HomeHL-9Μεγάλες απώλειες για Μέρκελ, πανωλεθρία για Σουλτς

Μεγάλες απώλειες για Μέρκελ, πανωλεθρία για Σουλτς

Το «φάντασμα» της ακροδεξιάς στη Γερμανία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στην Γερμανία, με το πρώτο exit poll να δείχνει την εύκολη επικράτηση του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ που συγκέντρωσε ποσοστό 32,5%, έχοντας όμως σοβαρές απώλειες 7,63%.

ektimisi-2-1

Απογοητετικό ήταν το αποτέλεσμα του exit poll για τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς που έλαβε 20%. Η επίδοση του SPD είναι η χειρότερη στη μεταπολεμική τους ιστορία, ενώ τρίτη δύναμη στον πολιτικό χάρτη της Γερμανίας αναδεικνύεται το ξενοφοβικό AfD που συγκεντρώνει ποσοστό 13,5%.

kerdi-2-1

Σύμφωνα με το exit poll του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, στην Μπούντεσταγκ επανέρχονται οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 10,5%, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με 9,5% και τελευταίο το κόμμα της Αριστεράς με 9%.

katanomi-2-1

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 18:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδος), ενώ το πρώτο επίσημο αποτέλεσμα αναμένεται τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις από μεγάλα αστικά κέντρα η συμμετοχή των ψηφοφόρων προμηνύεται μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκλογές του 2013, που είχε φτάσει το 71,5%.

Σε αναζήτηση νέας κυβέρνησης συνεργασίας

Αν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα του exit poll, τότε το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της κ. Μέρκελ δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο με το FDP ή μόνο με τους Πράσινους και θα πρέπει να επιτύχει μια ευρύτερη συνεργασία.

Εκτός κυβερνητικού σχηματισμού θα μείνουν σίγουρα οι Σοσιαλδημοκράτες, βάζοντας τέλος στον μεγάλο συνασπισμό της Γερμανίας, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος του κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ.

«Λάβαμε μία σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους να περάσουμε στην αντιπολίτευση», δήλωσε η αντιπρόεδρος του κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Για μας, ο μεγάλος συνασπισμός τελειώνει σήμερα», πρόσθεσε.

Αλλαγή ηγεσίας στο SPD

Παράλληλα, η εκλογική ήττα των Σοσιαλδημοκρατών θα φέρει αλλαγές σε όλους τους τομείς του κόμματος, ακόμα και στην ηγεσία, με την κ. Σβέζιχ να ανακοινώνει πως ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα συνεχίσει να κρατά τα ηνία του κόμματος.

Πως ψήφισαν οι υποψήφιοι

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ψήφισε το απόγευμα της Κυριακής στο Βερολίνο, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της.

Νωρίς το μεσημέρι είχε ψηφίσει και ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς στην ιδιαίτερη πατρίδα του, κοντά στο Άαχεν, συνοδευόμενος και αυτός από τη σύζυγό του. «Αυτή ήταν η καθοριστική ψήφος» δήλωσε με χιουμοριστική διάθεση ο Σουλτς, αποχωρώντας από το εκλογικό κέντρο.

Την αισιοδοξία του για ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε και ο συμπροεδρεύων των Πρασίνων, Τζεμ Έτζντεμιρ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη και, μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της Bild, προειδοποίησε ότι «όποιος δεν δίνει το παρών, απλώς αφήνει τους άλλους να αποφασίσουν».

Με βάση τις δημοσκοπήσεις θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι επτά κόμματα θα ξεπεράσουν την ρήτρα του 5% και θα εισέλθουν στην ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag). Τα κόμματα αυτά θα είναι η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και το βαυαρικό αδελφό κόμμα Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), τα οποία συγκροτούν κοινή ΚΟ υπό την Άνγκελα Μερκελ, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), οι Πράσινοι, οι Φιλεύθεροι που επιστρέφουν μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας στη βουλή και, για πρώτη φορά, το δεξιό λαϊκίστικο κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Στην τελευταία δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην εφημερίδα Bild, τα δύο χριστιανικά κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά 34% των ψήφων, οι Σοσιαλδημοκράτες 21%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία 13%, η Αριστερά 11%, οι Φιλελεύθεροι 9% και οι Πράσινοι 8%. Αν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά, θα πρόκειται για το πιο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο από το 1949.
in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση