Συνολικά 60 είναι τα προσφυγόπουλα σχολικής ηλικίας, που έχουν εγκατασταθεί στο Ηράκλειο με τις οικογένειές τους, στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Ηρακλείου. Από τον παιδικό αυτό πληθυσμό, ένα πολύ μικρό ποσοστό, περίπου 10 έφηβοι, θα πρέπει να φοιτήσουν σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ η συντριπτική πλειονότητα θα πρέπει να ενταχθεί στην κοινότητα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όπως διευκρίνισε μιλώντας στο cretapost.gr, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου κ. Δημήτρης Αποστολάκης, τα πρώτα παιδιά προσφύγων είχαν την πρώτη, ουσιαστικά, ημέρα τους στο σχολείο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Πρόκειται για έναν πολύ μικρό αριθμό προσφυγόπουλων που φιλοξενήθηκε σε σχολεία «εντός των τειχών», ενώ σταδιακά τις επόμενες ημέρες και αφού διευθετηθούν προβλήματα που υπάρχουν, και τα 50 περίπου παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα έχουν το σχολείο τους και θα μπορούν να ξεκινήσουν τα μαθήματά τους.

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τα στελέχη της Αναπτυξιακής Ηρακλείου για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων» σημείωσε ο κ. Αποστολάκης «κάνοντας συνεχώς συσκέψεις, προκειμένου να επιλυθούν κάποια προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί».

Καταρχήν, είναι γεγονός πως οι συνολικά 50 μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, θα διασπαρθούν σε διάφορα σχολεία του αστικού κορμού, ακριβώς επειδή τα σπίτια που έχουν παραχωρηθεί στις οικογένειές τους δεν βρίσκονται στις ίδιες περιοχές του Ηρακλείου. Η αναγκαία αυτή διασπορά, δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν πριν οι μαθητές ενταχθούν οριστικά στις σχολικές κοινότητες.

Τάξεις υποδοχής

Όπως διευκρίνισε ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα ακολουθούν τα προσφυγόπουλα είναι καταρχήν η ηλικιακή κατάταξή τους σε τάξεις και η συνύπαρξή τους κανονικά στα τμήματα με τα όλα τα υπόλοιπα παιδιά. Παράλληλα όμως, θα πρέπει να λειτουργούν Τάξεις υποδοχής σε κάθε ένα από τα σχολεία που θα υπάρχουν προσφυγόπουλα, ούτως ώστε να διδάσκονται τα ελληνικά και να μπορούν να επικοινωνούν με τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους.

«Για να λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής» τονίζει ο κ. Αποστολάκης «πέρα φυσικά από τους εκπαιδευτικούς που θα πρέπει να προσληφθούν, θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη κτιριακή υποδομή, δηλαδή διαθέσιμη αίθουσα. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν είναι εφικτό σε όλα τα σχολεία του Ηρακλείου».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση προσφυγόπουλων που ζουν σε προάστιο του Ηρακλείου, το Δημοτικό Σχολείο του οποίου όχι μόνο δεν έχει διαθέσιμη αίθουσα, αλλά αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά προβλήματα σχολικής στέγης. Συνεπώς τα παιδιά αυτά θα πρέπει να φοιτήσουν, πιθανότατα, σε κάποιο άλλο σχολείο της πόλης, περισσότερο κεντρικό, γεγονός που φέρνει στην επιφάνεια ένα άλλο πρόβλημα, εκείνο της μετακίνησης των μαθητών.

«Η μετακίνησή τους» σημειώνει ο κ. Αποστολάκης «δεν προβλέπεται από το πρόγραμμα φιλοξενίας του ΟΗΕ, κι αυτό σημαίνει ότι οι γονείς είναι εκείνοι που θα πρέπει να πηγαίνουν τα παιδιά στα σχολεία τους. Όταν η απόσταση είναι μεγάλη, τότε το πρόβλημα μεγεθύνεται».

Ένα ακόμη ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί είναι το λεγόμενο «σπάσιμο» των τμημάτων. «Αν αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών σε ένα τμήμα, τότε θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφευχθεί, διότι δεν υπάρχει η κτιριακή υποδομή που θα καλύψει τις ανάγκες ενός νέου τμήματος και δεν θα υπάρχουν και οι εκπαιδευτικοί που χρειάζονται» τονίζει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κατ’ επέκταση, όλα αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να έχουν επιλυθεί πριν από την ένταξη των προσφυγόπουλων στις σχολικές κοινότητες.

Οι πρώτες εντυπώσεις

Περισσότερο ομαλή ήταν η ένταξη την περασμένη Παρασκευή, μικρού αριθμού παιδιών σε νηπιαγωγείο του Ηρακλείου. Οι μικροί μαθητές, συνοδευόμενοι από τον διερμηνέα τους, πήγαν πρώτη ημέρα στο σχολείο. Στην περίπτωση όμως των παιδιών της προσχολικής ηλικίας τα πράγματα είναι πιο εύκολα. «Εξάλλου, επειδή τα παιδάκια αυτά, είχαν ζήσει στα campus και τα hot spots των νησιών, γνωρίζουν ήδη κάποιες κουβέντες στα ελληνικά και είναι πιο εύκολο να εγκλιματιστούν».

Η υποδοχή τους στο σχολικό περιβάλλον ήταν άρτια και δεν υπήρξαν προβλήματα προσαρμογής.

Άλλα 60 παιδιά των Οκτώβριο

Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα που έχουν προκύψει θα πρέπει να επιλυθούν όσο το δυνατόν συντομότερα γίνεται, καθώς τον Οκτώβριο αναμένουμε στο Ηράκλειο κι άλλες οικογένειες προσφύγων, που σημαίνει ότι το μαθητικό δυναμικό των φιλοξενούμενων παιδιών θα αυξηθεί στα 120.

Η ένταξη τους θα γίνει επίσης σταδιακά, διευκρίνισε ο κ. Αποστολάκης, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξή τους στις σχολικές κοινότητες είναι ο εμβολιασμός τους και οι ιατρικές εξετάσεις.

Όσο για τον σχολικό εξοπλισμό, η πολιτεία είναι που θα χορηγήσει τα απαιτούμενα βιβλία στα προσφυγόπουλα.

Ελίνα Φαρσάρη

Φωτογραφία αρχείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση