HomeHL-9Ανακοινώθηκε η πρώτη υποψηφιότητα για την πρυτανεία του Πολυτεχνείου

Ανακοινώθηκε η πρώτη υποψηφιότητα για την πρυτανεία του Πολυτεχνείου

Στις 9 Οκτωβρίου οι κάλπες με τον νέο νόμο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε τροχιά εκλογών βρίσκεται το Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς πρόκειται για το ένα από τα τρία Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, που θα προχωρήσουν τον ερχόμενο μήνα στην ανάδειξη νέας πρυτανικής αρχής.

Πρόκειται στην ουσία για την εφαρμογή του λεγόμενου «νόμου Γαβρόγλου» που αλλάζει το καθεστώς εκλογής οργάνων διοίκησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχοντας προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις από την πλευρά των πανεπιστημιακών.

Πιο συγκεκριμένα, το συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών καθηγητών, η ΠΟΣΔΕΠ, είχε επισημάνει ότι ο νέος νόμος με τη διαφορετική βαρύτητα ψήφου σε κάθε μία από τις δύο κάλπες που θα στήνονται για τις εκλογικές διαδικασίες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, στην πράξη αποτελεί παραβίαση της αρχής της ισότητας της ψήφου.

Το πρόβλημα έχει προκύψει από τον «παράδοξο» αλγόριθμο, που μπορεί να καταστήσει ισχυρότερη τη μία από τις δύο κάλπες, ανάλογα με τον αριθμό των εκλεκτόρων. Υπενθυμίζεται πως όπως προβλέπεται, στη μία κάλπη ψηφίζουν τα μέλη του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού των πανεπιστημίων, και στην άλλη τα υπόλοιπα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας κάθε ιδρύματος.

Έτσι, οι εκλογές του Οκτωβρίου στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Πειραιώς θεωρούνται ως crash test του νέου νόμου, καθώς στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν εκλογικές διαδικασίες σε όλα σχεδόν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, για κοσμήτορες και προέδρους τμημάτων.

Η πρώτη υποψηφιότητα στο Πολυτεχνείο

Οι κάλπες στο Πολυτεχνείο Κρήτης θα στηθούν στις 9 Οκτωβρίου 2017 και χθες Δευτέρα υπήρξε η πρώτη επίσημη ανακοίνωση υποψηφιότητας για τη θέση του πρύτανη του ιδρύματος. Πρόκειται για τον Καθηγητή και σημερινό αντιπρύτανη Γιώργο Σταυρουλάκη, ο οποίος με επιστολή του γνωστοποίησε την απόφασή του να διεκδικήσει την ψήφο της πολυτεχνικής κοινότητας.

stavroulakhs-polytexneio

Στην επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Παραμένω πιστός στις αρχές τις αξιοκρατίας, της αριστείας, του διαλόγου και του σεβασμού στην ανθρώπινη προσπάθεια κάθε μέλους της ακαδημαϊκής κοινότητας, οραματιζόμενος την διοίκηση με ανθρώπινο πρόσωπο συνειδητοποιημένων συνεργατών, ως την μοναδική επιλογή επιβίωσης. Με αυτές τις προϋποθέσεις θεωρώ πως το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει τη δυνατότητα, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, να αναπτυχθεί περαιτέρω και να αποτελέσει πόλο αριστείας.

Προσβλέπω σε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων με τους συναδέλφους μου συνυποψηφίους, πιθανώς και σε μια κοινή συζήτηση που μπορούμε να οργανώσουμε».

Διαφήμιση
Διαφήμιση