HomeΥΓΕΙΑΑ. Ξανθός: «Μεροληπτούμε υπέρ της Δημόσιας Περίθαλψης»

Α. Ξανθός: «Μεροληπτούμε υπέρ της Δημόσιας Περίθαλψης»

Τι είπε για τις Τοπικές μονάδες Υγείας και την κόντρα με την ΠΟΕΔΗΝ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, για πρώτη φορά, εντάχθηκε πλήρως στην ατζέντα του πολιτικού διαλόγου, το ζήτημα της υγείας και της ευημερίας των πολιτών, γεγονός πολύ σημαντικό από μόνο του, τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Οι Τοπικές μονάδες Υγείας

Οφείλουμε μια ολιστική προσέγγιση στο θέμα της Υγείας προκειμένου να αποδειχθούμε αποτελεσματικοί και σημαντικό βήμα προόδου είναι η λειτουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, κάτι που αρχίζουμε να υλοποιούμε με τη λειτουργία Τοπικών Μονάδων Υγείας, ανέφερε ο κ. Ξανθός, για να περιγράψει στη συνέχεια όλη τη διαδικασία της αναγκαίας στελέχωσής τους.

Η μεγαλύτερη δυσκολία στην στελέχωση των Μονάδων Υγείας είναι ο ιατρικός κλάδος: Το πρώτο βήμα θα γίνει με τις διαθεσιμότητες που έχουν εκδηλωθεί, απαντά ο Υπουργός Υγείας που εξηγεί ότι στην πρώτη φάση της προκήρυξης –σε ότι αφορά τις ιατρικές ειδικότητες- υπήρξε συμμετοχή που καλύπτει το 50% των αναγκών των ΤΟ.ΜΥ. Βασική αιτία είναι η μαζική «έξοδος» των νέων γιατρών από τη χώρα, τα χρόνια των μνημονίων, τονίζει ο κ. Ξανθός: 19.000 νέοι γιατροί επέλεξαν να εργαστούν στο εξωτερικό. Αντίθετα, στις υπόλοιπες ειδικότητες, υπήρξε υπερπληθώρα συμμετοχής, αφού υποβλήθηκαν περισσότερες από 22.000 αιτήσεις, για 2.900 θέσεις εργασίας.

Στόχος της λειτουργίας των Μονάδων είναι η σωστή και ολοκληρωμένη παρακολούθηση των ασθενών και όχι η διεκπεραίωση στιγμιογραφήσεων μόνο.

Για τις τεταμένες σχέσεις Υπουργείου – ΠΟΕΔΗΝ

Σε ερώτησή μας σχετικά με την ένταση που επικρατεί μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ΠΟΕΔΗΝ, ο κ. Ξανθός υπογράμμισε ότι η «ΠΟΕΔΗΝ είναι κατά την άποψή μου μια ανυπόληπτη γραφειοκρατική διαδικασία. Έχει χάσει πολύ μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της, ακριβώς εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο πολιτεύεται, διότι έχει περάσει σε μια λυσσαλέα επίθεση απέναντι σε μια πολιτική ηγεσία, αλλά και απέναντι σε μια πολιτική υγείας –πέρα από πρόσωπα- η οποία για πρώτη φορά έχει εξασφαλίσει την καθολική κάλυψη και την καθολική πρόσβαση των ανθρώπων στο σύστημα υγείας και έχει δώσει μια ευδιάκριτη προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη. Ακριβώς επειδή η ΠΟΕΔΗΝ ήταν ένα μέρος της πελατειακής διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, της ευνοιοκρατίας και της ημετεροκρατίας, χαρακτηριστικά που είχαν εδραιωθεί εδώ και δεκαετίες. Τα ίδια τα στελέχη της ΠΟΕΔΗΝ έπαιζαν τέτοιους ρόλους, παρενέβαιναν στις Διοικήσεις, κανόνιζαν ποιοι θα μπουν Προϊστάμενοι, ποιοι θα ευνοηθούν κλπ. Ήταν ένα μέρος ενός συστήματος εξουσίας, ουσιαστικά. Επειδή επομένως επιχειρούμε να εδραιώσουμε ένα κλίμα δικαιοσύνης και αξιοκρατίας, ενοχλούμε και προκαλούμε αντιδράσεις. Η αίσθησή μου από τις πολλές επισκέψεις μου σε νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας είναι ότι αυτή η ρητορική, η οποία αγγίζει πολλές φορές τα όρια της χυδαιότητας, είναι ότι δεν αντανακλά τη συνείδηση και την εικόνα που έχουν τόσο οι εργαζόμενοι στο σύστημα όσο και οι πολίτες».

Ο απολογισμός μιας διετίας…

Σε ότι αφορά στον μέχρι σήμερα απολογισμός της θητείας στο Υπουργείο Υγείας, ο κ. Ξανθός τόνισε, ότι από την αρχή υπήρξε δέσμευση για συγκεκριμένα θέματα.

Ένα από αυτά ήταν η πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη του πληθυσμού, κάτι που σήμερα είναι πραγματικότητα. Σήμερα και οι ανασφάλιστοι συμπολίτες συνταγογραφούνται, νοσηλεύονται και έχουν ισότιμη πρόσβαση σε ακριβές εξετάσεις και σε όλο το φάσμα της υγείας, τόνισε ο κ. Ξανθός για να συμπληρώσει.

Μέτωπο κατά της διαφθοράς και της φαυλότητας

Δεύτερη δέσμευσή μας ήταν ότι θα μεροληπτήσουμε υπέρ της Δημόσιας Περίθαλψης, κάτι το οποίο κάνουμε. Το τρίτο βήμα που δεσμευτήκαμε ότι θα κάνουμε, είναι ότι θα ανοίξουμε μέτωπο με τη διαφθορά, με τη σπατάλη, με την «τεχνητή» ζήτηση, με όλες δηλαδή αυτές τις παθογένειες και, συχνά τη φαυλότητα- του παρελθόντος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πετύχουμε την ηθικοποίηση του συστήματος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση