια, κουκούλες τύπου full face και γυαλιά ηλίου εσωτερικά του κράνους, για να μην είναι δυνατή η αναγνώριση τους.

Έφεραν όλοι όπλα χειρός, πιστόλι ή περίστροφο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πολεμικό τυφέκιο, γεγονός που καταδεικνύει το βαθμό της προετοιμασίας καθώς και την επικινδυνότητα της εγκληματικής τους δράσης. Ενδεικτικό του οργανωμένου τρόπου και του μεθοδικού σχεδιασμού των ληστειών αποτελεί το γεγονός ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων διέπρατταν τις ληστείες σε πολύ σύντομο χρόνο, που δεν υπερέβαινε το 1,5 λεπτό.

Διαφήμιση
Διαφήμιση